İstanbul’da Mevlana’ya Armağan: “Mevlana’nın İzinde” Sergisi Açıldı

3 mins read

İstanbul: Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanan “Mevlana’nın İzinde” sergisi, Sultanahmet’te bulunan İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) Sakıp Sabancı Müzesi‘nde ziyaretçilere açıldı. Sergi, Hz. Mevlana’nın vefatının 750. yılı vesilesiyle hazırlandı ve 15 Mart’a kadar sanatseverleri bekliyor.

Sergide, Mevlana Celaleddin Rumi’nin eserlerinin yanı sıra, Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Galata Mevlevihanesi Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi ve Resim ve Heykel Müzesi’nin envanterinden seçilen eserler de yer alıyor.

Zengin Bir Seçki:

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Coşkun Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin Hz. Mevlana’nın vefatının 750. yılı vesilesiyle hazırlandığını ve İstanbul’da açılmasının önemli olduğunu söyledi. Yılmaz, Hz. Mevlana’nın dünyada en çok tanınan alimlerden biri olduğunu ve Sultanahmet gibi merkezi bir yerde açılan serginin yerli ve yabancı turistler tarafından ilgi gördüğünü belirtti.

Sergide Konya’daki Mevlana Müzesi başta olmak üzere 5 büyük müzeden önemli eserlere yer verildiğini aktaran Yılmaz, “Çok özel bir seçki yapıldı. Şimdiye kadar sergilenmeyen veya çok bilinmeyen önemli eserlere yer verildi.” dedi.

İstanbul'da Mevlana'ya Armağan: "Mevlana'nın İzinde" Sergisi Açıldı 1

Klasikten Moderne Bir Yolculuk:

Serginin temel özelliğinin klasik eserlerden ve geleneksel sanatlardan başlayarak modern sanatlara varıncaya kadar bir tarihi sürekliliği takip etmesi olduğunu vurgulayan Yılmaz, şunları söyledi:

“Sergi Mesnevi’den başlıyor, hat sanatına, Mevlevilikle ilgili kıyafetlere ve tarikatın objelerine yer veriyor. Ayrıca pek çok önemli eserin yanı sıra, önemli ressamlarca Mevleviliğin resme yansıdığı eserlerle de son buluyor.”

Sergiyi Özel Kılanlar:

  • Hz. Mevlana’nın 750. ölüm yıl dönümü vesilesiyle hazırlandı.
  • 5 büyük müzeden seçilen eserlere ev sahipliği yapıyor.
  • Klasikten moderne uzanan bir tarihi sürekliliği takip ediyor.
  • Şimdiye kadar sergilenmeyen veya çok bilinmeyen eserler içeriyor.
  • Mevlana’nın ve Mevleviliğin farklı yönlerini ele alıyor.

İstanbul’da yaşıyorsanız veya şehri ziyarete geldiyseniz, “Mevlana’nın İzinde” sergisini kaçırmayın.

Not:

  • Sergide yer alan eserlerin görsellerini eklemek, haberin ilgi çekiciliğini artıracaktır.
  • Sergiye ilişkin daha fazla bilgi için İKSV Sakıp Sabancı Müzesi’nin web sitesini veya sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.