Rusya, ilk H5N8 kuş gribi vakası tespit edildiğini açıkladı

3 mins read
Rusya, ilk H5N8 kuş gribi vakası tespit edildiğini açıkladı

Rusya, ilk H5N8 kuş gribi vakası tespit edildiğini açıkladı

Rusya, ilk H5N8 kuş gribi vakası tespit edildiğini açıkladı

Rusya Cumartesi günü yaptığı açıklamada, bilim adamlarının H5N8 kuş gribinin insanlara bulaştığı ilk vakayı tespit ettiğini ve Dünya Sağlık Örgütü’nü uyardığını söyledi.

Rusya’nın sağlık gözlemcisi Rospotrebnadzor’un başkanı Anna Popova, televizyonda yayınlanan açıklamalarda, Vektor laboratuvarındaki bilim adamlarının, Aralık ayında kuşlar arasında bir salgının kaydedildiği güney Rusya’daki bir kümes hayvanı çiftliğinde yedi işçiden suşun genetik materyalini izole ettiklerini söyledi.

İşçilerin ciddi sağlık sorunlarına maruz kalmadığını da sözlerine ekledi.

Popova, “Dünyadaki ilk kuş gribi (H5N8) bulaşma vakası hakkında bilgiler Dünya Sağlık Örgütü’ne çoktan gönderildi” dedi.

Kuş gribi virüslerinin farklı alt türleri bulunmakta

Oldukça bulaşıcı olan H5N8 türü kuşlar için öldürücü olsa da, daha önce insanlara yayıldığı hiç rapor edilmemişti.

Popova, virüsün daha fazla mutasyona uğrayıp uğramayacağını “zaman gösterecek” diyerek “önemli bilimsel keşfi” övdü.

Popova, “Virüs hala insandan insana bulaşma kabiliyetine sahip olmadığında bu mutasyonların keşfi, hepimize, tüm dünyaya, olası mutasyonlara hazırlıklı olmak ve yeterli ve zamanında tepki vermek için zaman veriyor.” dedi.

İnsanlar, kuş gribi alt türleri A (H5N1) ve A (H7N9) gibi kuş ve domuz gribi virüsleri ve A (H1N1) gibi domuz gribi alt türleri ile enfekte olabilir.

WHO’ya göre, insanlar genellikle hayvanlarla veya kontamine ortamlarla doğrudan temas yoluyla enfekte oluyor ve insanlar arasında sürekli bir bulaşma yok.

İnsanlarda H5N1 ciddi hastalığa neden olabilir ve yüzde 60 ölüm oranına sahiptir.

medicalxpress

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381