Sosyal medya platformları neden Keşmir’in sesini susturuyor?

11 mins read
Sosyal medya platformları neden Keşmir'in sesini susturuyor?

Sosyal medya platformları neden Keşmir’in sesini susturuyor?

Sosyal medya Keşmir'in sesini susturuyor?
Keşmir’de bir milyondan fazla Hintli asker konuşlandırıldı
Farhan Mujahid Chak
Farhan Mujahid Chak

Hindistan, onlarca yıldır Keşmir’de olup bitenleri gizlemeye çalışıyor. 1947’den beri Keşmir’in tarihini, kültürünü ve kimliğini kendine mal etmek ve onları çarpıtmak için çok çalıştı. Keşmir halkının zulmüne karşı konuşan Keşmir seslerini boğmaya ve suçlarını aklamaya çalıştı.

Sosyal medyanın gelişiyle Keşmirliler, içinde bulundukları durumu dünya ile paylaşabildikleri, ifade özgürlüğü için çok ihtiyaç duyulan bir platform buldu. Keşmir dayanışma sayfaları çoğaldı ve Keşmir mücadelesi hakkındaki konuşmalar internete taşındı. Ancak bu yeni bulunan özgürlük uzun sürmedi.

Hindistan hükümetinin baskısı altındaki sosyal medya platformları, Keşmir ile ilgili sayfaları ve Keşmir aktivistlerinin hesaplarını kapatmaya başladı. 2016’da, Keşmir’deki protestolara yönelik baskıların ortasında, Facebook, Keşmir’e odaklanan sayfaları ve devam eden olaylarla ilgili paylaşımları kaldırdı. Gazeteciler, polis şiddeti videolarının engellendiğini bildirdi. Akademisyenler ve entelektüeller de hesaplarının devre dışı bırakıldığını gördü.

Hindistan hükümetinin 5 Ağustos 2019’da Keşmir’in özel statüsünü kaldırmasının ve acımasız bir tecrit uygulamasının ardından, sosyal medya platformları Keşmir’deki içeriği bir kez daha sansürlemekte hızlı davrandı. Keşmir’in dünyadan kopması, internet ve mobil iletişimin askıya alınmasıyla birlikte Facebook, Instagram ve Twitter, bölgedeki vahim duruma ışık tutmaya çalışan paylaşımları kaldırmaya, videoları engellemeye ve hesapları kapatmaya başladı.

O zamandan beri, Hindistan hükümeti Keşmir üzerindeki kilidi kısmen kaldırdı, ancak sosyal medya platformları Keşmir ile ilgili içeriği temizlemeye devam etti.

Sansürün son bölümünde Twitter, Mart ayında Keşmir Civitas, Keşmir ile Stand, Keşmir Podcast’i, genç Keşmirli akademisyen Ifat Gazia’nın ve kişisel Twitter hesabım @fchak’ın hesaplarını kapattı.

Facebook ve Twitter, Hindistan’ın Keşmir’deki politikalarını eleştiren içerik ve hesapları kaldırarak, topraklarının askeri işgale ve yerleşimci-sömürgeciliğine direnen Keşmir seslerini boğmakta suç ortağı oluyor. Sosyal medya ağları bu sesleri sansürleyerek ifade özgürlüğü hakkını kısıtlıyor.

Kuruluşumuz Keşmir Civitas, Kanada’da kayıtlı bir sivil toplum kuruluşu ve stratejik savunuculuk kuruluşudur ve tartışmalı Jammu ve Keşmir topraklarındaki halkların sosyo-politik ve ekonomik güçlenmesine kendini adamıştır.

Hindistan’ın tartışmalı bölge hakkında yaydığı yanlış anlatılara barışçıl bir şekilde meydan okuyan açık, şeffaf bir organizasyondur. Keşmir halkı için temel kendi kaderini tayin hakkı için mücadele ediyor. Hiçbir demokratik yönetim ya da ilkeli birey, grup ya da ulus bu hakkı inandırıcı bir şekilde inkar edemez.

Dahası, örgütün kuruluş kararnamesi yalnızca Keşmirlilerin Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan devredilemez haklarına değil, aynı zamanda Güvenlik Konseyi Kararları da dahil olmak üzere Keşmir hakkındaki toplam 18 Birleşmiş Milletler (BM) kararında ifade edilen ilkelere dayanmaktadır. ve 47, 1948’de kabul edildi. Her ikisi de Keşmir halkının doğasında var olan kendi kaderini tayin hakkını kesin olarak kabul ediyor ve Keşmir’in statüsünün BM himayesinde özgür ve adil bir referandumla belirlenmesini sağlıyor.

Kuruluşumuz, Keşmir anlaşmazlığının Pakistan ve Hindistan arasında ikili bir mesele olmadığına inanıyor. Aksine, uluslararası bir konudur. Yine de en önemli paydaşlar, Hint işgal güçleri tarafından topraklarının sömürgeleştirilmesine her türlü yasal yolla direnme hakkına sahip olan, ihtilaflı bölgenin “devlet tebaları” olan Keşmir halkıdır.

Bu nedenle, kuruluşumuz, ırk, din, cinsiyet veya inançtan bağımsız olarak, demokratik özgürlük, eşitlik ve tüm insanların doğuştan gelen onuru ilkelerini savunur. Ateşkes hattının her iki tarafında ve diasporada Keşmir toplumunun ahlaki, eğitimsel, ekonomik, kültürel ve politik olarak canlandırılması için lobi yapmayı, kolaylaştırmayı ve çalışmayı amaçlamaktadır.

Neden Facebook ve Twitter gerçeği ve gerçeği söyleyenleri susturuyor, sonra da hilekârlık yapanları süslüyor? Twitter’a birkaç soru gönderdik, ancak hesabımızın neden kapatıldığını bize hiçbir zaman açıklamadılar. Sonra, diğer askıya alınmış hesaplar gibi aniden eski durumuna getirildi.

Twitter’ın sansürü, Hindistan’ın Keşmir seslerini susturma, Keşmir halkını haklarından mahrum etme ve Keşmir meselesini uluslararası gündemden tamamen kaldırma amaçlı eşi görülmemiş kampanyasının ortasında geldi.

Keşmir’in özyönetim haklarını kaldıran ve Keşmirli olmayanların Keşmir topraklarına yerleşmesinin önünü açan 2019 yılında Keşmir’in özel statüsünün kaldırılmasından bu yana, bölgeye daha fazla asker gönderildi. Baskı arttı. Keşmir’deki durumu haber yapmaya çalışan gazeteciler sansür ve sindirme ile karşı karşıya kalırken, politikacılar, aktivistler ve hatta çocuklar da dahil olmak üzere sıradan vatandaşlar binlerce kişi tarafından tutuklandı.

Bu tırmanıştan önce bile, Keşmir gezegendeki en askerileştirilmiş yerdi. Şu anda vadide bir milyondan fazla Hintli asker konuşlandırılmış durumda.

Keşmir sorunu, BM gündemindeki en uzun çözülmemiş çatışmalardan biridir. 1990’ların başından bu yana 95.000’den fazla insan öldürüldü ve yaklaşık 6.700 işaretsiz ve toplu mezar ortaya çıkarıldı. Anlatılmamış sayıda kadın tacize uğradı ve cinsel saldırıya uğradı.

İşte bu vahim durumda, Twitter ve Facebook gibi platformlar – yükselen otoriterliğinin ortasında – hala demokratik olduğunu iddia eden baskıcı Hindistan hükümetinin yanında olmayı seçiyorlar.

Özgürlük, eşitlik, çoğulculuk ve kapsayıcılığın yanı sıra demokrasinin en takdire şayan yönleri arasında güçlü olanlardan hesap soran sivil toplumun güçlendirilmesidir. Özgür, canlı bir sivil toplum, yalnızca gücün kötüye kullanılmasını engellemekle kalmaz, aynı zamanda demokratik, katılımcı politikaların temelini oluşturan sağlıklı sivil katılımı ve katılımı teşvik edebilir.

Facebook ve Twitter, Kashmir Civitas ve Stand With Kashmir gibi kolektiflerin hesaplarını kapatarak, sadece Keşmirileri değil, onlara karşı çıkmaya cesaret eden herkesi susturmaya çalışan demokratik olmayan güçlerin yanında yer alıyor. Hesaplar artık eski durumuna getirilmiş olsa da, tetikte olmalı ve gücün kontrolsüz kalmamasını sağlamalıyız. Hindistan hükümetinin teklifini yerine getiren Twitter ve Facebook, kendi “ifade özgürlüğü taahhüdüne” ve “kullanıcının sesini savunma ve ona saygı duyma” yönündeki taahhütlerine aykırı davrandılar.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.