Türkiye’nin Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri: İhracat Artarken, İthalat Azalıyor ve Ticaret Dengesi İyileşiyor

2 mins read
Dış Ticaret

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı tarafından sunulan geçici dış ticaret verileri, Ocak ayında önemli değişimlere işaret ediyor. İhracat, önceki yılın aynı dönemine kıyasla %3,5 artarak 19 milyar 991 milyon doları bulurken, ithalat %22 düşüşle 26 milyar 218 milyon dolara geriledi. Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat ise %3 artış göstererek 18 milyar 44 milyon dolardan 18 milyar 592 milyon dolara yükseldi.

Türkiye'nin Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri: İhracat Artarken, İthalat Azalıyor ve Ticaret Dengesi İyileşiyor 1

Öte yandan, enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %6,2 azalışla 19 milyar 886 milyon dolardan 18 milyar 660 milyon dolara geriledi. Bu durum, dış ticaret açığındaki azalışı da beraberinde getirdi. Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %56,4 azalarak 14 milyar 290 milyon dolardan 6 milyar 227 milyon dolara geriledi.

İhracatın ithalatı karşılama oranı da dikkate değer bir artış gösterdi. Ocak 2023’te %57,5 olan bu oran, Ocak 2024’te %76,2’ye yükseldi. İhracatta en fazla paya sahip olan ülke Almanya olurken, onu ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya izledi. İthalatta ise Rusya Federasyonu lider konumda bulunuyor, ardından Çin, Almanya, ABD ve İtalya sıralanıyor. Özellikle ilk 5 ülkeyle yapılan ticaret, toplam dış ticaretin önemli bir bölümünü oluşturuyor.

"Türkiye'nin Ocak Ayı Dış Ticaret Verileri: İhracat Artarken, İthalat Azalıyor ve Ticaret Dengesi İyileşiyor"

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.