AB gündemi: Ekonomi, enerji krizi ve kurtarma fonu

AB, enerji krizi, enflasyon, kurtarma fonu ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi önemli konularla ilgileniyor.

7 mins read

Avrupa ekonomisi, 2023 yılının son çeyreğinde ve 2024 yılının ilk çeyreğinde hafif bir daralma yaşadı. Euro Bölgesi’nde ekonomik çıktı, arz darboğazları ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle art arda iki çeyrekte de yüzde 0,1 oranında küçüldü. Böylece euro bölgesi, teknik olarak resesyona (durgunluğa) girdi. Avrupa Birliği istatistik kurumu Eurostat’a göre, euro para birimini kullanan 20 ülkenin ekonomik çıktısı, 2022’nin hem son üç ayında hem de bu yılın ilk üç ayında önceki çeyreklere göre yüzde 0,1 düştü1.

Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya’da da imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), tedarik darboğazlarının etkisiyle 4,2 puanlık düşüşle 58,4 puana geriledi2. Almanya, Rusya ile yaşadığı doğalgaz krizi nedeniyle enerji ithalatını ABD ve Katar gibi ülkelerden sağlamak zorunda kaldı. Bu da enerji faturalarını ve enflasyonu rekor seviyelere çıkardı. Almanya’da enflasyon, ocak ayında yıllık bazda yüzde 9,8 olarak gerçekleşti3.

Euro bölgesinde de enflasyon, nisanda yıllık bazda yüzde 7 oldu. Enflasyon, Macaristan’da yüzde 24,5, Letonya’da yüzde 15, Çekya’da yüzde 14,3, Slovakya ve Polonya’da yüzde 14 olarak belirlendi4. Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun geçici olduğunu ve orta vadede hedeflenen yüzde 2 seviyesine gerileyeceğini savundu. Lagarde, para politikasında sıkılaşmaya gitmeyeceklerini ve tahvil alımlarını azaltacaklarını ancak sonlandırmayacaklarını açıkladı5.

Avrupa ekonomisinin bu yıl toparlanması için aşılamada hız kazanılması ve salgın tedbirlerinin gevşetilmesi gerekiyor. Ayrıca Avrupa Birliği’nin 750 milyar euroluk kurtarma fonunun dağıtımı da büyük önem taşıyor. Avrupa Komisyonu, bu fonun yüzde 37’sinin yeşil ekonomiye, yüzde 20’sinin de dijital dönüşüme ayrılmasını istiyor. Avrupa ekonomisi, bu yıl yüzde 0,9, 2025 yılında ise yüzde 1,5 büyüme hedefliyor.

Geçen hafta AB’nin gündeminde, enerji krizi ve kurtarma fonu yer alıyordu

Avrupa Birliği (AB), 11-17 Şubat 2024 tarihleri arasında enerji krizi, enflasyon, kurtarma fonu ve Rusya-Ukrayna savaşı gibi önemli konularla ilgilendi. AB ekonomisi, arz darboğazları ve yüksek enerji fiyatlarının etkisiyle resesyona giren euro bölgesinin durumunu değerlendirdi. Ayrıca, 750 milyar euroluk kurtarma fonunun dağıtımına başladı.

AB, enerji krizi ile mücadele etmek için çeşitli önlemler aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, enerji fiyatlarını düşürmek ve tedarik güvenliğini artırmak için doğalgaz piyasasını reforme edeceklerini söyledi1. AB, ayrıca, yenilenebilir enerji kaynaklarını ve enerji verimliliğini artırmak için yeşil ekonomiye yatırım yapmayı planlıyor. AB, 750 milyar euroluk kurtarma fonunun yüzde 37’sini yeşil ekonomiye, yüzde 20’sini de dijital dönüşüme ayırmayı hedefliyor2.

AB, enflasyonla da baş etmeye çalışıyor. Euro bölgesinde enflasyon, nisanda yıllık bazda yüzde 7 oldu. Bazı ülkelerde ise enflasyon çift haneli rakamlara ulaştı3. Avrupa Merkez Bankası (ECB), enflasyonun geçici olduğunu ve orta vadede hedeflenen yüzde 2 seviyesine gerileyeceğini savundu. ECB, para politikasında sıkılaşmaya gitmeyeceklerini ve tahvil alımlarını azaltacaklarını ancak sonlandırmayacaklarını açıkladı4.

AB, aynı zamanda, Rusya-Ukrayna savaşının da yakından takipçisi oldu. AB, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısını kınadı ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklediğini belirtti. AB, Rusya’ya ekonomik yaptırımlar uygulamakla tehdit etti. AB, ayrıca, Ukrayna’ya insani yardım ve siyasi destek sağladı.

Kaynaklar:

1: AB, enerji krizi ile mücadele için doğalgaz piyasasını reforme edecek 2: Avrupa Birliği’nin 750 milyar euroluk kurtarma fonu nedir? 3: Euro Bölgesi’nde enflasyon nisanda yıllık bazda yüzde 7 oldu 4: [Lagarde: Enflasyon geçici, para politikasında sıkılaşmaya gitmeyeceğiz] : AB, Rusya-Ukrayna savaşına tepki gösterdi

Kaynaklar:

2: Avrupa ekonomisi resmen durgunluğa girdi ancak etkileri düşük seviyede 2: Almanya’da imalat sanayi PMI, tedarik darboğazları ile geriledi 3: Almanya’da enflasyon yüzde 9,8’e yükseldi 4: Euro Bölgesi’nde enflasyon nisanda yıllık bazda yüzde 7 oldu 5: Lagarde: Enflasyon geçici, para politikasında sıkılaşmaya gitmeyeceğiz : [Avrupa Birliği’nin 750 milyar euroluk kurtarma fonu nedir?] : [OECD, Avrupa ekonomisi için büyüme tahminlerini yükseltti]


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386