TCMB Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi’ni Yayımladı!

3 mins read
TCMB Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi'ni Yayımladı!

Ankara, 26 Şubat 2024 – Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi‘nin (TGFE) resmi yayımlanmasına başladı. Endeks, Merkez Bankası’nın internet sitesinde “İstatistikler/Reel Sektör İstatistikleri/Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi” başlığı altında erişilebilir durumda.

Ekonomik Gelişmelere Daha Duyarlı

Merkezin Güncesi’nde yayımlanan “Gayrimenkul Fiyatlarına İlişkin Yeni Bir Gösterge: Ticari Gayrimenkul Fiyat Endeksi” başlıklı blog yazısı, TGFE’nin detaylarını içeriyor. Yazıda, ticari gayrimenkul fiyatlarının ekonomik gelişmelere daha duyarlı olduğuna dikkat çekiliyor. Küresel finansal kriz döneminde ticari gayrimenkul fiyatlarının konut fiyatlarına göre daha sert düşüşler yaşadığı vurgulanıyor.

Türkiye Genelinde Dükkan ve Ofis Fiyatları İzleniyor

TGFE’nin hesaplanmasında gayrimenkul değerleme şirketleri tarafından bankalar için düzenlenen değerleme raporları kullanılıyor. Türkiye genelinde öncelikle Dükkan Fiyat Endeksi (DFE) ve Ofis Fiyat Endeksi’nin (OFE) üretildiği belirtiliyor.

Ofis Fiyatları Artıyor, Dükkan Fiyatları Geride Kalıyor

Yazıda son 2 yılda ofis fiyatları ile dükkan fiyatları arasında görülen ayrışmaya da değiniliyor. Ofis fiyatlarının artış eğiliminde olduğu ve bu durumun pandemi etkilerinin azalmasıyla ofislere dönüş eğiliminin artmasından kaynaklanabileceği ifade ediliyor. TGFE sonuçları, Konut Fiyat Endeksi (KFE) ile karşılaştırıldığında benzer hareketler sergilemiş, ancak konut fiyatlarının lehine olan ayrışmanın 2021’in son çeyreğinden itibaren güçlendiği ve 2022 yılı 3. çeyreğinde en yüksek seviyeye ulaştığı belirtiliyor.

Ekonomi ve Para Politikaları için Önemli Gösterge

Yazının son bölümünde, ticari gayrimenkul piyasasındaki fiyat gelişmelerinin ekonomik ve finansal istikrar açısından önemine vurgu yapılıyor. TGFE’nin, politika yapıcılar ve yatırımcılar için önemli bir kullanım alanı sağladığı ve Türkiye ekonomisi için değerli bir bilgi kaynağı olduğu vurgulanıyor. TCMB’nin çeyreklik dönemler itibarıyla ürettiği bu yeni istatistiğin, ekonomi ve para politikaları için önemli bir gösterge oluşturduğu ifade ediliyor.

Kaynak:

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.