Avrupa ülkeleri Sputnik V için Putin’in kapısında

5 mins read
Avrupa ülkeleri Sputnik V için Putin'in kapısında

Avrupa ülkeleri Sputnik V için Putin’in kapısında

 Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımı birçok Avrupa ülkesinde askıya alındı. Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘Paniğe kapılmayın’ mesajı gelirken, İtalya, Fransa ve Almanya’nın aralarında bulunduğu ülkeler Rusya’nın geliştirdiği Sputnik V aşısı için harekete geçti

 

https://youtu.be/8HEvNG_kBsQ

 

Kovid-19’a karşı geliştirilen ilk iki aşıdan biri olan Oxford-AstraZeneca’nın kullanımı, AB’nin en büyük ülkelerinde geçici olarak durduruldu.

DSÖ’DEN AB ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Avrupa İlaç Ajansı (EMA), Oxford-AstraZeneca aşılarını geçici olarak durdurma kararı alan AB ülkelerine çağrıda bulunarak, aşılamaya devam etmelerini istedi. DSÖ, aşıyla kanda pıhtılaşma riski arasında bir bağlantı bulunmadığını söyledi.

DSÖ’nün üst düzey yetkililerinden Soumya Swaminathan “İnsanların panik yapmasını istemiyoruz. Ülkelere AstraZeneca aşısı uygulamaya devam etmelerini öneriyoruz. Şu ana kadar yaşananlarla aşılar arasında bir bağlantı bulamadık” açıklaması yaptı.

Bugün, hem DSÖ hem EMA konuyla ilgili son verileri değerlendirmek için bir araya gelecek.

ASTRAZENECA’DAN AÇIKLAMA

AstraZeneca’dan da yapılan açıklamada, aşının kan pıhtılaşmasına yol açan bir yan etkisinin bulunmadığı ifade edildi.

AstraZeneca yetkilileri, AB ile Birleşik Krallık’ta 17 milyon kişiye bu aşıdan yapıldığını, yalnızca 40’tan az kişide sağlık sorunu görüldüğünü söylüyor.

18 ÜLKE VETO ETTİ

Danimarka, Norveç, İrlanda, Estonya, Hollanda, Bulgaristan, İzlanda, Litvanya, Lüksemburg, Portekiz gibi ülkelerin bulunduğu listeye dün Almanya, Fransa, İspanya ve İtalya da eklendi.

18 ülkede kullanımı askıya alınan Oxford/AstraZeneca aşısı ile ilgili Avusturya Sağlık Bakanı Rudolf Anschober, Avrupa İlaç Ajansı’na (EMA) çağrıda bulunarak “AstraZeneca’nın kullanımı konusunda nihai bir karar vermelidir” dedi.

Anschober şunları kaydetti: “İyi haber, AstraZeneca aşısı işe yarıyor. Ancak yan etkilerine dair endişeler, AB seviyesinde incelenmeli. EMA, AB’de AstraZeneca’nın kullanımıyla ilgili tüm verileri topluyor ve tüm verilere sahip. Bu nedenle AstraZeneca’nın kullanımı konusunda nihai bir karar vermelidir.”

Almanya’da da hali hazırda aşı yaptırdıktan sonra beyinlerinde pıhtı oluşan 7 vaka olduğu ve bu durumun incelendiğini açıklandı.

RUSYA: ANLAŞMAYA VARDIK

Dünya Sağlık Örgütü’nden ‘Paniğe kapılmayın’ açıklaması gelirken, Avrupa Birliği de flaş bir karar geldi. Gözler Rusya’nın aşısı Sputnik V’e çevrildi. Sputnik V aşısının fonlamasını yapan Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun başkanı Kirill Dmitriev, bugün yaptığı flaş açıklamada İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya ile üretim anlaşmasına varıldığını açıkladı.

İTALYA’DA DAVA AÇILDI

Öte yandan İtalya’da savcılar AstraZeneca aşısı yaptırdıktan sonra hayatını kaybeden müzik öğretmeni için ‘cinayet’ suçlamasıyla dava açtı. 57 yaşındaki öğretmen Sandro Tognatti aşı yaptırdıktan 1 gün sonra hayatını kaybetmişti. Mahkeme Sandro Tognatti’nin ölümünün aşıyla bağlantısını inceleyecek

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386