Müslüman hükümdar ve Hindu tanrıçasının adını taşıyan aslanlar tartışma yarattı

Hindu bir grubun iki hayvanat bahçesi hayvanının isimlerini protesto etmesinin ardından Batı Bengal'de üst düzey bir hükümet yetkilisi açığa alındı

3 mins read
Müslüman hükümdar ve Hindu tanrıçasının adını taşıyan aslanlar tartışma yarattı

Hindistan’ın kuzeydoğusundaki Tripura eyaleti hükümeti, bir hayvanat bahçesindeki aslan ve dişi aslana Akbar ve Sita isimlerinin verilmesi üzerine çıkan tartışmanın ardından, ormanların baş koruyucusu Prabin Lal Agrawal’ı açığa aldı. Hint medyasının Pazartesi günü bildirdiğine göre, görevden alma, sağcı grup Vishwa Hindu Parishad (VHP) tarafından yapılan şikayetin ardından geldi.

Sita, Hint destanı Ramayana’da Lord Ram ile evli bir ilah iken, Akbar Hindistan’ı yöneten ve bazı Hindular tarafından ‘işgalci’ olarak görülen güçlü Babür hanedanının 16. yüzyıldaki Müslüman imparatoruydu.

VHP, Kalküta Yüksek Mahkemesi’ne yaptığı başvuruda, iki hayvanın Bengal Safari Parkı’nda bir arada barındırılmasıyla dini duyguların incitildiğini iddia etti. İkili 12 Şubat’ta Tripura’nın Sepahijala Zooloji Parkı’ndan Batı Bengal’in Siliguri kentindeki Bengal Safari Parkı’na nakledilmişti.

Mahkeme, hayvanlara herhangi bir dini tanrı veya figürün adının verilmemesi gerektiğini söyledi. “Neden bir dişi aslan ve bir aslana Sita ve Akbar’ın isimlerini vererek tartışma yaratıyorsunuz?” PTI haber ajansının aktardığına göre, davaya bakan Yargıç Saugata Bhattacharya şunları söyledi.

Yargıç, “Sita’ya bu ülkenin daha büyük bir kesimi tarafından tapılıyor,” dedi. “Ayrıca aslana Ekber adının verilmesine de karşıyım. Kendisi etkin, başarılı ve laik bir Babür İmparatoruydu.”

Mahkeme, eyalet hükümetini tartışmalardan kaçınmak için dişi aslana yeniden isim vermeyi düşünmeye çağırdı. Bu arada eyaleti temsil eden avukat, aslan ve dişi aslanın sırasıyla 2018 ve 2016 yıllarında Tripura’da doğduğunu ancak isimler konusunda herhangi bir itirazda bulunulmadığını söyledi.

Yedi yaşındaki Akbar ve beş yaşındaki Sita, aralarında iki langur, iki leopar kedisi ve dört kara geyiğin de bulunduğu diğer hayvanlarla birlikte bir hayvan değişim programının parçası olarak Siliguri’ye götürüldü. Hindistan’ın Delhi Zooloji Parkı’nda Sita adında beyaz bir kaplan olan başka bir büyük kedisi daha var.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.