Alman Bild gazetesi: Kuzey Akım Projesinde Hassas Askeri Bilgiler Rusya’ya mı Sızdırıldı?

4 mins read

Alman Bild gazetesinin haberine göre, Nord Stream 2 gaz boru hattı inşaatı sırasında hassas askeri bilgiler Rusya’ya sızdırılmış olabilir. Savcılık, 2018 yılında yaşandığı şüphelenilen sızdırmada, gizli bilgilerin Stralsund şehrindeki bir maden otoritesinin internet sitesinde herkesin erişimine açıldığı iddia ediliyor.

Balık Denizi üzerinden Rus doğalgazını doğrudan Almanya’ya taşımak için inşa edilen boru hatları, Eylül 2022’de Danimarka’nın Bornholm adası yakınlarında uluslararası sularda meydana gelen güçlü su altı patlamalarıyla kullanılamaz hale gelmişti. Almanya, İsveç ve Danimarka olayı ayrı ayrı araştırmaya başlasa da saldırıdan kimin sorumlu olduğu henüz tespit edilemedi. İsveç yetkilileri bu ayın başlarında soruşturmayı kapattıklarını açıkladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Şubat ayının başlarında Amerikalı gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda parmağı ABD’ye çevirmişti.

Bild gazetesi Pazar günü yaptığı haberde, Almanya Başsavcılığının 11 Aralık 2023’te Savunma Bakanlığı’na “Stralsund maden otoritesi tarafından NATO denizaltılarının operasyon alanlarına ilişkin askeri bilgilerin olası yayımıyla ilgili bir soruşturma başlatıldığını” bildirdiğini yazdı. Haberde, yerel yetkililerin Nord Stream 2 inşaatının planlama sürecinde devlet sırlarını ifşa ettiği şüphesi yer alıyor.

Bild gazetesi, Savunma Bakanlığı kaynaklarına atıfta bulunarak, “Stralsund maden otoritesi, 31 Ocak 2018 tarihli Nord Stream 2’nin planlama onay kararında 556. sayfada ‘gizli – sadece dahili kullanım için’ olarak sınıflandırılmış Alman Donanması atış numaralarını yayınladı” dedi.

Gazeteye göre, bu bilgi donanmanın operasyonel kapasiteleri hakkında sonuçlar çıkarılması için kullanılabilir. Bild, bunun Rus hükümetinin Baltık Denizi’ndeki denizaltıların dalış yerlerinin yanı sıra Almanya’nın askeri dronlarını öğrenmeye çalıştığının kanıtı olduğunu iddia etti.

Makale ayrıca, bu bilginin Eylül 2022’de gaz boru hatlarını havaya uçuran sabotajcılar tarafından kullanılmış olabileceğini öne sürdü.

Bild, geçen ay bir dizi yetkiliye atıfta bulunarak, Ukraynalı askerlerin eğitimlerinin yapıldığı yerler de dahil olmak üzere, Ekim 2022’den beri Alman askeri tesisleri üzerinde birden fazla “şüpheli” drone tespiti yapıldığını bildirdi.

Gazete, somut bir kanıt elde edilememesine rağmen, Alman yetkililerinin olaylardan hızla Rusya’yı sorumlu tuttuğunu yazdı. Ayrıca, Bundeswehr Vatan Savunma Komutanlığı’nın, onları sıkıştırma girişimleri başarısız olduktan sonra İHA sorunundan elini eteğini çekmiş gibi göründüğünü iddia etti.