Arkadaşlarından daha yoksul hisseden çocukların ruh sağlığı sorunları yaşama olasılığı daha yüksek

6 mins read

Yeni bir araştırmaya göre, daha zengin arkadaşlarına ayak uydurmaya çalışan gençlerin ruh sağlığının, ekonomik olarak eşit hissedenlere göre daha kötü olma olasılığı daha yüksek.

Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, daha yoksul hissetmenin daha düşük benlik saygısına, kaygıya ve öfke sorunları veya hiperaktivite gibi davranış sorunlarına yol açabileceğini söylüyor. Zenginlik açısından eşit hissedenlerin özsaygıları çok daha yüksek ve sosyal olarak daha iyi davranırken, arkadaşlarından daha fakir veya daha zengin hissedenlerin başkalarına zorbalık yapma olasılığı daha yüksek.

Araştırmacılar bulgularını, ekonomik olarak yetersiz hissedildiğinde aidiyet duygusu hissetme zorluğuna bağlıyor.

Cambridge Gates Bursiyeri ve üniversitenin Psikoloji Bölümü’nde doktora adayı olan çalışmanın başyazarı Blanca Piera Pi-Sunyer bir basın açıklamasında, “Ergenlik, öz yargılarda bulunmak ve benlik duygumuzu geliştirmek için sosyal karşılaştırmaları kullandığımız bir geçiş çağıdır” diyor.

Piera Pi-Sunyer, “Sadece daha geniş bir toplumda değil, yakın çevremizdeki ekonomik konumumuz aidiyet duygumuz açısından sorunlu olabilir” diye ekliyor. “Aidiyet, ergenlik döneminde refah ve psikososyal işlevsellik için özellikle önemlidir.”

Araştırmacı şöyle devam ediyor: “Aidiyetin önemli olduğu bir dönemde herhangi bir şekilde farklı hissetmek, zorbalık gibi kişiler arası zorluk riskini artırıyor olabilir.” “Araştırmamız, çevremizdekilerle yapılan zenginlik karşılaştırmalarının, gençken sosyal ve kişisel öz-değer duygusuna katkıda bulunabileceğini düşündürmektedir.”

Gençlerin kendilerini arkadaşlarıyla birçok yönden kıyaslamaları çok yaygındır. Maddi güvensizliklerin yanı sıra, ergenlik dönemi popülerlik, çekicilik ve diğer pek çok konuda sürekli bir endişe akışı olabilir.

Dezavantajlı çocukların zorbalığa uğrama olasılığı daha yüksek
Araştırmacılar, Birleşik Krallık’ta 11 yaşındaki 12.995 çocuğun arkadaşlık grupları içinde algıladıkları ekonomik eşitsizliği analiz etmişlerdir. Araştırmacılar 2000 ve 2002 yılları arasında doğan çocuklarla anket yapmış ve aile gelirleri hakkında veri toplamıştır.

Arkadaşlarından daha yoksul olduklarını düşünenlerin özsaygıları, eşit hissedenlere göre yüzde altı ila sekiz daha düşüktü. Ayrıca kendilerini ekonomik olarak arkadaşlarıyla eşit görenlere kıyasla refah düzeyleri de yüzde 11 daha düşüktü.

Arkadaş gruplarında kendilerini yoksul hisseden çocukların, arkadaşlarıyla aynı ekonomik konumda olduklarını düşünenlere kıyasla zorbalığa maruz kaldıklarını bildirme olasılıkları yüzde 17 daha fazlaydı. Diğer taraftan, arkadaşlarından daha zengin veya daha fakir hissedenlerin diğerlerine zorbalık yapma olasılığı yüzde üç ila beş daha fazlaydı.

Katılımcılar 14 yaşına geldiklerinde zorbalık seviyeleri düştü, ancak kendilerini daha yoksul hissedenlerin zorbalık kurbanı olma olasılığı, ekonomik olarak arkadaşlarına benzer hissedenlere göre hala yüzde sekiz daha fazlaydı.

Genel olarak, çocukların çoğunluğu arkadaşları kadar varlıklı olduklarını düşünürken, yüzde dördü daha yoksul, yüzde sekizi ise daha zengin olduklarını düşünmektedir. Çalışmaya katılan 11 yaşındaki çocukların yüzde 16’sı arkadaşlarına kıyasla nasıl bir durumda olduklarını bilmediklerini söyledi.

“Birçok çalışma, nesnel olarak, dezavantajlı geçmişe sahip gençlerin daha fazla ruh sağlığı sorunu yaşadığını göstermektedir. Bulgularımız, dezavantajlılığın öznel deneyiminin de önemli olduğunu gösteriyor,” diyor Piera Pi-Sunyer.

“Arkadaşlarınızdan daha zengin ya da daha fakir hissetmek için zengin ya da fakir olmanız gerekmiyor ve bunun genç ergenlerin ruh sağlığını etkilediğini görebiliyoruz.”

Çalışma Journal of Child Psychology and Psychiatry dergisinde yayımlandı.