Dünyada Bir İlk: Neuralink, İnsan Beynine Cihaz Yerleştirdi

Elon Musk'ın öncülük ettiği nöroteknoloji şirketi Neuralink dün ilk insan beyni implantını başarıyla tamamlayarak 2023 yılında FDA onayını aldıktan sonra bir kilometre taşını yerine getirdi.

3 mins read

Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink, sinirbilim tarihinde çığır açacak bir hamleyle, ilk kez bir insanın beynine implant yerleştirdiğini duyurdu. 2016 yılında kurulan şirket, insan beynine yerleştirilebilen ve düşüncelere çeviri yapabilen arayüzler üzerinde çalışıyor.

Musk, sosyal medya platformu X’ten yaptığı paylaşımda, “Neuralink’ten ilk implant dün başarıyla gerçekleştirildi ve hasta şu an iyi durumda. İlk sonuçlar, nöron aktivitesinin umut verici bir şekilde tespit edildiğini gösteriyor,” dedi.

FDA, Neuralink’e geçtiğimiz Mayıs ayında insan üzerinde beyin implantı yapma izni vermişti. Ancak bu karar, şirketin hayvan deneylerinde etik dışı uygulamalar yaptığı yönündeki iddiaların gölgesinde kalmıştı.

Hayvan Hakları için Hekimler Komitesi adlı sivil toplum kuruluşu, Eylül 2023’te Neuralink üzerinde hayvanlara zulüm yapıldığı iddiasıyla bir soruşturma açılması çağrısında bulunmuştu. Kuruluşun açıklamasında, beyin implantı testlerinin yapıldığı maymunlardan bir düzinesinin hayatını kaybettiği belirtilmişti.

Musk, aynı platformda yaptığı başka bir paylaşımda, Neuralink’in ilk ürünü olan Telepathy’nin, insanların düşüncelerini kullanarak hemen hemen tüm cihazları kontrol etmesine imkan sağlayacağını belirtti. Musk’ın paylaşımına göre, ilk kullanıcılar, uzuvlarını kaybetmiş kişiler olacak.

Neuralink’in insan beynine implant yerleştirmeyi başarması, nöroteknoloji alanında çığır açan bir gelişme. Bu teknoloji, çeşitli sinir sistemi hastalıklarının tedavisinde, uzunca süreli hafıza kaybı gibi rahatsızlıkların giderilmesinde ve insan-makine etkileşiminin bambaşka bir boyut kazanmasında kullanılabilir. Ancak etik kaygılar ve güvenlik endişelerinin de göz önünde bulundurulması büyük önem taşıyor.

Umarım bu düzenleme size yardımcı olur. Herhangi başka sorunuz veya isteğiniz varsa bana bildirmekten çekinmeyin.

kaynak link: https://www.fikrikadim.com


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381