Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar

18 mins read
Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Windows Uygulaması ve Yazılımlar

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Windows Uygulaması ve Yazılımlar

Yeni bilgisayar mı aldınız? İşte yeni bir PC kurarken ihtiyacınız olan temel Windows yazılımları.

İster yeni bir bilgisayar satın almış olun, ister Windows’u yeniden yüklemiş olun, muhtemelen yapacağınız ilk iş uygulamaları yüklemek olacaktır. Onlarca harika Windows programı olsa da, Windows 10 için olmazsa olmaz yazılımların hangileri olduğunu bilmek yeni bir kurulum kurmayı kolaylaştırır.

1. İnternet Tarayıcısı: Google Chrome

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 1

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Google Chrome hala en iyi tarayıcı seçimimizdir. Süper hızlıdır, Google’da bir görseli anında aramanıza izin vermek gibi küçük kolaylıklar içerir ve geniş bir Chrome uzantıları kitaplığına sahiptir. Masaüstü sekmelerinizi telefonunuzda açmanıza ve bunun tersini sağlayan çapraz platform senkronizasyonunu kullanın ve her amaç için harika bir tarayıcınız var.

Bununla birlikte, Chrome hatasız değildir. Pek çok insan, Google’ın Chrome’un yaygın takibinden kaçınmak istiyor ve çok fazla RAM tüketiyor. Ancak iyi haber şu ki, Firefox ve Opera gibi aralarından seçim yapabileceğiniz birçok harika tarayıcınız var.

Bizim listemizde ikinci tercih ettiğimiz tarayıcı, Opera oldu. Opera, son zamanların en çok tercih edilen tarayıcılarının başında geliyor. Bunun en temel sebebi ise Opera’nın diğer tarayıcılara göre bilgisayarları biraz daha az yorması oluyor. Ayrıca Opera, sahip olduğu özelliklerle de kullanıcılarını oldukça memnun etmeyi başarıyor.

2.Avast

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 2

Sanal korsanların sayısı oldukça arttı. Bundan dolayı özellikle bilgisayar kullanıcıları, bilgilerini güvende tutmak istiyorlar. Çünkü korsanlar, maillerden web sayfalarına kadar kadar birçok şekilde bilgisayarlara virüs sızdırabiliyorlar.

Bunun için de birçok kullanıcı, en temel koruma yöntemlerinden antivirüs programlarını kullanmayı tercih ediyorlar. Bizler de bu yüzden bir bilgisayarda olmazsa olmaz programlar listesine bir de antivirüs programı eklemek istedik.

Listemizdeki tercihimiz ise Avast oldu. Bilindiği üzere Avast, kullanıcılarına ücretli ve ücretsiz antivirüs programlarıyla hizmet veriyor. Her iki sürümün de ortak noktası, kullanıcı dostu olmaları oluyor. Çünkü Avast, bilgisayarları en az yoran antivirüs programlarının başında geliyor.

Bunun yanı sıra Avast, hem ücretli hem ücretsiz sürümünde güvenlik konusunda da oldukça başarılı. Avast’ın bu başarısı, birçok bağımsız kuruluş tarafından tescil edildi. Avast, kullanıcılarına güvenlik korumasının yanı sıra çeşitli özellikler de sunuyor.

Hem başarılı hem de hafif bir antivirüs programı olan Avast, bilgisayarlarınızda tercih edebileceğiniz antivirüs programlarının başında geliyor.

3.VLC Ortam Oynatıcısı

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 3

Listemize bir medya oynatıcısı ile devam ediyoruz. Çoğu işletim sistemi, kullanıcılarına dahili bir medya veya video oynatıcısı sunuyor. Fakat bu oynatıcıların özellikleri, genellikle kullanıcılara yetersiz geliyor. Bundan dolayı bilgisayar kullanıcılarının büyük bir kısmı, alternatif medya oynatıcılara yönelmeyi tercih ediyor. Bizler de listemizde sizler için medya oynatıcısı olarak VLC ortam oynatıcısına yer verdik.

VLC, en köklü ve popüler bilgisayar programlarının başında geliyor. Program, çok sade bir arayüze sahip. Bu sayede kullanıcılar, programı rahat bir şekilde kullanabiliyorlar. Bunun dışında VLC, kullanıcılarına çok çeşitli özellikler sunuyor.

Microsoft Office

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 4

Bir bilgisayarda olmazsa olmaz program gruplarının başında ofis programları geliyor. Metin ve sunum hazırlama gibi temel işlemler, bu programlar sayesinde yapılabiliyor. Bundan dolayı neredeyse tüm bilgisayar kullanıcılarının bilgisayarlarında ofis programları yer alıyor diyebiliriz. Bizler de listemizde Microsoft Office’e yer verdik.

Microsoft Office, en çok kullanılan ofis programlarının başında geliyor diyebiliriz. Office, kullanıcılarına birçok ofis programı sunuyor. Bunlardan en çok kullanılanları ise tabii ki Word, PowerPoint ve Excel oluyor.

Basit ve kullanışlı arayüzlerle kullanıcılarına hizmet veren Office, aynı zamanda özellikleriyle de kullanıcılarının hayatlarını oldukça kolaylaştırıyor. Örneğin PowerPoint, kullanıcılarına sunum hazırlarken 3B nesne ekleme, elle yapılan çizimi ekleme gibi özellikler sunuyor.

Eğer Microsoft Office programlarını kullanmak istiyorsanız yıllık olarak lisans ücreti ödemeniz gerekiyor. Bu ücret, kullanım tipine göre değişiklik gösteriyor. Çünkü Microsoft, ev ve iş kullanıcılarına ayrı lisanslar satıyor. Bunun yanı sıra üniversite öğrencileri, üniversite mail adresleriyle öğrencilik süreçlerinde Microsoft 365’i ücretsiz olarak kullanabiliyorlar.

Adobe Acrobat Reader DC

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 5

Ofis programlarından bahsettikten sonra PDF görüntüleme ve düzenleme programlarından bahsetmezsek olmazdı. Günümüzde en yaygın kullanılan dosya türlerinin başında PDF geliyor. Bilgisayar kullanıcıları, iş ve eğitim yaşamlarının yanı sıra gündelik yaşamlarında da PDF dosyalarıyla çok sık karşılaşıyorlar. Bundan dolayı bir bilgisayarda PDF görüntüleyici olmazsa olmaz diyebiliriz.

Bizim PDF görüntüleyici seçimimiz ise Adobe Acrobat Reader DC oluyor. Bilindiği üzere PDF dosya uzantısı, Adobe tarafından geliştirilmişti. Bunun üzerine Adobe, bir de PDF görüntüleme programını kullanıcılarıyla buluşturdu.

Adobe Acrobat Reader DC, oldukça basit ve kullanışlı bir arayüze sahip. Kullanıcılar, PDF dosyalarını program üzerinden rahatlıkla görüntüleyebiliyorlar. Bunun yanı sıra Adobe, kullanıcılarına PDF düzenleme imkânı da sunuyor. Fakat eğer PDF düzenleme özelliğine sahip olan Adobe sürümünü kullanmak istiyorsanız, tercihiniz Adobe Acrobat Pro DC olmalı.

Adobe, Acrobat Reader DC’yi ücretsiz olarak kullanıcılarına sunuyor. Kullanıcılar, Adobe’nin internet sitesinden programı ücretsiz olarak indirebiliyorlar. Bunun yanı sıra Adobe Acrobat Pro DC’yi kullanmak isteyen kullanıcılar ise yıllık belirli bir lisans ücreti ödemek durumunda kalıyorlar.

WinRAR

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 6

Bilgisayar ortamında birçok dosya uzantısı mevcut. Bilgisayar kullanıcıları, bu dosyaları kullanabilmeleri için dosya görüntüleme programlarına ihtiyaç duyuyorlar. Bizlerin listemizdeki tercihi de en popüler dosya görüntüleme programlarından olan WinRAR oldu.

1995 yılından beri piyasada bulunan WinRAR, piyasaya çıktığı tarihten itibaren bilgisayarların vazgeçilmez programlarından birisi olmayı başardı. WinRAR, dosya görüntülemenin yanı sıra aynı zamanda bir dosya sıkıştırma programı olarak da ön plana çıkıyor.

Bilgisayar kullanıcıları, yüksek boyutlu dosyalarını WinRAR sayesinde sıkıştırarak RAR, ZIP gibi arşivler hâline getirebiliyorlar. Program, yaklaşık 20 çeşit dosya uzantı türünü destekliyor. Kullanıcılar, bu dosya türlerini görüntüleyebildikleri gibi yaklaşık 20 çeşit dosya türünde, dosya da oluşturabiliyorlar.

Bunun dışında WinRAR, kolay kullanımı ve çeşitli dil destekleriyle kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor. Ayrıca kullanıcılar, programı ücretsiz bir şekilde indirebiliyorlar. WinRAR, ücretli sürümünde kullanıcılarına çeşitli şifreleme yöntemleri sunuyor. Bundan dolayı programın ücretli sürümünü alıp almamak biraz kullanıcıların ihtiyaçlarına bağlı diyebiliriz.

PhotoScape

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 7

Her bilgisayarda olması gereken programlar listemize PhotoScape ile devam ediyoruz. İşletim sistemleri, genellikle sisteme dahil bir şekilde basit bir görsel düzenleme aracı ekliyorlar. Fakat bu araç, belirttiğimiz gibi basit olduğu için kullanıcılarını özellikleriyle memnun edemiyor. Bundan dolayı bilgisayarlarda bir görsel düzenleme aracı bulunması, bilgisayar kullanıcılarının işine yarayabiliyorlar.

Bizlerin listedeki tercihi ise PhotoScape oldu. PhotoScape, basit görsel düzenleme işlemleri için oldukça kullanışlı. Program efekt ekleme, yazı ekleme, görsel boyutu düzenleme gibi temel işlemler için gayet ideal. Fakat daha profesyonel işlemler yapmayı düşünüyorsanız PhotoScape maalesef beklentilerinizi tam anlamıyla karşılamayacaktır.

Programın çok fazla tercih edilmesinin en temel sebeplerinden birisi de ücretsiz olması oluyor. Programı kullanmak isteyen kişiler, programı ücretsiz bir şekilde kendi sitesinden indirebiliyorlar. Bu durum bazı kullanıcılara tuhaf gelebiliyor. Çünkü belirttiğimiz gibi program, temel görsel düzenleme işlemlerine olanak sağlıyor. Bunun için kullanıcılar, zaten bu özelliklere para vermeye gerek yok diye düşünüyorlar.

Fakat çoğu görsel düzenleme programı, ne kadar basit özelliklere sahip olursa olsun kullanıcılarına ücretli bir şekilde hizmet veriyor. Bundan dolayı PhotoScape, hem temel işlemleri yapabilmesiyle hem de ücretsiz olmasıyla kullanıcılarını memnun etmeyi başarıyor.

Skype

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 8

Skype, en çok kullanılan iletişim uygulamalarının başında geliyor. Günümüzde herhangi bir iletişim programını kullanmamak neredeyse imkansız diyebiliriz. Özellikle pandemiyle birlikte insanlar, toplantı ve dersler başta olmak üzere birçok işlemlerini çevrim içi görüşmelerle halletmeye başladılar.

Bizler de listemizde iletişim programı olarak, en popüler iletişim programlarından Skype’ı seçmeyi tercih ettik. 2003 yılından beri hizmet veren Skype, bir süredir Microsoft tarafından geliştirilmeye devam ediliyor. Microsoft, Skype’ı satın aldıktan sonra platformu ciddi ölçüde geliştirdi.

Kullanıcılar, Skype’ta görüntülü ve sesli şekilde arama yapabiliyorlar. Bunun dışında kullanıcılar, program üzerinden yazılı olarak da konuşabiliyorlar. Bu şekilde Skype, kullanıcılarına çok çeşitli iletişim yöntemleri sunuyor diyebiliriz.

Skype, kullanıcılarına ücretsiz olarak hizmet veriyor. Kullanıcılar, programı kendi sitesi üzerinden ücretsiz olarak indirerek kullanabiliyorlar. Programı kullanabilmek için Microsoft hesabınızın olması yeterli oluyor. İnternet üzerinden iletişimin önem kazandığını düşünürsek bilgisayarınızda Skype’ın bulunması, işinize yarayacaktır diyebiliriz.

CCleaner

Her Yeni Bilgisayarda Sahip Olması Gereken Uygulama ve Yazılımlar 9

Bilgisayarların depolama alanları, bir süre sonra hızlı bir şekilde dolmaya başlıyorlar. Kullanıcılar, böyle durumlarda çoğunlukla bilgisayarlarına bir şey indirmemelerine rağmen dolmaya devam ettiklerinden şikayet ederler. Bunun en temel sebebi, gereksiz dosyalar oluyor.

Gereksiz dosyaların birikmesi, bir süre sonra bilgisayarın depolama alanının çoğunu bu dosyaların kaplamasına sebep oluyor. Bundan dolayı bilgisayarınızda bir temizleme aracının bulunması, depolama alanınızın dolmaması için faydalı olacaktır.

Bizler de listemizde temizlik aracı olarak CCleaner’ı tercih ettik. Program, temizlik konusunda oldukça başarılı. CCleaner, dilerseniz belirli aralıklarla gereksiz dosya kontrolü yapıyor. Bu sayede bilgisayarınızda gereksiz dosyalar birikmemiş oluyor.Bunun dışında kendiniz de dilediğiniz zaman temizlik kontrolü yaparak bilgisayarınızı temizleyebiliyorsunuz. Ayrıca CCleaner, kullanıcılarına bilgisayar sağlığını kontrol etme gibi çeşitli özellikler de sunuyor. Ancak bu özelliklerden faydalanabilmek için programın Profesyonel sürümünü satın almanız gerekiyor.

Program, kullanıcılarına temel ve profesyonel sürüm seçeneklerini sunuyor. Temel sürüm, basit temizlik işlemleri için gayet yeterli oluyor. Bilgisayar kullanıcıları, temel sürümü ücretsiz bir şekilde indirerek kullanabiliyorlar. Bunun dışında ekstra özelliklere de sahip olmak isteyen kişiler, belirli bir ücret karşılığında programın profesyonel sürümünden faydalanabiliyorlar.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.