Petrol Fiyatları Düşüşe Geçti, Gözler Fed’de

2 mins read
Oil Prices Decline, Eyes on Fed

Brent petrolün varil fiyatı Cuma günü 83,48 dolara kadar yükseldikten sonra, ABD’de talebin azaldığına dair verilerin etkisiyle geriledi ve günü 80,80 dolar seviyesinde tamamladı. Fiyatlar bugün de düşüş eğiliminde, saat 09.52 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,22 azalarak 80,62 dolar oldu.

Düşüşün arkasındaki etkenler:

  • ABD’de petrol talebinde azalma: ABD Enerji Enformasyon İdaresi’nin verilerine göre, ülkedeki ticari ham petrol stokları geçen hafta 3,5 milyon varil arttı.
  • Faiz artışı beklentisi: ABD’de faizin bir süre daha yüksek seviyede kalmasının petrol talebini azaltacağı öngörülüyor.
  • Doların güçlenmesi: ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kazanması, petrol fiyatlarını aşağı yönlü etkiliyor.

Yatırımcılar Fed’i izliyor:

Uzmanlar, bu hafta ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyon göstergesi olarak da takip ettiği çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisini yakından takip edecek. Piyasa oyuncuları, bu hafta ABD ekonomisine ilişkin verilerin Fed’in gelecek dönemlerde atacağı adımlara ilişkin sinyal vermesini bekliyor. Fed’in faiz indirimine ne zaman başlayacağına yönelik belirsizlik devam ederken, yatırımcılar banka yetkililerinin açıklamalarını da dikkatle izleyecek.

Kızıldeniz’deki gerginlik risk oluşturuyor:

Öte yandan, Kızıldeniz’de devam eden çatışmaların küresel petrol arzını olumsuz etkileyeceği endişesi, fiyatların aşağı yönlü hareketini kısıtlıyor. Yemen’deki İran destekli Husiler, dün ABD ve İngiliz savaş uçaklarının Taiz kentini bombaladığını ve Aden Körfezi’nde bir Amerikan petrol tankerini hedef aldıklarını açıkladı.

Teknik analiz:

Brent petrolde teknik olarak 80,87 ile 81,11 dolar aralığının direnç, 80,55 ile 79,62 dolar aralığının ise destek bölgesi olarak izlenebileceği ifade ediliyor.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.