ABD’ye ait İki  US carrier  Güney Çin Denizi’nde tatbikatlar gerçekleştiriyor

6 mins read
ABD'ye ait İki  US carrier  Güney Çin Denizi'nde tatbikatlar gerçekleştiriyor

ABD’ye ait İki  US carrier  Güney Çin Denizi’nde tatbikatlar gerçekleştiriyor

Taşıyıcı grev grupları Theodore Roosevelt ve Nimitz, yoğun kaynak zengini suyolunda çok sayıda askeri manevra gerçekleştirdi.

İki ABD US carrier’i gergin Çin-ABD ilişkilerinde bir başka parlama noktası olarak ortaya çıkan tartışmalı sularda Çin kontrolündeki adaların yakınında bir ABD savaş gemisinin yelken açmasından günler sonra Güney Çin Denizi’nde ortak tatbikatlar başlattı.

ABD Donanması Salı günü yaptığı açıklamada, Theodore Roosevelt Carrier Strike Group ve Nimitz Carrier Strike Group’un “varlıklar arasında birlikte çalışabilirliği ve komuta ve kontrol yeteneklerini artırmayı amaçlayan çok sayıda tatbikat gerçekleştirdiğini” söyledi ve meşgul olan ilk çift taşıyıcı operasyonları oldu. Temmuz 2020’den beri su yolu.



Tatbikat, Çin’in USS John S McCain muhribinin ABD’nin “navigasyon özgürlüğü operasyonu” olarak adlandırdığı, ABD donanmasının Başkan Joe Biden göreve gelmesinden bu yana yaptığı ilk görev olan, Çin kontrolündeki Paracel Adaları yakınlarında yelken açmasını kınamasından günler sonra gerçekleşti .

Her yıl küresel ticarette 5,3 trilyon ABD dolarının geçtiği yoğun su yolu, ABD-Çin ilişkilerindeki bir dizi parlama noktasından biridir.

ABD, Çin’in bölgedeki geniş toprak iddialarına itiraz etti, onu Güney Çin Denizi’ni askerileştirmekle ve kaynak zengini bölgede Çin’inkilerle örtüşen iddiaları olan Malezya, Filipinler ve Vietnam gibi komşuları sindirmeye çalışmakla suçladı.

Pekin’in dışişleri bakanlığı konuşlandırmaya “ulusal egemenliği ve güvenliği kararlı bir şekilde korumak için gerekli tedbirleri” alacağını söyleyerek yanıt verdi.

Son tatbikat, ABD Donanması ile Japonya’nın güneybatı kıyıları açıklarında Japonya’nın Deniz Öz Savunma Kuvvetleri arasında ayrı bir “mayın savaşı tatbikatı” ndan sadece birkaç gün sonra gerçekleşti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Cuma günü geç saatlerde Washington DC’de kıdemli bir Çinli yetkili olan Yang Jiechi’ye ABD’nin Pekin’i “Tayvan Boğazı da dahil olmak üzere Hint-Pasifik’te istikrarı tehdit etme çabalarından sorumlu tutacağını” söylemişti. ve kurallara dayalı uluslararası sistemi baltalaması ”.

Güney Çin Denizi’nde hak iddia

Çin, ABD’nin Güney Çin Denizi’ne defalarca yaptığı baskınlardan çileden çıktı ve Washington’u kasıtlı olarak gerilimi artırmakla suçladı.

Çin, Güney Çin Denizi’nin çoğu üzerinde reddedilemez egemenliğe sahip olduğunu söylüyor – bu, Lahey’deki Uluslararası Tahkim Mahkemesi tarafından “hiçbir değeri olmadığı” ilan edilen bir iddia.

Çin, Filipinler tarafından açılan bu tahkim davasına katılmayı reddetti ve daha sonra kararı “hükümsüz” olarak reddetti.

Çin’in kendisi de bölgedeki faaliyetlerini artırıyor, yapay adalar inşa ediyor ve komşularının protestoları arasında deniz ve hava tesisleri inşa ediyor.

ABD'ye ait İki  US carrier  Güney Çin Denizi'nde tatbikatlar gerçekleştiriyor
Çin, komşularının protestoları arasında Güney Çin Denizi’ndeki faaliyetlerini artırıyor [Dosya: Francis Malasig / AP
Ocak ayında Pekin, sahil güvenliğinin yabancı gemilere ateş etmesine ilk kez açıkça izin veren bir yasa çıkardı.
Sahil Güvenlik Kanunu, “denizdeki yabancı kuruluşlar veya şahıslar tarafından ulusal egemenlik, egemenlik hakları ve yargı yetkisi yasadışı olarak ihlal edildiğinde silah kullanımı da dahil olmak üzere gerekli tüm önlemleri alma” yetkisini vermektedir.

Çin’in sahil güvenliği, bölgedeki türünün en güçlü kuvvetidir ve Japonya’nın kontrolünde olan ancak Pekin’in hak iddia ettiği ıssız Doğu Çin Denizi adalarının yakınında ve Güney Çin Denizi’nde zaten aktiftir.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.