Uyandığımızda Neden Esniyoruz?

8 mins read

Uyurken kaslarımız gevşer ve tonusunu kaybeder. Uyandığımızda, bu kas tonusunu yeniden kazanmak ve vücut sıvılarını yeniden dağıtmak için uzuvlarınızı ve vücudunuzu esnetmek sağlıklı bir seçimdir.

Gözlerinizi açıyorsunuz, sonra sabahın ani ve kör edici ışığından korunmak için tekrar kapatıyorsunuz. Onları teselli etmek için ovuşturur, esner ve kollarımızı bacaklarımızı zıt yönlere doğru uzatırız. En azından ben öyle yapıyorum. Kalkıp hemen fiziksel olarak güne hazır olabilen ya da daha da garibi vücudunu hiç esnetmeyen birini bulmakta zorlanırsınız!

Şimdi iki konuya bakalım: Neden uyandığımızda vücudumuzu esnetiriz ve esnemek gerçekten önemli midir?

Neden Esniyoruz?

Çoğu insan esnemeyi sporla veya fiziksel eforla ilişkilendirir. Az önce şu cümleyi okuduğunuzda “Hazır. Hazır. Başla!” cümlesini okuduğunuzda, muhtemelen koşucuların veya yüzücülerin yarışa başlamadan önce vücutlarını gevşettiklerini veya salladıklarını hayal etmişsinizdir.

Bununla birlikte, esneme spor için bir öncü olmaktan çok daha fazlasıdır. Esneme hareketleri fiziksel performansı artırsa da (örneğin atletlerin yarıştan önce esnemesi), genel olarak ve her ortamda esnemenin iyi bir şey olduğunu belirtmek önemlidir. Massachusetts General Hospital’da fizyoterapist olan David Nolan da bu görüşe katılıyor. Harvard Health Publishing tarafından yayınlanan bir makalede Nolan, esnemenin herkesin her gün yapması gereken düzenli bir aktivite olması gerektiğini öne sürmüştür.



Esneme Hareketlerinin Vücut Üzerindeki Etkisi Nedir?

Kardiyovasküler sistemden sinir sistemine kadar, esneme bize birçok farklı şekilde yardımcı olur. Örneğin, bütün gün masanızda oturduğunuzu ve saatlerce bilgisayarınıza baktığınızı düşünün. Belki de esneme hakkında yazan bir yazarsınız. Bu şekilde birkaç saat geçirdikten sonra omuzlarınızda ve vücudunuzdaki diğer eklemlerde sertlik fark edeceksiniz. Araştırmalar, zamanlarının %75’inden fazlasını oturarak ve çalışarak geçiren bireylerde bu durumun oldukça yaygın olduğunu göstermektedir.

Bu gibi durumlarda doktorlar, sürekli oturulan veya ayakta durulan her saat başına 3 dakika gibi kısa bir süre esnemenin bile günlük yorgunluk ve ağrıların giderilmesine yardımcı olabileceğini savunmaktadır.

Bunun Uyku ve Esneme ile İlişkisi Nedir?

Şimdi tam bir döngüye giriyoruz, çünkü uyku sürekli hareketsizlik dönemi değilse nedir? İnsanlar ortalama olarak gecede sekiz saat uyurlar. Bu süre zarfında kaslar doğal gerginliklerini ya da rahat durumdayken korudukları “tonlarını” kaybederler. Benzer şekilde, uyuduğumuzda vücudumuz sürekli olarak su kaybeder, bunun başlıca nedeni su solumak ve terlemektir ve kaslarımız bu suyu kaybeden ilk organlarımızdır. Bu ton kaybı, dehidrasyonla birlikte, uyandığımızda kendimizi sert hissetmemize neden olur.

İşte bu yüzden uyandığımızda esneme hareketleri yaparız. Esnemek kas tonusunu yeniden kazanmamıza ve sertlik hissinden kurtulmamıza yardımcı olur. Bu uyandığımızda esneme olgusu pandikülasyon olarak adlandırılır ve sadece insanlar için değil, diğer memeliler için de yaygındır.

Oooh, Büyük Esneme!

Köpekleri ve kedileri ve her uykudan uyandıklarında aşağı doğru köpek esnemesinin muhteşem yorumlarını düşünün. Hayvanlar bile herhangi bir aktif harekete geçmeden önce yumuşak kaslarını gevşetmek için pandikülasyona başvururlar.

Bazen Esnemeden Önce Esnemez miyiz?

Şimdi biraz esneme hakkında konuşalım. Her uyandığımızda esniyor gibiyiz; bu yaptığımız en doğuştan gelen davranışlardan biridir ve temelde ağız kasları için bir esneme hareketidir! Bu, esnemenin pandikülasyondan ayrı olmadığı, aslında pandikülasyonun bir alt süreci olduğu anlamına gelir.

Büyük Beyin Hareketi

Pandikülasyon sadece kaslarımıza değil, beynimize de yardımcı olur. Uyanır uyanmaz kaslarımızı çalıştırmak merkezi sinir sistemimizi harekete geçirir. Kelimenin tam anlamıyla bizi bir uyarılma durumuna sürükler.

Ayrıca, pandikülasyon da stresten kurtulma ile ilişkilendirilmiştir. Uyandığınızda ihtiyacınız olan ilk şeyin sağlıklı bir stres giderme dozu olması aptalca görünse de aslında tam da ihtiyacımız olan şey bu olabilir. Pandikülasyon bize güne tembel ve uykulu bir başlangıç yerine iyi ve iyi hazırlanmış bir başlangıç yapmamız için en iyi şansı verir.

Son Bir Söz

Pandikülasyon ve genel olarak esneme, vücut için önemli ve hayati bir süreçtir. Kan dolaşımını hızlandırır, kas tonusunu geri kazandırır ve bize iyi ve verimli bir gün geçirmemiz için en iyi şansı verir. Bu nedenle, yarın kalktığınızda ve kaçınılmaz olarak yatağınızın her yerinde denizyıldızı gibi gerindiğinizde, kendinizi kötü hissetmeyin! Sadece güne güçlü başlamak için tamamen hazır olduğunuzdan emin oluyorsunuz!