ABD Ulusal Arşivleri Binlerce John F. Kennedy Suikastı Belgesini Yayınladı

10 mins read

13.000’den fazla belgenin yer aldığı önbellek, Joe Biden’ın geçen yıl Beyaz Saray’ın kamuoyuna açıklamayı ertelediği JFK suikastıyla ilgili iki belge dökümünden ikincisidir

Ulusal Arşivler Perşembe günü, Başkan John F. Kennedy’nin 1963 yılında öldürülmesine ilişkin hükümet incelemesinin bir parçası olarak toplanan daha önce gizli tutulan binlerce belgeyi yayınladı.

13.000’den fazla belgeden oluşan bu arşiv, Beyaz Saray’ın Covid-19 salgını nedeniyle kamuoyuna açıklamayı ertelediği geçen yıl Başkan Joe Biden’ın talimatını verdiği JFK suikastıyla ilgili iki belge dökümünden ikincisidir.

Beyaz Saray Perşembe günü yayınladığı bir memorandumda, “Başkan Kennedy suikastının derin ulusal trajedisi Amerikan tarihinde ve o korkunç günde hayatta olan pek çok Amerikalının anılarında yankılanmaya devam ediyor; bu arada, suikastla ilgili kayıtları koruma ihtiyacı zaman geçtikçe zayıfladı” dedi.

“Bu nedenle, mümkün olan en güçlü nedenler aksini tavsiye etmedikçe, Birleşik Devletler Hükümetinin suikastla ilgili kayıtlardaki tüm bilgileri açıklayarak şeffaflığı en üst düzeye çıkarmasını sağlamak kritik önem taşımaktadır.”

Biden notta, Ulusal Arşivler ve diğer kurumların kalan özel belgeleri gözden geçirmek için Mayıs 2023’e kadar zamanları olduğunu söyledi. Bundan sonra, “ajansların ertelemenin devam etmesini önermediği kamusal söylemden saklanan tüm bilgiler” 30 Haziran 2023’ten önce açıklanacaktır.

Kennedy suikastı, halktan ve araştırmacılardan gelen sorulara, çok sayıda komplo teorisine ve hükümetten gelen refleksif gizliliğe yol açtı.

Araştırmacılar, suikastla ilgili yeni ipuçları ya da 60’lı yıllardaki CIA ve FBI operasyonlarıyla ilgili yeni tarihi bilgiler olmadığından emin olmak için binlerce belgeyi ince eleyip sık dokuyarak incelemenin muhtemelen günler alacağı konusunda uyarıda bulundular.

ABD Ulusal Arşivleri Binlerce John F. Kennedy Suikastı Belgesini Yayınladı 1
Başkan John F. Kennedy, Capitol Hill’de yaptığı açılış konuşmasının ardından ABD tarihinin en genç başkanı oldu. (AFP)

Ancak pek çok milletvekili ve şeffaflık savunucusu için geriye kalan tüm belgelerin açıklanması, hükümetin işleyişine olan inancın yeniden tesis edilmesi anlamına geliyor. Kamuoyu yoklamaları uzun zamandır Amerikalıların çoğunluğunun Warren Komisyonu’nun Kennedy’nin tek başına hareket eden Lee Harvey Oswald tarafından öldürüldüğüne dair resmi bulgusuna inanmadığını gösteriyor.

Larry Sabato, “Kennedy’nin Yarım Yüzyılı” kitabının yazarı: The Presidency, Assassination, and Lasting Legacy of John F. Kennedy” (Kennedy’nin Yarım Yüzyılı: John F. Kennedy’nin Başkanlığı, Suikastı ve Kalıcı Mirası) adlı kitabın yazarı Larry Sabato CNN’e yaptığı açıklamada, belgelerin yayınlanmasında bazı gizli cevherler bulunabileceğini ancak 1963’te o gün yaşananları değiştirecek bir şey olmayacağını söyledi.



Yeni gizliliği kaldırılan belgeler için “Hikayeyi değiştirmeyecek” dedi. “Değiştirmeyecek. Sizi temin ederim.”

Oswald’ın Kennedy’nin öldürülmesinde tek başına hareket etmediği ya da CIA’in bir şekilde işin içinde olduğu yönündeki komplo teorilerini destekleyecek kanıt arayanların bunu burada bulamayacaklarını da sözlerine ekledi.

“Gerçek, Oswald’ın Kennedy’yi öldürmek için kurulan bir komplonun parçası olduğu değildir,” dedi. “Gerçek şu ki, bu suikast önlenebilirdi ve eğer CIA ve FBI işlerini yapıyor olsalardı önlenebilirdi ve önlenmeliydi. Gerçekten, hepsi bu. Şimdi bu ciddi bir şey ama burada diğer komplocuların isimlerini bulamayacaksınız.”

CIA Perşembe günü yaptığı bir dizi açıklamada, son partide yayınlanan kayıtların birçoğunun Kennedy suikastı sonrasına ait olduğunu ve “tarihi kayıtları değiştirmediğini ve suikast ya da soruşturmanın kendisiyle hiçbir ilgisi olmadığını” söyledi.

Bir ajans sözcüsü “Aynı şekilde, [Lee Harvey Oswald] ile doğrudan ilgili olduğu bilinen ve daha önce Koleksiyonun bir parçası haline getirilmemiş herhangi bir belgeden de haberdar değiliz” dedi.

Sabato, 22 Kasım 1963’te neler olduğuna dair dünyayı sarsacak bir ifşaat olmasa da, Oswald’ın Mexico City’de geçirdiği zamanı tartışan ve ABD’nin Meksika Devlet Başkanı ile Meksika kolluk kuvvetlerinin bile bilmediği “çok gizli” bir telefon dinleme merkezi yürüttüğünü söyleyen bir belgeye dikkat çekti. Ayrıca Ulusal Arşivler ve Kayıtlar İdaresi’nden bu ay itibariyle JFK koleksiyonundaki 28 kaydın “bulunamadığını” belirten bir belge tespit etti.

Sabato, bu gibi itirafların komplo teorilerini körüklediğini söyledi.

“Eğer komplocu bir zihne sahipseniz, ‘Aha! İçinde kilit bilgiler olan önemli belgeler vardı ve onları uygun bir şekilde ‘kaybettiler” dersiniz. Şimdi, bunun doğru olması mümkün. Ancak kaybolmuş olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Yani o kadar çok kağıt var ki” dedi.

Perşembe günkü açıklamayla birlikte CIA, “1963 yılında Başkan John F. Kennedy’nin suikastıyla doğrudan ilgili olduğu bilinen tüm bilgileri” yayınlamış oldu ve JFK Suikast Kayıtları Koleksiyonu’ndaki CIA belgelerinin yaklaşık %95’i artık tümüyle kamuya açık hale geldi.

Teşkilat sözcüsüne göre, hiçbir belge tamamen redakte edilmemiş veya saklanmamış olsa da, karartılmış olarak kalan küçük bilgi yüzdesi “şu anda istihbarat operasyonlarına tanımlanabilir bir zarar verecektir”. Sözcüye göre bu kayıtlar esas olarak JFK inceleme kuruluna CIA hakkında arka plan sağlamak ve kurulun “örneğin CIA kaynaklarını, yöntemlerini, terminolojisini, örtüsünü ve ticaretini” anlamasına yardımcı olmak için toplanan dahili idari kayıtlardan oluşuyor.

Yıllar içinde milyonlarca belge kamuya açık hale geldi ve araştırmacılara sadece Kennedy suikastıyla ilgili kayıtları değil, aynı zamanda Dr. Martin Luther King Jr’ın hayatı ve öldürülmesinden Soğuk Savaş’taki önemli anlara kadar çeşitli diğer konuları da inceleme fırsatı sundu.

1992 yılında Kongre, kısmen komplocu Oliver Stone filmi “JFK “nin yol açtığı öfkenin de etkisiyle John F. Kennedy Suikastı Kayıtlarını Toplama Yasasını kabul etti.

Yasaya göre tüm suikast kayıtlarının Ekim 2017’ye kadar kamuya açıklanması gerekiyordu, ancak eski Başkan Donald Trump ve şimdi de Biden, FBI, CIA ve diğer ulusal güvenlik kurumlarının tavsiyesi üzerine birçok ertelemeye izin verdi. Trump nihayetinde çoğunluğu en azından bazı redaksiyonlar içeren on binlerce belgeyi yayınladı.

haberin kaynağı: https://www.news18.com