Merkel, Putin’i Ukrayna sınırından asker çekmeye çağırdı

7 mins read

Merkel, Putin’i Ukrayna sınırından asker çekmeye çağırdı

Rusya ile Ukrayna arasında artarak devam eden gerilimde. Rusya’nın geri adım atmaması ve ardı ardına gelen açıklamalar, Amerika, Rusya aarsında artan sözlü düello her an bir savaşın ortaya çıkacağı gibi bir tehlikeyi de gösteriyor. Almanya’nın çağrısının Rusya üzerinde nasıl bir etki yapacağı ise  şüpheli…

Merkel, Putin'i Ukrayna sınırından asker çekmeye çağırdı 1

Almanya Şansölyesi, Kremlin’i Donbas’taki durumu “hafifletmek” için askeri yığınağı gevşetmeye çağrısında bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel,  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘e, çatışmalardan etkilenen Donbas bölgesinde artan gerilimin ortasında ülkenin Ukrayna sınırı yakınlarındaki askeri yığınağı geri çekmesini söyledi.

Ukrayna hükümet birlikleri, Nisan 2014’te isyancıların orada bir toprak parçası ele geçirmesinden bu yana, ülkenin Donbas’ın bir bölümünü oluşturan doğu Donetsk ve Lugansk bölgelerinde Rus destekli ayrılıkçılarla savaştı.

Son haftalarda, çatışmalarda tırmanma korkusu arttı ve Ukrayna, ülkenin ortak sınırı boyunca Rus kuvvetlerinin artması ve cephede çatışmaların yenilenmesi konusunda alarm verdi.

Almanya hükümeti, Merkel ile Putin arasındaki bir telefon görüşmesinde “Şansölye, durumu azaltmak için bu birikimin çözülmesini talep etti” dedi.

Kremlin, telefon görüşmesini okumasında, “Vladimir Putin, Kiev’in durumu temas hattı boyunca kasıtlı olarak alevlendiren provokatif eylemlere dikkat çekti” dedi.

Yine Perşembe günü Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, ABD’nin Rus asker hareketlerini NATO müttefikleri ile tartıştığını söyledi.

Psaki gazetecilere verdiği demeçte, Rusya’nın Ukrayna’nın Kırım bölgesini ilhak ettiği döneme atıfta bulunarak, “Rusya’nın Ukrayna sınırında 2014’deki dönemden bu yana daha fazla askeri var” dedi.

“Yalnızca bu hafta beş Ukraynalı asker öldürüldü. Bunların hepsi derinden ilgili işaretler ”diye ekledi.

Merkel, Putin'i Ukrayna sınırından asker çekmeye çağırdı 2

Zelenskyy cepheyi ziyaret etti

Bu arada Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy, Perşembe günü Donbas ihtilafının ön cephesine uçtu.

Zelenskyy’nin ofisi tarafından yayınlanan görüntüler, siperlerde kask ve kurşun geçirmez yelek giymiş 43 yaşındaki lideri, Ukraynalı askerlerine ödüller dağıtırken ve ellerini sıkarken gösteriyordu.

Zelenskyy yolculuk sırasında birliklere “İnsanları sakinleştirdiğiniz ve ülkemizi savunduğunuz için teşekkür ederiz” dedi. “Sen gerçek bir kahramanlık ve adanmışlık örneğisin. Devletimizi savunurken ölen her savaşçıyı hatırlıyoruz. ”

Zelenskyy bu haftanın başlarında NATO’yu Ukrayna’ya genişlemesi Moskova’nın şiddetle karşı çıktığı askeri bloğa katılma yolunu açmaya çağırdı ve bunun Donbas’taki çatışmayı sona erdirmenin tek yolu olduğunu söyledi.

Böyle bir hareketin, eski Kremlin dostu Devlet Başkanı Viktor Yanukoviç’i deviren bir ayaklanmanın ardından Mart 2014’te Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’nı ilhak eden Rusya için “güçlü bir caydırıcı” olacağını söyledi.

Zelenskyy, Rusya’yı, Rusya’nın ortak sınırları boyunca asker biriktirmesi nedeniyle askeri gücünü esnetmekle suçladı.

Rusya daha önce, kuvvetlerinin tehdit oluşturmadığını ve savunma amaçlı olduğunu, ancak Moskova uygun gördüğü sürece orada kalacaklarını söylemişti.

Ancak Salı günü Moskova, ordusunun savaşa hazır olup olmadığı konusunda binlerce tatbikat içeren planlı bir teftiş başlattığını duyurdu.

Kremlin yetkilisi ‘Ukrayna’nın sonu’ konusunda uyardı

Yüksek rütbeli bir Kremlin yetkilisi Perşembe günü, potansiyel olarak yaklaşmakta olan büyük çaplı bir çatışmanın endişelerine ek olarak, Rusya’nın belirli koşullar altında Donbas’taki vatandaşlarını savunmak zorunda kalabileceğini söyledi.

Rusya’nın başkanlık idaresinin başkan yardımcısı Dmitry Kozak, Rusya’nın Tass haber ajansının Ukrayna hükümetinin “kibritle oynayan çocuklar” gibi olduğunu söylediğini aktardı.

“Askeri harekatın başlangıcının – bu Ukrayna’nın sonunun başlangıcı olacağı değerlendirmesini destekliyorum” dedi.

Moskova, Donbas’a müdahale etmeyi reddetti, ancak Ukrayna ve birkaç Batılı ülke, bölgedeki ayrılıkçı güçlerin Ruslar tarafından silahlandırıldığını, yönetildiğini, finanse edildiğini ve yardım edildiğini söyledi.

2015 yılında bir ateşkes bölgede geniş çaplı savaşı durdururken, ara sıra çatışmalar asla durmadı.

Kiev’in tahminlerine göre çatışmada 14.000’den fazla insan öldü.

kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386