Sosyal Medyada Öne Çıkmak için “Amigo Etkisini” Kullanmak

7 mins read

Sosyal Medyada Öne Çıkmak için “Amigo Etkisini” Kullanmak

How I Met Your Mother‘ın ana karakterlerinden biri olan Barney Stinson, bir zamanlar insanların bir grup içinde biri olarak görüldüklerinden daha çekici algılandıklarını varsaymıştı. Buna “Amigo Etkisi” adını verdi. Birkaç bilimsel çalışma Barney’nin haklı olduğunu kanıtladı ve bir yüzün bir grupta tek başına olduğundan daha çekici daha alımlı göründüğünü gösterdi.

Sosyal Medyada Öne Çıkmak için “Amigo Etkisini” Kullanmak

  • Birinin yüzü, diğerleri eşit veya daha az çekici olduğu sürece, diğer insanlarla tek başına olduğundan daha çekici görünür.
  • Cheerleader Effect’in temel açıklamalarından biri, insanların dahili değerlendirme standartlarından harici değerlendirme standartlarına geçiş yapmasıdır.
  • Pazarlamada da aynı süreçler kullanılır: Düşük bütçeli ürünler çeşitlerden yararlanır, ancak lüks ürün kulanıldığında fayda sağlamaz.

Bu etki, sosyal medyada özçekim paylaşırken de geçerlidir. Kendi başıma mı yoksa başkalarıyla mı daha çekici görünüyorum? İnsanlar beni çekici gruba ait olarak gördükleri için diğerleri oldukça çekici olduğunda bundan fayda sağlar mıyım? Yoksa beni nispeten çekici gösterdiği için çekici olmayan diğer insanlardan faydalanıyor muyum? Ve benim nesnel çekiciliğim ne ölçüde bir rol oynuyor?

Sosyal Medyada İç değerlendirme standartlarından dış değerlendirme standartlarına geçiş

Barney Stinson’a göre, herhangi bir gruptaki herhangi bir yüz, bireysel halinden daha çekici görünüyor. Yine de Barney bunda yanılmış gibi görünüyor. Daha olası olan, iyi bilinen bir pazarlama konseptinin devreye girmesidir; insanların ürünleri ayrı olarak sunulduğunda yan yana sunulduğunda farklı algılama eğilimini kullanmak… Benzer şekilde, bir yüzü tek tek değerlendirirken bize rehberlik edecek yalnızca dahili standartlarımız vardır.

Değerlendirme yapmak için yeterli bilgiye sahip olduğumuz sürece, değerlendirmemiz esas olarak bu standartlara dayanmaktadır. Bu, gözlemcilerin Scarlett Johansson veya Chris Hemsworth gibi net bir şekilde güzel insanları değerlendirirken izlenimlerini oluşturmak için ek bilgiler kullanmadıkları anlamına gelir. Sonuç olarak, bireysel veya grup halinde bakıldığında eşit derecede çekici görünürler.

Bununla birlikte, çoğu yüzle çekicilik daha belirsizdir. Gözlemciler, uygun olduklarında, genellikle yan yüzlerin çekiciliğini dikkate alacaklardır. Bu gibi durumlarda kişinin yüzü, beraberindeki yüzlerin aksine değerlendirilir. Başka bir deyişle, gözlemciler artık dış ölçütleri de kullandığından, karşılaştırma standartları artık iç ölçütlere dayanmamaktadır. Şimdi daha az çekici yüzlerle karşılaştırıldığında yüzlerin çekiciliğini artırın. Ancak, güzel yüzler bağlamındaki bir yüz, kıyaslandığında daha az çekici görünme riski taşır.

İlk izlenimler

Daha da önemlisi, Amigo Etkisi üzerine yapılan araştırmalar, tanımayan yüzlerle çevrili bilinmeyen yüzleri değerlendirmeye odaklanmıştır. Bu, ilk izlenim bıraktığımız herhangi bir duruma karşılık gelir. Diğer durumlarda, bir yüzün çekiciliğinin son derece çekici yüzlerin varlığından faydalanması mümkündür. Örneğin, koşullandırma söz konusu olduğunda ve kişi bir yüzü çekici arkadaşlarınınkiyle ilişkilendirdiğinde. Dolayısıyla uzun vadede çekiciler arasında yer almaktan faydalanmak mümkündür. Bununla birlikte, ilk izlenimler söz konusu olduğunda, yüzler daha az çekici yüzlerle çevrili olduklarında bu durumdan fayda sağlar. Çekici olmayan yüzler çekici olmayan yüzlerle çevrili olsa bile bu durum geçerlidir.

Çünkü artık karşılaştırma standardı değiştiği için daha güzel olarak algılanırlar. Bir yüz ne kadar az çekiciyse, diğer yüzlerin varlığından o kadar çok yararlanır. Bununla birlikte, çekici yüzler de fayda sağlayabilir. Amerika’da yapılan bir araştırmada yaklaşık olarak 600 yüz içeren veritabanından resimler kullanıldı ve veritabanındaki ilk yüzde 25 güzellik sıralamasında yer alan yüzler için bile, çekici olmayan yüzlerle birlikte sunulduğunda çekiciliğinin arttığını gözlemlendi.

Çözüm

Özetle ve sosyal medya kullananlara bir tavsiyede bulunmak gerekirse: Ucuz saat gibi düşük bütçeli ürünlerin yan yana, lüks ürünlerin ise ayrı ayrı sunulması bilinen bir pazarlama pratiğidir. Benzer uygulamalar, sosyal medyada kendi kendine pazarlama için geçerlidir. Diğerleri eşit veya daha az çekici olduğu sürece, diğer insanlarla bir özçekimde, tecritte olmaktan daha çekici görünüyorsunuz. Ne kadar çekici olursanız, bu etkiden o kadar az kazanç elde edersiniz, ancak diğer insanlarla birlikte çekilmiş bir özçekimi daha çekici olmaları durumunda yayınlamanın yardımcı olmayacağını unutmamak önemlidir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386