Şubat Ayında Üretici ve Market Fiyatları Arasındaki Farklar Dikkat Çekiyor

Şubat ayında limon fiyatının markette 7,3 kat artması dikkat çekiyor

2 mins read
Şubat Ayında Üretici ve Market Fiyatları Arasındaki Farklar Dikkat Çekiyor

Şubat Ayında Üretici ve Market Fiyatları Arasındaki Farklar Dikkat Çekiyor. Tarım sektöründe üretici ile market fiyatları arasındaki uçurum gündemde. Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın yaptığı açıklamaya göre, şubatta bu farklar oldukça belirginleşti.

Bayraktar, limon, portakal, kuru incir ve kabak gibi ürünlerde üretici ile market fiyatları arasındaki farkın dikkat çekici boyutlarda olduğunu belirtti. Özellikle limonun üretici fiyatının markette 7,3 kat artış göstermesi, durumu gözler önüne seriyor.

Şubat ayında üreticide fiyat artışı ve düşüşü yaşanan 32 üründen 17’sinde artış, 8’inde düşüş görülürken, 7 üründe fiyat değişimi olmadığı aktarıldı. Özellikle kabakta yüzde 41,4’lük düşüş dikkat çekerken, kuru soğanın fiyatında yüzde 67,3’lük artış yaşandı.

Bayraktar, üretici fiyat değişimlerinin nedenlerine de değindi. İç Anadolu Bölgesi’nde kuru soğan sezonunun sona ermesi, kuzu etinde arz ve talep değişimi, sivri biber, yeşil soğan gibi ürünlerde dönemsel arz azalışı gibi etmenler fiyat değişimlerinde belirleyici oldu.

Öte yandan, mazot fiyatlarında yaşanan artışın tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Bayraktar, bu durumun önüne geçilmesi için vergilerin kaldırılması gerektiğini ifade etti. Bu sayede üreticilerin maliyetlerinin azalacağını ve üretimin sürdürülebilirliğinin sağlanabileceğini belirtti.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.