ABD Meclisi suçlama için oy kullandı, Trump davası devam edecek

8 mins read
ABD Meclisi suçlama için oy kullandı, Trump davası devam edecek

ABD Meclisi suçlama için oy kullandı, Trump davası devam edecek

Eski Başkan Donald Trump’ın Senato’nun görevden alınması davası başladı.

  • Salı günkü duruşmada, eski bir cumhurbaşkanı için görevden alma davalarının anayasaya uygunluğuna odaklanıldı ve konuya dört saatlik bir tartışma ayrıldı.
  • Çoğunluk devam etmek için oy kullandığına göre, savcılık ve savunmanın davalarını sunmak için her birinin 16 saati olacak.
  • Meclis suçlaması yöneticileri, Trump’ın Başkan Joe Biden’in zaferini tersine çevirme kampanyasının yanlış bilgilendirme kampanyasının ve 6 Ocak’taki ABD Kongre Binası isyanından önce destekçilere yaptığı yorumların “ayaklanmayı kışkırtma” anlamına geldiğini savundu.
  • Trump’ın savunması, görevden ayrıldıktan sonra hüküm giyemeyeceğini ve sözlerinin ifade özgürlüğü olarak korunduğunu savundu.

ABD Senatosu, eski Başkan Donald Trump’ı görevden ayrılmış olmasına rağmen yargılamanın kendi yetkileri dahilinde olduğunu doğrulamak için Salı günü büyük ölçüde parti saflarında oy kullandı.

Okumaya devam et: ABD’ye ait İki  US carrier  Güney Çin Denizi’nde tatbikatlar gerçekleştiriyor

Senato’nun 56-44 oyu, altı Cumhuriyetçinin, sürecin ABD Anayasasına uygun olduğunu kabul ederek tüm meclis Demokratlarıyla saflara katıldığını gördü.

Senatörler daha önce hem davayı yürüten Meclis yöneticilerinin hem de Trump’ın savunma ekibinin iddialarını duydular, çünkü davanın eski başkan aleyhine devam edip etmediğini değerlendirdiler.

Suçlama davaları, bir kişinin yüksek suçlar ve kabahatler işlemekten hüküm giymesi durumunda, bir cumhurbaşkanının görevden alınmasıyla sonuçlanmayı amaçlamaktadır, yasal eşik savcılarının karşılaması gerekir.

Trump’ın savunması, Trump’ın 3 Kasım’daki seçim yenilgisinin ardından görevden ayrılmasından bu yana davanın tartışmalı olduğunu iddia etti. Baş savunma avukatı Bruce Castor, müvekkilinin yaygın seçmen sahtekarlığı nedeniyle kendisinden “çalındığı” yönündeki ısrarına rağmen Trump’ın “seçmenler tarafından görevden alındığını” kabul etti.

Ancak bu savunma, görev süresi sona eren bir cumhurbaşkanının görevdeki son günlerinde yasadan bağımsız hareket etmesine olanak tanıyarak bir “Ocak istisnası” yaratacağını söyleyen savcılar tarafından resmi olarak uygulamaya konulmasından önce reddedildi.

“Bu, başkana kapıdan çıkarken yapmak isteyebileceği her şeye en iyi atışını yapması için bir davettir; bu kapıyı kilitlemek için şiddet içeren yöntemler kullanmak, ne pahasına olursa olsun Oval Ofis’e asılmak ve engelleme yapmak. barışçıl güç devri, “dedi davanın baş savcısı Kongre üyesi Jamie Raskin. “Ocak istisnası, kurucularımızın en kötü kabusuna bir davettir.”

Trump, bir Capitol Polisi de dahil olmak üzere beş kişinin ölümüyle sonuçlanan ölümcül 6 Ocak Capitol isyanını kışkırtmakla suçlanıyor. O gün federal yasama meclisini savunmaya çalışan diğer iki polis memuru, sonrasında hayatlarını kaybetti.

Anayasa hukuku profesörü olan Raskin, ekibinin yapacağı kanaatinin “soğuk, sert gerçeklere” dayanacağını söyledi. Ardından, Kongre Binası kuşatılmadan birkaç dakika önce Trump’ın destekçilerine açıklamasından başlayarak, o günkü olayları anlatan 20 dakikalık bir video oynamaya başladı.

Trump, yakınlardaki Ellipse’deki kitlelere, ABD Başkanı Joe Biden’in göreve başlaması için önemli bir adım olan, anayasanın zorunlu kıldığı Seçim Kurulu oylarının sayımını gerçekleştirmeye hazırlanan milletvekilleri olarak “cehennem gibi savaşmalarını” söyledi.

Milletvekilleri seçim sonuçlarını onaylarken, çoğu daha sonra Kongre Binası’nı sular altında bırakan destekçilerin toplanmasına verdiği demeçte, “Ülkemiz yetti ve artık almayacağız.” Dedi. “Çalmayı durduracağız.”

İddia makamının videosu, Trump’ın destekçileri barikatları aşarken, polisle şiddetli bir şekilde çatışırken ve Kongre Binası’nın pencerelerinden içeri girerken izleyen kargaşayı ayrıntılı bir şekilde gösterdi. İçeride defalarca nerede olduklarını sordukları duyuluyor, muhtemelen Demokrat milletvekillerine ve Kongre Binası’nın dışında bir darağacının dikildiği eski Başkan Yardımcısı Mike Pence’e atıfta bulunuyorlar.

İsyancılar, Trump’ın oy sayımını reddetme çağrısını reddettikten sonra, Kongre Binası’nda “Mike Pence’i asın” diye defalarca slogan attılar.

Video oynatıldıktan sonra Raskin, “Başkan, bunu yaptığı için 13 Ocak’ta ABD Temsilciler Meclisi tarafından görevden alındı,” dedi. “Bu suçlanamaz bir suç değilse, o zaman böyle bir şey yoktur.”

Trump defalarca seçimin kendisinden “çalındığını” iddia etti, ancak iddialarını desteklemek için herhangi bir kanıt sunmadı ve Adalet Bakanlığı’nın seçmen dolandırıcılığı soruşturması, bu fikri destekleyecek herhangi bir kanıt geliştiremedi. Ayrıca Yüksek Mahkeme de dahil olmak üzere mahkemede defalarca yasal yenilgiye uğradı.

Sözlü tartışmalar Çarşamba günü başlayacak ve her iki tarafa da iddialarını açıklamak için 16 saat ayrılacak. Davanın hafta sonu devam etmesi bekleniyor.

Kaynak aljazeera

Kaynak: AA

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386