Diyetin daha az işlenmiş gıdalara kaydırılması kadınlarda trigliseritleri önemli ölçüde düşürüyor

10 mins read

Diyetin daha az işlenmiş gıdalara kaydırılması kadınlarda trigliseritleri önemli ölçüde düşürüyor 1

Üreme çağında, kötü beslenme kalitesi obezite oranlarını ve bunun sonucunda kardiyovasküler hastalık (KVH) ve tip 2 diyabet riskini artırmaktadır. Dislipidemi de özellikle polikistik over sendromu (PCOS) olan kadınlarda sağlığı etkilemektedir. Hamile kadınlarda yüksek trigliseritler, gebelik diyabeti riskini artırır ve bu da yaşamın ilerleyen dönemlerinde tip 2 diyabet ve KVH’ye yol açabilir.

Nutrients dergisinde yayınlanan yeni bir çalışmada araştırmacılar, çeşitli beslenme yaklaşımlarının üreme çağındaki kadınlar için sağlayabileceği açlık trigliseritlerinde potansiyel azalmaları belirlemek için veri simülasyon modellemesi gerçekleştirdiler.

Çalışma hakkında

Bu çalışmanın amacı, işlenmiş ve ultra işlenmiş gıda alımının azaltılmasının doğurgan kadınlar arasında trigliserit düzeylerini nasıl etkileyebileceğini değerlendirmek için kesikli zamanlı, statik, mikro simülasyon ve deterministik bir model oluşturmaktır. 2011-2012 Ulusal Beslenme ve Fiziksel Aktivite Araştırması (NNPAS) verileri kullanılarak, Avustralyalılar karmaşık, tabakalı ve çok aşamalı olasılık tipi küme örneklemesi ile rastgele seçilmiştir. Plazma biyobelirteçleri, diyet tüketimi ve demografik özellikler modele dahil edilmiştir.

Araştırmacılar trigliserit seviyelerini değerlendirmek için çoklu doğrusal regresyon analizleri gerçekleştirmiş ve yaş, etnik köken, vücut kitle indeksi (VKİ), sigara içme durumu, ailede diyabet öyküsü, diyet ve serum biyobelirteçleri gibi ortak değişken faktörlere göre ayarlama yapmıştır. Meyve, sebze, kuruyemiş ve balık dahil olmak üzere minimal işlenmiş gıda maddelerinin tüketimini artıran ve işlenmiş gıdalar ile ultra işlenmiş yemeklerin tüketimini azaltan diyet senaryoları da dikkate alınmıştır.

Enerji ve besin değerleri, 2011-2013 Gıda Standartları Avustralya ve Yeni Zelanda Besin (AUSNUT) veri tabanı kullanılarak NNPAS katılımcıları tarafından tüketilen her 100 gram gıda için tahmin edilmiştir. Gıdalar, NOVA gıda kategorizasyon sistemi kullanılarak işlenmemiş veya az işlenmiş, işlenmiş gıdalar, yemek pişirmek için işlenmiş malzemeler ve aşırı işlenmiş gıdalar olarak kategorize edilmiştir.

Senaryoları simüle etmek için her bir nüfus üyesi için ortalama günlük besin tüketimi hesaplanmıştır. İlk senaryoda, tuz, şeker ve doymuş yağlar gibi enerji ve isteğe bağlı besin maddelerinin azaltılmasının toplumdaki trigliserit seviyeleri üzerindeki etkilerini modellemek için ultra işlenmiş ve işlenmiş gıdaların gram ağırlığı %50 azaltılmıştır.

İkinci senaryo, işlenmiş gıdaların minimum düzeyde işlenmiş veya işlenmemiş ürünlerle ikame edilmesini içermektedir ve NOVA işlenmemiş veya minimum düzeyde işlenmiş öğünlerde %25, %50 ve %75’lik artışlarla temsil edilmektedir. Üçüncü senaryo, PF’lerin omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA’lar) ile zenginleştirilmiş gıdalarla değiştirilmesini içermektedir ve omega-3 PUFA’ları yüksek fındık veya deniz ürünlerinde kademeli bir artış olarak modellenmiştir.

İşlenmiş gıdaların sebze ve meyvelerle ikame edilmesi dördüncü senaryo olmuştur. Beşinci senaryoda, işlenmiş gıdalar daha sağlıklı beslenme seçenekleriyle değiştirilmiştir. Altıncı senaryoda, doymuş yağ oranı yüksek yağlar, tekli veya çoklu doymamış yağ asidi içeriği bakımından zengin olanlarla değiştirilmiştir.

Çalışma bulguları

Bu çalışmaya ortalama yaşı 36 ve VKİ’si 27 kg/m2 olan 606 doğurgan kadın dahil edilmiştir. Günlük olarak sırasıyla bir porsiyondan az ve neredeyse iki porsiyon meyve ve sebze tüketilmiş, öğünlerin %71’i işlenmiş ve %24’ü minimal veya işlenmemiş olarak tüketilmiştir.

İlk senaryoda, işlenmiş gıda alımının %50 azaltılması trigliseritlerde %0,2’lik bir azalma ile sonuçlanmıştır. Kalori, besin, alkol, serbest şeker, ilave şeker ve tuz alımının azaltılmasıyla kalori miktarında 2,6 kJ/gün ve sodyum miktarında 1.295 mg/gün azalma sağlanmıştır.

İkinci senaryoda, işlenmiş gıdalarda kayda değer bir azalma olmuştur; çünkü bu gıdalar, kalori alımını 850 kJ/gün’den 2.000 kJ/gün’e düşürürken çoğu besin seviyesini zayıflatan minimal veya işlenmemiş gıdalarla ikame edilmiştir. A vitamini, B12 ve uzun zincirli omega-3 PUFA’lar %12 oranında artarken, minimal düzeyde işlenmiş veya işlenmemiş gıdalarda bu oran %75’e yükselmiştir.

Üçüncü senaryoda trigliseritler %9,9 oranında azalmıştır. İşlenmiş gıda tüketiminin %50 azaltılması ve uzun zincirli omega-3 alımının 1.800 mg/gün artırılmasıyla toplam yağ 8,4 g/gün, tuz ise 860 mg/gün azalmıştır.

Dördüncü senaryoda, meyve ve sebze tüketiminin artırılması toplam kalori alımını 5.500’den 6.000 kJ/gün’e çıkarmıştır. Bununla birlikte, artan mikro besin tüketimi trigliseritleri sırasıyla %0-5,5 ve %0,9-2,1 oranında azaltmıştır.

Beşinci senaryoda, işlenmiş gıdaların %50 oranında azaltılması ve 40 g/gün kuruyemiş, 150 g/gün meyve ve 225 g/gün sebze tüketilmesi ile %1,2-4,3 oranında teorik trigliserit azalması sağlanmıştır. Altıncı ve son senaryoda, trigliserit seviyeleri beslenme profilini önemli ölçüde değiştirmeden %0,9 oranında artmıştır.

Sonuçlar

Çalışma bulguları, işlenmiş gıdaların %50’sinin %25-75 oranında minimal işlenmiş veya işlenmemiş gıdalarla değiştirilmesinin trigliserit seviyelerini %2,8’e kadar düşürdüğünü göstermektedir. Balık, kabuklu yemişler, meyveler ve sebzeler trigliseritleri %8,2’ye kadar düşürmek için sinerjik olarak çalışırken, yüksek omega-3 balık tüketimi trigliserit seviyelerini %9,9 oranında azaltmıştır.

Diyet müdahalesi çalışmalarına katılan kadınlar arasında kardiyometabolik hastalıkların yönetimi için trigliseritlerin azaltılmasının terapötik önemini belirlemek için gelecekteki çalışmalara ihtiyaç vardır.

Dergi referansı:
Habibi, N., Leemaqz, S., Louie, J. C. Y., ve diğerleri (2023). Üreme Çağındaki Kadınlarda Trigliseridleri Azaltmak için Diyet Stratejileri: Bir Simülasyon Modelleme Çalışması. Nutrients 15(5137). doi:10.3390/ nu15245137

Tıp Bilimi Haberleri | Tıbbi Araştırma Haberleri | Tıbbi Durum Haberleri | Kadın Sağlığı Haberleri

Alkol, Vücut Kitle İndeksi, Kardiyometabolik, Kardiyovasküler Hastalık, Diyabet, Diyet, Dislipidemi, Açlık, Yağ Asitleri, Balık, Gıda, Meyve, Gestasyonel Diyabet, Besin Öğeleri, Beslenme, Obezite, Fiziksel Aktivite, Polikistik Over Sendromu, Doymuş Yağlar, Sigara, Sendrom, Trigliserid, Tip 2 Diyabet, Sebzeler, A Vitamini


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386