Türkiye’nin Ocak Ayında Yaş Meyve ve Sebze İhracatında Rekor Artış!

Mersin, Antalya ve Hatay'ın öncülük ettiği Akdeniz Bölgesi illeri, toplam ihracatın %62'sini gerçekleştirerek bu alandaki liderliğini pekiştirdi

2 mins read

Türkiye, 2024 Ocak ayında yaş meyve ve sebze ihracatında geçen yılın aynı dönemine göre %13,2’lik rekor bir artış yakaladı ve 367,1 milyon dolarlık dış satım gerçekleştirdi. Bu sevindirici haber, Türkiye’nin tarım sektörünün gücünü ve ihracat potansiyelini bir kez daha gözler önüne seriyor.

İhracatta Akdeniz Bölgesi Başı Çekiyor:

İhracatın büyük bir kısmı Akdeniz Bölgesi‘ndeki illerden gerçekleşti. Mersin, Antalya ve Hatay’ın toplam ihracatı 367,1 milyon doların %62’sini oluşturdu.

  • Mersin: 95,9 milyon dolar (yüzde 7,1 artış)
  • Antalya: 73,7 milyon dolar (yüzde 10,8 artış)
  • Hatay: 58,5 milyon dolar (yüzde 25,7 artış)

Diğer Önemli İhracatçı İller:

Şırnak, Adana, İzmir, Trabzon, İstanbul, Isparta ve Muğla da ihracatta önemli rol oynadı.

Yeni Pazarlar Kazanıldı:

Geçen yıl ocak ayında ihracat yapamayan Tokat ve Kütahya da bu yıl ürün satarak ihracatın 52 şehirden yapıldığını gösterdi.

Rusya En Büyük Alıcı:

Ülkelere göre bakıldığında, Rusya 81,9 milyon dolar ile en büyük alıcı konumunda. Irak ve Romanya da önemli pazarlar arasında yer alıyor.

Daha Fazla Ülkeye Ulaşıldı:

Türk meyve ve sebzeleri bu dönemde 106 ülkeye ihraç edildi. 2023 Ocak ayında ihracat yapılmayan Filistin, Çin, Kamerun gibi ülkelere de bu yıl ürün satışı gerçekleşti.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386