TCMB Raporu: Şubat Ayında Fiyat Gelişmeleri ve Enflasyon Analizi

Şubat ayında Türkiye, enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlarla mücadele etti. TCMB'nin raporuna göre, Kızıldeniz'deki jeopolitik gelişmelerin petrol fiyatlarını artırması ve Türk Lirası'ndaki dalgalanmalar, akaryakıt fiyatlarını etkiledi. Bununla birlikte, gıda fiyatlarındaki yükseliş, tüketici enflasyonunu olumsuz etkiledi. Özellikle özel okul ücretlerindeki artışlar dikkat çekerken, kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş de lokanta-otel grubunu belirledi. Bu karmaşık tablo, ülke genelinde fiyat artışlarına dair bir görünüm sunuyor

4 mins read
TCMB Raporu: Şubat Ayında Fiyat Gelişmeleri ve Enflasyon Analizi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu’nu yayınladı. Rapor, enerji grubundaki aylık fiyat artışlarının Kızıldeniz’deki jeopolitik gelişmelerle artan petrol fiyatları ve Türk Lirası’nın değerindeki dalgalanmaların ardından akaryakıt kalemini etkilediğini ortaya koydu.

Geçen ay tüketici fiyatları yüzde 4,53 artarken, yıllık enflasyon 2,21 puan yükselerek yüzde 67,07 seviyesine ulaştı. Şubat ayında doğal gazın tüketici enflasyonuna etkisi ise sınırlı düzeyde kaldı.

Gıda Grubu: Gıda fiyatları genel olarak güçlenirken, bu durum özellikle yemek hizmetleri aracılığıyla dolaylı olarak manşet enflasyonunu olumsuz etkiledi.

B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 2,63 ve 2,41 puan artarak yüzde 70,31 ve yüzde 72,89 oldu.

Yıllık Tüketici Enflasyonu: Hizmet, gıda ve enerji gruplarının katkıları bir önceki aya göre artarken, alkol-tütün-altın ve temel mallar gruplarının katkıları azaldı.

Hizmet Fiyatları: Şubat ayında hizmet fiyatlarındaki artış önceki aya göre yavaşlasa da güçlü bir seyir izledi. Grup yıllık enflasyonunda önemli bir artış gözlendi.

Diğer Hizmetler: Eğitim, paket tur, bakım-onarım, sigorta ve sağlık hizmetlerinde fiyatlar öne çıkarken, özellikle özel okul ücretlerindeki yüksek artış dikkat çekti.

Ulaştırma ve Lokanta-Otel Grubu: Ulaştırma hizmetlerinde akaryakıt fiyatlarındaki artışlar etkili olurken, lokanta-otel grubunda özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artışlar belirleyici oldu.

Temel Mallar Grubu: Dayanıklı mallarda gerileme yaşanırken, diğer alt gruplarda fiyatlar yükseldi. Mobilya fiyatları öne çıktı.

Enerji Fiyatları: Şubat ayında enerji fiyatları artarken, özellikle akaryakıt ve tüp gaz fiyatlarındaki yükseliş hissedildi.

Gıda ve Alkolsüz İçecekler Grubu: Bu grupta fiyat artışları gözle görülürken, işlenmemiş gıda fiyatlarında düşüş yaşandı.

Yurt İçi Üretici Fiyatları: Şubat ayında yurt içi üretici fiyatları artarken, dayanıklı ve dayanıksız tüketim mallarında belirgin artışlar yaşandı.

Sektörler Bazında Fiyat Gelişmeleri: Rafine petrol ürünleri, mobilya, gıda ürünleri ve içecekler, diğer madencilik ve taş ocakçılığı ürünleri, giyim eşyaları ve ağaç-mantar ürünleri fiyatlarında artışlar öne çıktı.

TCMB’nin raporu, Şubat ayında fiyat gelişmeleri ve enflasyonun karmaşık bir tablo çizdiğini gösterirken, enerji ve gıda fiyatlarının genel enflasyon üzerindeki etkisi dikkate değer görünüyor.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386