ABD’den Türkiye’ye Yaptırım Şoku! 16 Türk Şirketi Kara Listede

3 mins read

Ukrayna işgalinin ikinci yıldönümü ve Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin hapiste ölümünün ardından ABD, Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı. Yaptırım listesine altı ülkede ticari faaliyetleriyle Rusya’ya yardım ettiği belirtilen 93 kuruluş da eklendi. Bu kuruluşlardan 16’sı Türkiye’de faaliyet gösteriyor.

Ukrayna işgalinin ikinci yıldönümü dolayısıyla ve Rus muhalif lider Aleksey Navalny’nin hapiste ölümünü takiben Rusya’daki yüzlerce kişi ve kuruluşa karşı kapsamlı yaptırımlar açıklayan Amerika Birleşik Devletleri, altı ülkede ticari faaliyetleriyle Rusya’ya yardım ettiğini belirttiği toplam 93 kuruluşu da yaptırım listesine aldı.

Faaliyetleri ABD’nin ulusal ve güvenlik çıkarlarına aykırı hareket ettiği belirtilen bu şirketlerin 63’ü Rusya’da, 16’sı Türkiye’de, sekizi Çin’de, dördü Birleşik Arap Emirlikleri’nde, ikisi Kırgızistan’da ve birer tane de Hindistan ve Güney Kore’de bulunuyor.

Türkiye’de yaptırım listesine giren şirketler hangileri?

ABD Tİcaret Bakanlığı tarafından hazırlanan listede adı geçen Türk şirketleri, faaliyetleri açısından üç ayrı kategoride yer aldı. Buna göre:

ABD Ticaret Bakanlığı, bu iki şirketin ABD menşeli takım tezgahları, elektronik test cihazları ve elektronik test cihazları üreterek Rusya’nın sanayi sektörüne destek sağladıkları ve ekipman ve takım tezgahı yedek parçalarını gerekli lisansları olmadan Rus son kullanıcılara sattığı için eklendiğini belirtti. Bu ürünlerin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını, Rusya’nın endüstriyel üretimini geliştirerek sürdürmesini sağladığına da dikkat çekildi.

Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığı, aşağıda adı bulunan 11 kuruluşun, potansiyel öneme sahip ABD menşeli ürünlerin Rusya’ya tedarik edilmesi dahil Rusya’nın savaş çabalarını desteklemekten dolayı ABD dış politikasına aykırı davranışlarda bulundukları için eklendiğini belirtti.

Bakanlık, aşağıda adı bulunan üç şirketin de ABD’nin Rusya’ya uyguladığı ihracat kontrollerini açıkça ihlal ederek ABD menşeli malları Rusya’ya gönderdikleri için eklendiğini belirtti. 

Bunlar;

Hafta başında Rusya’ya yeni yaptırımlar açıklayan Avrupa Birliği’nin yeni yaptırımlar listesinde Türkiye’den Antalya merkezli Yıldız Çip Teknoloji Elektronik Elektrik Bilgisayar Malzemeleri Ticaret Sanayi Limited Şirketi bulunuyordu.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386