Kediler neden size zarar veren bir yabancıyı cezalandırmaz?

8 mins read
Kediler neden size zarar veren bir yabancıyı cezalandırmaz?

Kediler neden size zarar veren bir yabancıyı cezalandırmaz?

Cat and dog together (Credit: John P Kelly/Getty Images)

Bir yabancı size zarar verirse, köpeğiniz onlara kibar davranmayacaktır. Ancak kediniz aynı şekilde tepki vermeyecek. İşte nedeni.

Kedilerle köpekler arasındaki farkla ilgili eski bir klişe var. Köpekler sevgi dolu ve son derece sadık, derler ki kediler uzak ve kayıtsızdır. Kedilerin çoğu muhtemelen aynı fikirde değil; Kedimin kucağımda mırıldandığı ve beni umursamadığına kesinlikle inanmakta zorlanıyorum.

Genel olarak, kedi biliş araştırması, kedilerin insanlarıyla duygusal bağlar kurduğunu öne sürüyor. Kediler ayrılık kaygısı yaşıyor gibi görünüyor, sahiplerinin seslerine yabancılardan daha duyarlı ve korkutucu durumlarda sahiplerinden güvence arıyorlar.

Ancak Japonya’daki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir çalışma, kedilerle olan ilişkimizin resmini karmaşıklaştırıyor. Daha önce köpekleri incelemek için kullanılan bir yöntemi uyarlayan araştırmacılar, köpeklerin aksine kedilerin sahiplerine yardım etmeyi reddeden yabancılardan kaçınmadığını buldular.

Deneyde bir kedi, sahibinin içerideki bir şeye ulaşmak için bir kutuyu açmaya çalışmasını izledi. Ev sahibinin her iki yanında iki yabancı oturdu ve sahibi onlardan birine dönüp yardım istedi. “Yardımcı” denemelerde yabancı, sahibinin kutuyu açmasına yardım etti. ” Yardımcı olmayan ” denemelerde, yabancı reddetti. Başka bir yabancı pasif olarak oturdu, hiçbir şey yapmadı.

Sonra, her iki yabancı da kediye bir ödül verdi ve bilim adamları, kedinin ilk önce hangisine yaklaştığını görmek için izlediler. Pasif bir seyirci yerine bir yardımcıdan yiyecek almayı mı tercih etti? Bu, olumlu etkileşimin kedinin yabancıya karşı daha sıcak hissetmesini sağladığını gösteren bir pozitif önyargıya işaret eder. Yoksa yardımcı olmayan kişiden yiyecek almaktan mı kaçındı? Bu olumsuzluk önyargısı, kedinin güvensiz hissettiği anlamına gelebilir.

Bu yöntem köpekleri test etmek için kullanıldığında, açık bir olumsuzluk önyargısı gösterdiler. Köpekler, sahiplerine yardım etmeyi reddeden bir yabancıdan yiyecek almamayı tercih ettiler. Buna karşılık, yeni araştırmadaki kediler tamamen kayıtsızdı. Yardımsever kişiyi tercih etmediler ve yardım etmeyen kişiden kaçınma göstermediler. Görünüşe göre, kediler söz konusu olduğunda, yemek yemektir.

Sosyal ipuçları

Bundan ne almalıyız? Cazip bir sonuç, kedilerin bencil oldukları ve insanlara nasıl davranıldığını daha az önemseyemeyecekleri olabilir. Bu, kediler hakkındaki ön yargılarımıza uysa da, insanbiçimci önyargıya bir örnektir. Kedilerin davranışlarını, kendilerine özgü düşünme biçimlerine sahip yaratıklar yerine tüylü küçük insanlarmış gibi yorumlamayı içerir.

Araştırmalara göre köpekler, sahiplerine zarar verdiğini düşündükleri insanlara karşı dostça davranmıyor.
Araştırmalara göre köpekler, sahiplerine zarar verdiğini düşündükleri insanlara karşı dostça davranmıyor.

Kedileri gerçekten anlamak için bu insan merkezli zihniyetten çıkmalı ve onları kedi olarak düşünmeliyiz. Bunu yaptığımızda, büyük olasılıkla bu çalışmadaki kedilerin bencil olması değil, ancak insanlar arasındaki sosyal etkileşimleri anlayamamış olmalarıdır. Yabancılardan bazılarının yardımcı olmadıklarının farkında değildiler.

Kediler yakın zamanda evcilleştirildi ve evcilleştirme ile köpeklerden çok daha az değiştirildi.

Kediler bazı sosyal davranışların ipuçlarını algılayabildikleri halde – insanın işaretini takip edebilirler ve insan duygularına karşı duyarlılar – muhtemelen sosyal ilişkilerimize köpeklerden daha az uyumludurlar.

Kediler son zamanlarda evcilleştirildi ve evcilleştirme ile köpeklerden çok daha az değiştirildi. Köpekler sosyal sürü hayvanlarının soyundan gelirken, kedilerin ataları büyük ölçüde yalnız avcılardı. Evcilleştirme muhtemelen köpeklerin mevcut sosyal becerilerini artırdı, ancak sosyal olarak daha az bilinçli olan kediler için aynı şeyi yapmamış olabilir. Bu yüzden, kedilerimizin insanların bize kaba davranmasını önemsemediği sonucuna varmak için acele etmemeliyiz. Daha olası olan şey, onların söyleyememeleridir.

Popüler olmalarına rağmen, kedilerin nasıl düşündükleri hakkında hala çok az şey biliyoruz. Gelecekteki araştırmalar, kedilerin insan anlayışının şu anda düşündüğümüzden çok daha sınırlı olduğunu gösterebilir. Alternatif olarak, kedilerin farklı bağlamlarda insan sosyal dinamiklerini daha iyi tanıdığı ortaya çıkabilir.

Ancak araştırmalar her ne ortaya koyarsa çıksın, önyargıların veya antropomorfizmin kedilerin davranışlarına ilişkin yorumumuzu yönlendirmesine izin vermekten kaçınmalıyız. Kedi dostlarımızı kayıtsız veya bencil olarak yargılamadan önce, dünyaya onların gözlerinden bakmaya çalışmalıyız.

Kaynak lİnk BBC

 

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.