Yalnız olmayı istemenin sosyal maliyetleri

8 mins read
Yalnız olmayı istemenin sosyal maliyetleri

Yalnız olmayı istemenin sosyal maliyetleri

Yalnızlıktan hoşlanan insanların sosyal olarak dışlanma olasılığı daha yüksektir.

  • İnsanlar yalnız vakit geçirmekten ne ölçüde hoşlandıkları konusunda farklılık gösterirler.
  • İnsanların yalnızlıktan hoşlananları nasıl yargıladığını (ve onlara karşı nasıl davrandığını) incelemek için bir dizi araştırma yapıldı.
  • İnsanların yalnızlıktan hoşlananları dışlama olasılığı daha yüksektir, ancak bu dışlanma yalnızlık arayanları olumsuz etkileyebilir.

Yalnız olmayı istemenin sosyal maliyetleri

#online #market #siparişi istanbul, online market siparişi ,market uygulamaları

2014’te Science’da yayınlanan bir makale, birçok insanın kendi düşünceleriyle yalnız kalmaktansa acı veren bir elektrik şoku yaşamayı tercih ettiğini yazmıştı. Ama bu tespit herkes için geçerli değil. İnsanlar, yalnız zaman geçirmeye ne kadar tolerans gösterdikleri ve hatta bundan zevk aldıkları bakımından farklılık gösterirler.

Bazı insanlar yalnızlığın acı verici ve sıkıcı olduğunu düşünürken, yalnızlığı hoş ve ilginç bulanlar da var. Ancak yalnızlıktan hoşlananlar -gürültülü bir kafede arkadaşlarıyla bir gece geçirmek yerine evde sakin bir akşam geçirmeyi tercih edenler- modern yaşamda genellikle aykırı değerleri takip ettiği kabul edilir. Ancak kimi araştırmalar, yalnızlık arayanlar için olumsuz sosyal sonuçlar olabileceğini ortaya koyuyor.

Dr. Dongning Ren tarafından yayınlanan yeni bir makalede, insanların yalnızlıktan hoşlananlara karşı nasıl bir yargıda bulunduğunu ve onlara karşı nasıl davrandığını araştırmak için bir dizi çalışma yürütüldü.  İnsanların yalnızlıktan hoşlanan bireyleri dışlama olasılığının daha yüksek olduğunu bulduk. Başka bir deyişle, yalnızlık arayanların gruplardan ve takımlardan dışlanma olasılığı daha yüksektir. Bunun nedeni, insanların, yalnızlık arayanlar kendi tercihlerine bırakılırsa, dahil olan herkesin (hem dışlananlar hem de dışlananlar) daha iyi durumda olacağını varsaymasıdır. Ancak dışlanma, yalnız vakit geçirmekten hoşlanan insanlar için bile tehlikeli bir şey olabilir. Ve bu, yalnızlık arayanların işte ve hayatta ekstra zorluklarla karşı karşıya olduğu anlamına gelir.

Beni bunun dışında bırak

Biriyle ilk kez tanıştığımızda, o kişi hakkında bir izlenim yaratırız ve bu izlenimi, hangi etkinliklerden hoşlanabileceklerini ve onlara nasıl davranmamız gerektiğini yargılamak için kullanırız. Yapılan çalışmalarda, insanların yalnızlıktan hoşlananları nasıl yargıladığını (ve onlara nasıl davrandığını) incelendi. Birisi yalnızlık arayan biri olarak görülüyorsa (yalnız vakit geçirmekten hoşlanan tiptedir), insanlar bu bilgilere dayanarak pek çok varsayımda bulunurlar. Yalnızlık arayanların gruplara ait olmayı pek umursamadıklarını varsayıyorlar; nahoş ve geçinmesi zor insanlar; ve açıkça söylemek gerekirse, sıcak değiller. Daha da önemlisi, bu olumsuz izlenimlerin sonuçları; insanların yalnızlık arayanları dışlama ve etkileşimden kaçınma olasılığı daha yüksek olarak ortaya çıkıyor.

Bu Şekilde Herkes İçin Daha Kolay

İnsanlar neden yalnızlık arayanları dışlar? İki inancın sonuçlarımızı açıklamaya yardımcı olduğunu gördük.

Birincisi, kişisel çıkar: İnsanlar yalnızlık arayanlarla vakit geçirmenin zor ya da tatsız olacağına inanırlar. Yalnızlık arayanları dışladığımızda, potansiyel olarak garip sosyal durumlardan kaçınarak işleri kendimiz için kolaylaştırıyoruz.
İkincisi, yalnızlık arayanlar için endişe: İnsanlar, yalnızlık arayanların aslında dahil olmak istemediğine ve başkalarıyla etkileşime girmekten hoşlanmayacaklarına inanıyor. Yalnızlık arayanları dışladığımızda, bir dereceye kadar onlara bir iyilik yaptığımızı düşünebiliriz.
Sorun, bu inançların, özellikle de yalnızlık arayanların dışlanmak istedikleri fikrinin muhtemelen yanlış olmasıdır.

Herkes Acıyor

İnsanlar, yalnızlık arayanların sosyal dışlanmanın acısına karşı dayanıklı olduğunu varsayıyorlar. Eğlencelerimize katılmak veya bizimle yeni projelerde çalışmak istemediklerini varsayıyoruz. Ancak neredeyse herkes dışlanmaktan hoşlanmaz. Bir laboratuvar deneyinde anonim bir yabancı tarafından küçümsenmek gibi incelikli dışlama biçimleri bile güçlü bir duygusal tepkiye neden olabilir. (Wesselmann ve diğerleri, 2012). Bunu sonuç araştırmalarda doğrudan test etmemiş olsa da ortaya çıkan kanaat; ölmek üzere olan yalnızlık arayanların bile dışlanmaya olumsuz tepki verecekleri yönünde.

Başkalarının kişilik özelliklerini öğrendiğimizde, nelerden zevk alacaklarını ve kendilerine nasıl davranılmak istediklerini tahmin etmeye çalışmak çok doğaldır. Sorun şu ki, özellikle iyi tanımadığınız birinin tepkilerini tahmin etmeye çalışırken, insanlar hakkında tahminlerde bulunmak zordur. Yalnızlık arayanları sosyal olarak dışlamadan önce iki kez düşünmelisiniz.

Bir sonraki buluşmamıza davet edilmekten (veya bir sonraki projenizde sizinle çalışmaktan) mutlu olabilirler ve siz de onların katılmasından memnun olabilirsiniz.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381