Yargıç Elon Musk’ın 56 Milyar Dolarlık Tesla Ödeme Paketini ‘Aşırı’ Buldu

Salı günü bir Delaware mahkemesi, milyarder Elon Musk'ın 56 milyar dolarlık Tesla tazminat paketinin çok yüksek olduğunu savunan yatırımcıları destekleyen bir karar verdi.

5 mins read

Yargıç, Musk’ın tazminatının elektrikli araç üreticisinin yönetim kurulu tarafından uygunsuz bir şekilde belirlendiğini tespit etti ve paketi iptal etti. Kararın olası bir temyizden geçmesi halinde, Tesla yönetim kurulunun Musk için yeni bir tazminat paketi hazırlaması gerekecek.

Musk Twitter/X üzerinden “Şirketinizi asla Delaware eyaletinde kurmayın” diye yanıt verdi. “Hissedarların karar vermesini tercih ediyorsanız Nevada ya da Teksas’ta şirket kurmanızı tavsiye ederim” diye ekledi.



 

Ödeme paketi, artan finansal ve operasyonel hedeflere ulaşıldıkça Musk’ın Tesla hisselerini ağır indirimli fiyatlardan satın almasına olanak tanıyan hisse senedi opsiyon ödülleri veriyor. Musk’ın satın aldığı hisseleri beş yıl boyunca elinde tutması gerekiyor. Musk plandaki 12 dilimin ya da performans hedefinin tamamına hak kazandı. Kendisine herhangi bir maaş garantisi verilmedi.

Tesla hissedarı Richard Tornetta beş yıl önce açtığı davada, şirketin genel müdürünü tazminat paketi etrafındaki müzakereleri uygunsuz bir şekilde dikte etmekle suçlamış ve yönetim kurulunun bağımsızlıktan yoksun hareket ettiğini iddia etmişti.

Mahkemenin görüşü Tornetta’yı Musk’ın hukuk ekibiyle birlikte hakimin kararını uygulayacak bir emir üzerinde çalışmaya yönlendirdi. Karar Delaware Yüksek Mahkemesi’nde temyiz edilebilir.

Musk’ın Tesla ödeme paketi şimdiye kadarki en büyük tazminat anlaşması
Tesla’nın Musk ile yaptığı anlaşma, bir yönetici için şimdiye kadarki en büyük tazminat anlaşması ve dünyanın en büyüklerinden biri olan servetinin önemli bir kısmına katkıda bulunuyor. Musk, Kasım 2022’deki tazminat davası sırasında paranın gezegenler arası seyahati finanse etmek için kullanılacağını ifade etti.

“Bu insanlığı Mars’a götürmenin bir yolu,” diye ifade verdi. “Yani Tesla potansiyel olarak bunu başarmaya yardımcı olabilir.”

Tesla yöneticileri bir hafta süren duruşma sırasında şirketin, dünyanın en dinamik girişimcilerinden birinin dikkatini elektrikli araç üreticisine vermeye devam etmesini sağlamak için ödeme yaptığını savundu. 2007’den 2021’e kadar Tesla direktörlüğü yapan Antonio Gracias, şirketin olağanüstü başarısına yol açtığını söylediği paketi “hissedarlar için harika bir anlaşma” olarak nitelendirdi.

Yargıç, savunmanın “tarihte eşi benzeri görülmemiş tazminat planının” Musk’ın Tesla’ya bağlı kalmasını sağlamak için gerekli olduğunu kanıtlayamadığını söyledi.

“‘Her şey yolunda’ söylemine kapılan ya da belki de Musk’ın süperstar cazibesine kapılan yönetim kurulu 55,8 milyar dolarlık soruyu hiç sormadı: Bu plan Tesla’nın Musk’ı elinde tutması ve hedeflerine ulaşması için gerekli miydi?” Yargıç Kathaleen St J McCormick kararında şöyle yazdı.

Temmuz 2023’te Tesla’nın yöneticileri, 2020’de açılan ayrı bir davada kendilerine fazla ödeme yaptıklarına dair hissedar iddialarını çözmek için şirkete 735 milyon dolar iade etmeyi kabul etti. Dava, Haziran 2017’den itibaren yöneticilere verilen opsiyonlara itiraz ediyordu.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386