ABD, Suriye’de ‘İran destekli askeri altyapıya’ saldırdı

5 mins read
Pentagon'a göre, ABD savaş uçakları yedi adet 500 lb Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmat güdümlü hassas bomba atarak yedi hedefi vurdu [Dosya: Yves Herman / Reuters]

ABD, Suriye’de ‘İran destekli askeri altyapıya’ saldırdı

ABD ordusu, Irak’taki ABD birliklerinin bulunduğu bölgelere yapılan son roket saldırılarının ardından Perşembe günü Suriye’nin doğusunda İran destekli milisler tarafından kullanılan tesislere saldırılar düzenlediğini açıkladı.

ABD, Suriye'de 'İran destekli askeri altyapıya' saldırdı
Pentagon’a göre, ABD savaş uçakları yedi adet 500 lb Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmat güdümlü hassas bomba atarak yedi hedefi vurdu [Dosya: Yves Herman / Reuters]
Pentagon sözcüsü John Kirby yaptığı açıklamada, “Başkan Biden’in talimatıyla, ABD askeri güçleri bu akşam erken saatlerde Doğu Suriye’deki İran destekli militan grupların kullandığı altyapıya hava saldırıları düzenledi” dedi.

Okumaya devam et: Bandocu Hatce Hanım Teyzenin Evi

“Bu operasyonlar, Irak’taki Amerikan ve Koalisyon personeline yönelik son saldırılara ve bu personele yönelik devam eden tehditlere yanıt olarak onaylandı” dedi.

Pentagon’a göre, ABD savaş uçakları yedi adet 500 lb Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmat güdümlü hassas bomba attı ve silahlı grupların silahları sınır boyunca hareket ettirmek için kullandığı bir geçiş dahil yedi hedefi vurdu.

Kirby, saldırıların Kata’ib Hizbullah (KH) ve Kata’ib Seyyid al-Shuhada (KSS) dahil olmak üzere İran destekli bir dizi militan grup tarafından kullanılan bir sınır kontrol noktasındaki birden fazla tesisi tahrip ettiğini söyledi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, İran yanlısı bir ondan fazla savaşçının öldürüldüğünü söyledi.

“Grevler, mühimmat taşıyan üç kamyonu imha etti … Çok sayıda can kaybı oldu. SOHR direktörü Rami Abdul Rahman AFP haber ajansına verdiği demeçte, en az 17 savaşçının öldürüldüğü yönünde ilk göstergeler, Halk Seferberlik Güçlerinin tamamı ”dedi.

Grup, tüm ölülerin KH ve KSS’yi içeren şemsiye bir organizasyon olan Hashed al-Shaabi’den olduğunu söyledi.

ABD hamlesi, yaklaşık iki hafta önce Erbil’deki havalimanı içindeki ana askeri üsse düzenlenen ve bir yabancı sivil müteahhidi öldüren ve bir Amerikan askeri de dahil olmak üzere en az dokuzunu yaralayan saldırının ardından geldi.

Irak’a 2014 yılından beri IŞİD (IŞİD olarak da bilinen) silahlı grupla savaşmasına yardımcı olan ABD liderliğindeki koalisyonun bir parçası olarak konuşlandırılan yabancı birlikler, bölgede konuşlandırılıyor.

Kendisine Awliya al-Dam (ya da Kan Muhafızları) adını veren karanlık bir grup saldırının sorumluluğunu üstlendi ve Irak’taki Amerikan işgal güçlerine saldırmaya devam edeceğini söyledi.

“Orantılı”
Pentagon bildirisi, ABD askeri tepkisini “orantılı” olarak nitelendirdi, diplomatik önlemlerle koordine edildi ve koalisyon ortaklarıyla istişare içinde yürütüldü.

“Hem Doğu Suriye hem de Irak’taki genel durumu hafifletmeyi amaçlayan kasıtlı bir şekilde hareket ettik” dedi.

“Gittiğimiz hedefe güveniyoruz. Ne yaptığımızı biliyoruz, ”dedi ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. “Hedefin, saldırıları gerçekleştiren aynı Şii milisler tarafından kullanıldığından eminiz.”

Washington DC’de bulunan El Cezire’den Shihab Rattansi, Biden’ın selefi Donald Trump ile bir ayrım yapmak için açık bir çaba olduğunu söyledi.

aljazeera

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.