Aljazeera: Türkiye ve Libya, çekişmeli denizcilik anlaşmasına olan bağlılığını yeniledi

6 mins read

Aljazeera: Türkiye ve Libya, çekişmeli denizcilik anlaşmasına olan bağlılığını yeniledi

Türkiye cumhurbaşkanı ve Libya geçici başbakanı, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kızdıran 2019 Akdeniz anlaşmasını sürdürmeyi kabul etti.

Aljazeera: Türkiye ve Libya, çekişmeli denizcilik anlaşmasına olan bağlılığını yeniledi
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, anlaşmanın Libya Başbakanı Abdul Hamid Dbeibah ile Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından ‘iki ülkenin ulusal çıkarlarını ve geleceğini güvence altına aldığını’ söyledi [Reuters üzerinden Cumhurbaşkanlığı Basın Bürosu]
Libya’nın yeni geçici hükümetinin başbakanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ve Kıbrıs’ı kızdıran tartışmalı 2019 denizcilik anlaşmasına olan bağlılıklarını teyit etti.

Ankara’ya ilk resmi ziyaretinde bulunan Libya Başbakanı Abdul Hamid Dbeibah ile Pazartesi günü Ankara’da yaptığı görüşmenin ardından konuşan Erdoğan, Libya’nın birliğine, yeniden yapılanmasına ve ordusuna destek sözü verdi.

Erdoğan, Türkiye’nin ayrıca 150.000 doz COVID-19 aşı göndermesinin yanı sıra, Kuzey Afrika ülkesinin salgınla mücadelesine yardımcı olmak için Trablus’ta bir salgın hastanesini yöneteceğini söyledi.

Geçen ay iktidara gelen Libya’nın geçici hükümeti, neredeyse on yıldır iç savaşla parçalanmış bir ülkeyi bir araya getirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, 24 Aralık 2021’de yapılacak genel seçime kadar ülkeyi yönlendirmeyi hedefliyor.

Türkiye, Libya ile yakından ilgilenerek, merkezi Trablus’ta bulunan Başkent Trablus’ta, muhalif askeri komutan Halife Hafter’in Bingazi merkezli Libya Ulusal Ordusu’na (LNA) karşı, Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni (GNA) destekledi.

Türkiye, Libya’ya askeri malzeme ve savaşçılar göndererek güç dengesinin Trablus hükümeti lehine değişmesine yardımcı oldu.

Türkiye ayrıca, Trablus merkezli hükümetle Akdeniz’deki iki ülke arasındaki deniz sınırlarını belirleyen ve Yunanistan ve Kıbrıs’tan protestoları tetikleyen bir anlaşma imzaladı. Her iki ülke de, (Yunanistan ve Kıbrıs) diğer doğu Akdeniz ülkelerinin haklarını göz ardı eden ciddi bir uluslararası hukuk ihlali olduğunu söyleyerek anlaşmayı kınadı.

Erdoğan Pazartesi günü yaptığı açıklamada, “Komşumuz Libya ile imzaladığımız Akdeniz’deki deniz yargı yetkisine ilişkin mutabakat muhtırası her iki ülkenin menfaatini ve geleceğini güvence altına aldı” dedi.

Atina’nın denizcilik anlaşmasıyla ilgili endişelerinin ardından Türkiye ile Yunanistan arasında denge kurmaya çalışan Dbeibah, anlaşmanın hem Türkiye hem de Libya’nın ulusal çıkarlarına hizmet ettiğini söyledi.

Erdoğan ile görüşmesinin ardından Dbeibah, “Ülkelerimiz tarafından imzalanan anlaşmalarla, özellikle de denizcilik anlaşmasıyla ilgili olarak, bu anlaşmaların geçerli olduğunu teyit ediyoruz” dedi.

Bununla birlikte, ilgili tüm tarafların çıkarlarını dikkate alacak bir diyalog başlatmanın önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

Daha önce Dbeibah, hükümetinin iki ülke arasındaki deniz sınırını belirleme ve petrol ve gaz sondaj hakları için münhasır bir ekonomik bölge belirleme müzakerelerini sürdürmek için ortak bir Libya-Yunan komitesi kurmaya istekli olduğunu söylemişti.

Bu arada Yunanistan, yedi yıl sonra Pazartesi günü Libya’daki büyükelçiliğini yeniden açtığı için anlaşmanın iptal edilmesi çağrısında bulundu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Libya’nın alternatif Başbakanı Hüseyin Atiya Abdul Hafeez el-Katrani ile Bingazi’de görüştü ve Libya parlamentosunun Yunanistan’ın yasal gücü olmadığını düşündüğü denizcilik anlaşmasını onaylamadığını belirtmişti

Kaynak link 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.