Google, ödediği haberlerle Avustralya’da kendi platformunu başlattı

5 mins read
Google, ödediği haberlerle Avustralya'da kendi platformunu başlattı

Google, ödediği haberlerle Avustralya’da kendi platformunu başlattı

Teknoloji devi Google Cuma günü Avustralya’da ödemesini yaptığı haberleri sunan bir platform başlattı ve Canberra’nın ödemeleri uygulamak için önerdiği yasanın gereksiz olduğunu göstermek için yayıncılarla kendi içerik anlaşmalarını yaptı.

Daha önce Brezilya ve Almanya’da kullanıma sunulan News Showcase platformunun başlangıçta geçen Haziran ayında lansmanı planlanmıştı. Ancak Alphabet Inc’e ait Google, Canberra, Google ve Facebook’un Avustralya medya şirketlerine içerik için ödeme yapmasını yasal bir gereklilik haline getirmek için harekete geçtiğinde planları erteledi – dünyanın başka hiçbir yerinde görülmemiş bir şekilde

Hala özel toplantılarda Avustralya hükümeti ile lobi yapan teknoloji firması, daha önce mevzuatın “uygulanamaz” olduğunu ve uygulanması halinde onu ülkeden tamamen çekilmeye zorlayacağını söylemişti.



Yasa ile şimdi bir parlamento soruşturması öncesinde, Avustralya’da News Showcase’in Cuma günkü lansmanı, içeriklerini kullanmak için Canberra Times da dahil olmak üzere yedi yerel satış noktasına ödeme yaptığını görecek.

İçerik anlaşmalarının mali ayrıntıları açıklanmadı ve Canberra Times yayıncısı Australian Community Media, yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Google Cuma günü yaptığı açıklamada, pozisyonları Canberra’nın Facebook ve Google’a yönelik agresif geri tepmesiyle güçlendirilen daha fazla Avustralyalı yayıncı ile çarpıcı anlaşmalar yapmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Sydney Teknoloji Üniversitesi Medya Geçiş Merkezi’nde profesör olan Derek Wilding, “Bu, Avustralya hükümeti tarafından ortaya konulan modele bir alternatif sağlıyor” dedi.

Wilding, “Geriye kalan, daha büyük yayıncıların ürüne giriş yapmalarıdır,” dedi.

Reuters, geçtiğimiz ay Google ile Google News Showcase’in ilk küresel haber sağlayıcısı olmak için bir anlaşma imzaladığını söyledi. Reuters, haber ve bilgi sağlayıcı Thomson Reuters Corp.’a aittir.

Google, Reuters haber ajansı ile iletişime geçtiğinde daha fazla yorum eklemeyi reddetti.

Geçen ay Google ve bir Fransız yayıncı lobisi, teknoloji firmasının Avrupa için bir ilk olarak, çevrimiçi içerik için haber yayıncılarına ödeme yapması için bir telif hakkı çerçevesi üzerinde anlaştı.

Canberra’nın önerilen mevzuatı uyarınca, Google ve Facebook, Avustralya yayıncılarına ve yayıncılarına arama sonuçlarında veya haber beslemelerinde yer alan içerik için ödeme yapmak zorunda kalacaktı. Yayıncılarla bir anlaşma yapamazlarsa, fiyatı hükümet tarafından atanan bir hakem karar verecektir.

Google’ın ülkeyi potansiyel olarak terk etme konusundaki tavrı sabit kalırken, Avustralya Haznedarı Josh Frydenberg, Google’ın yaklaşımının son günlerde özel toplantılar sırasında “yapıcı” olduğunu söyledi.

Frydenberg, Cuma günü Melbourne’da gazetecilere verdiği demeçte, “Başbakan [Scott Morrison] ve ben ve [İletişim Bakanı] Paul Fletcher, daha dün Google’ın başkanıyla çok yapıcı bir görüşme yaptık,” dedi.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.