Kolombiya Efsanevi Kalyonu Keşfedecek: 20 Milyar Dolarlık Hazine Peşinde!

4 mins read
Colombia to Discover Legendary Galleon 20 Billion Dollar Treasure!
Spanish galleon San Jose sunk in battle in 1708 (Colombian Navy)

Kolombiya hükümeti, 1708’de batan ve 20 milyar dolar değerinde altın, gümüş ve zümrüt içeren efsanevi bir İspanyol gemisi olan San Jose kalyonunu bulmak için bir keşif gezisi başlattı.

Tarihi kayıtlara göre gemi, Güney Amerika’daki İspanyol kolonilerinden toplanan 100’den fazla çelik sandık dolusu zümrüt, milyonlarca altın ve gümüş sikke taşıyordu. 1698’de Yeni Dünya’dan İspanya Kralı V. Philip’in sarayına giderken Cartagena’nın güneyindeki Barú Adası açıklarında bir savaşta battı.

Woods Hole Oşinografi Enstitüsü tarafından 2015’te keşfedilen gemi enkazının etrafındaki suyu keşfetmek için yeni teknoloji kullanılacak. Araştırmacılar, deniz derinliği analizini ve okyanus yatağına yönelik toprak çalışmalarını kullanarak kalyonun içindekileri çıkarmanın en iyi yollarını belirleyecek.

Hükümet, nisan ve mayıs ayları arasında su altı robotu teknolojisiyle batık geminin yüzeyinden hazinenin bir kısmını çıkarmayı planlıyor. Keşif gezisinin 2024’te yaklaşık 4,5 milyon dolara mal olması bekleniyor.

Hükümet, amatör hazine avcılarını caydırmak için keşif gezisinin yerini gizli tutuyor.

Keşif Geminin Diğer Hazine Bölmelerini de Açığa Çıkarabilir

Keşif, geminin diğer kısımlarındaki hazinenin sudan çıktığındaki durumunun belirlenmesine de yardımcı olabilir. Bu, hazinenin değerini ve korunma durumunu belirlemede önemli bir rol oynayacaktır.

Hazinenin Mülkiyetiyle İlgili Tartışma

Geminin keşfi, hazinenin mülkiyetiyle ilgili bir çekişmeyi de ateşledi. İspanya, ganimetin kendilerine ait olduğunu iddia ederken, Bolivya hazinelerin, İspanyol sömürgeciler tarafından değerli metaller için madencilik yapmaya zorlanan yerli Qhara Qhara ulusuna ait olduğunda ısrar ediyor.

Kolombiya Hükümeti Hazinenin Ülkede Kalmasını İstiyor

Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, enkazı kurtarmak ve ülke içinde kalmasını sağlamak için hükümetin kendi kaynaklarını kullanmak istiyor. Yetkililer, keşif gezisinin batık hazineyi keşfetmekten çok kültürel nedenlerle planlandığını ve asıl amacın batmadan önce gemide yaşayan yüzlerce kişinin hayatını anlamak olduğunu söyledi.

Kültür Bakanı: “Gerçek Hazine Tarihtir”

Kolombiya Kültür Bakanı Juan David Correa, Associated Press’e yaptığı açıklamada “Gerçek hazine tarihtir” dedi. Keşfin, Kolombiya ve dünya için tarihi bir öneme sahip olduğunu ve geminin hikayesinin ve içindekilerin insanlığın ortak mirasına katkıda bulunacağını vurguladı.

Ek Bilgiler

  • Keşif gezisinin 2024’te tamamlanması ve hazinenin 2025’te halka sunulması bekleniyor.
  • Kolombiya hükümeti, hazinenin bir kısmını müzelerde sergilemeyi ve geri kalanını ülkenin kültürel mirasını korumak için kullanmayı planlıyor.
  • Keşif, Kolombiya’nın Karayipler’deki denizcilik tarihi hakkında yeni bilgiler edinmesine de yardımcı olacak.

Kaynaklar

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.