Kişisel Gelişim İlişkiye Fayda Sağlar mı?

11 mins read
Kişisel Gelişim İlişkiye Fayda Sağlar mı?

Kişisel Gelişim İlişkiye Fayda Sağlar mı?

Kişisel Gelişim İlişkiye Fayda Sağlar mı?

  • Son araştırmalar, belirli bir günde kişisel gelişim deneyimleri ile bireylerin ilişkilerinde hissettikleri tutku arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir.
  • Çalışmalar ayrıca, bir çiftin paylaştığı büyüme deneyimlerinin bir ilişkiyi güçlendirebileceğine dair kanıtlara katkıda bulunuyor.
  • Bununla birlikte, kronik olarak yüksek bireysel büyüme, kişinin ilişkisindeki düşük tutku duygularıyla ilişkilendirilebilir.

Eski atasözünde “aşinalık aşağılamayı doğurur” şeklinde bazı gerçekler vardır. Yakın bir ilişkiye ilk girdiğimizde, her şey heyecan vericidir çünkü her şey yenidir. Partnerinizi tanımaya başlıyorsunuz ve o da sizi tanımaya başlıyor. Üstelik, yeni ilişkiye uyum sağladıkça her biriniz de değişiyorsunuz.

Yıllar geçtikçe, yakın partnerimizi diğer herkesten daha iyi tanıyoruz ve bu, ilişkideki heyecanın genellikle azalmaya başladığı zamandır. Bir zamanlar yeni ve heyecan verici olan şey eski ve sıkıcı olabilir.

Ancak bu, romantik tutkunun zamanla sönmeye mahkum olduğu anlamına gelmez. Pek çok araştırma, çiftlerin kişisel gelişimi teşvik eden yeni deneyimlere ortaklaşa katılarak ilişkilerindeki heyecanı sürdürebileceklerini gösteriyor. Bu, bir balo salonu dans dersi almak, seyahat etmek, bahçeyle uğraşmak olabilir – gerçekten çiftin birlikte yapmaktan hoşlandığı ve üstesinden gelinmesi gereken bir tür yenilik ya da meydan okuma gerektiren herhangi bir aktivite.

Dünyaya adım atarken yeni şeyler öğreniriz, yeni insanlarla tanışırız ve hiç hayal etmediğimiz deneyimler yaşarız. Bütün bunlar kişisel gelişime yol açar. Partnerler bu faaliyetlere birlikte katıldıkları için, aynı zamanda birlikte büyüyorlar ve mutlu bir evlilikteki tutku ateşini ateşleyen şey budur.

Araştırmalar, kişisel gelişimin bireysel düzeyde de önemli olduğunu gösteriyor. Yeni bir şey öğrendiğimizde yetkinlik duygumuz artar. Yani, zorlukların üstesinden gelmekten kaynaklanan yenilenmiş bir yapabilirim güveni elde ederiz.

Fakat kişisel gelişim ilişkinin dışında gerçekleştiğinde ne olur? Bir ortak, diğer ortağın paylaşmadığı yeni deneyimler yaşarsa, bu ilişki kalitesinde bir artışa veya azalmaya yol açar mı? Bunlar, Durham Üniversitesi (Birleşik Krallık) psikolog Kathleen Carswell ve meslektaşlarının yakın zamanda Journal of Personality and Social Psychology’de yayınladıkları bir makalede araştırdıkları sorulardır.

Paylaşılan Deneyimler, Kişisel Deneyimler ve Romantik Tutku

Araştırmacılar, kişisel gelişim ve ilişki kalitesi arasındaki ilişkiye bakan üç çalışma hakkında bilgi verdiler. Bunlardan ikisi, her bir katılımcının bireysel olarak veya eşiyle birlikte yenilik duygusu, heyecan, daha büyük perspektif ve genişletilmiş benlik duygusu gibi unsurları içeren kendi kendine genişleme deneyimlerini rapor ettiği günlük günlük çalışmalarıydı. Her kişi aynı zamanda mevcut ilişki tutku düzeyini de belirtmiştir.

Üçüncü çalışma, ortaklardan biri için kariyer hamlesi yaparak yakın zamanda yeni bir şehre taşınan çiftlere baktı. Araştırmacılar, kariyerleri için taşınan partnerin, en azından işi söz konusu olduğunda, bir dereceye kadar kişisel gelişim yaşaması gerektiğini düşünüyorlardı. Bu arada, fedakarlık yapan ortak, zaten kariyer açısından kişisel aksilikler yaşıyor olabilir.

Önceki bulgularla tutarlı olarak, araştırmacılar daha yüksek ilişkisel kendi kendine genişleme bildiren kişilerin ilişkilerinde daha fazla tutku bildirme eğiliminde olduklarını buldular. Ancak ortakların kendi başlarına yaşadıkları deneyimlerle ilgili olarak, ilişkinin anlamı daha karmaşıktı.

Belirli bir günde, bir partner kişisel gelişim deneyimlerinde bir artış gösterirse, ilişkide daha büyük bir tutku bildirme eğilimindeydiler. Veriler bize durumun neden böyle olduğunu göstermese de spekülasyon yapabiliriz.

Önceki araştırmalar, kişisel bilgilerin paylaşılmasıyla yakınlığın arttığını gösteriyor. İki kişi kendileri hakkında genellikle başkaları tarafından bilinmeyen şeyleri açıkladıkça, bir yakınlık duygusu geliştirirler. Partnerimiz günün sonunda eve geldiğinde ve yaşadıkları ilginç bir deneyimi paylaştığında, onlar hakkında yeni bir şeyler öğreniriz ve bu da yakınlığın artmasına neden olur. Ek olarak, iyi ruh halleri bulaşıcı olabilir, bu da kendi ilişki kalitemizi artırır. Bu nedenle, bir ortak belirli bir günde kişisel gelişim yaşadığında, bu, her iki taraf için yakınlık ve ilişki kalitesinde bir artışa yol açabilir.

Bununla birlikte, sonuçlar aynı zamanda bir partnerin diğer partneri içermeyen uzun bir kişisel gelişim dönemine girmesi durumunda, ilişkide sorunlara neden olabileceğini göstermektedir. Araştırmacıların bildirdiği gibi, “daha kronik kişisel genişleme daha düşük romantik tutku ile ilişkilendirildi.” Kısa vadede, kişisel gelişim, artan bir yeterlilik duygusuna ve dolayısıyla ruh halinde bir artışa yol açar. Ancak zamanla, bu sürekli kişisel gelişimin psikolojik faydaları, bu çiftler ilişkilerinden daha az tatmin duyduklarından kaybolabilir. Başka bir deyişle, kendilerini ayrı büyüdüklerini hissedebilirler.

Romantik İlişkiler İçin Çıkarımlar

Bu araştırmadan eve götürülecek bazı önemli dersler var. Birincisi, uzun süreli çiftlerin ortak yeni deneyimler yaşayarak birlikte büyüdüğünü öne süren önceki araştırmayı destekliyor. Mücadele eden çiftlerin “randevu gecelerine” devam etmeleri için standart reçetenin arkasındaki mantık budur.

Araştırma aynı zamanda kişisel gelişimin birey için psikolojik faydalar sağladığına dair genel bulguyu da teyit ediyor. Zorluklarla karşılaştığımızda ve üstesinden geldiğimizde, öz yeterlilik duygumuz da artar. Bu, yeteneklerimize daha fazla güvenmemizi sağlar ve bu da ruh halimizi artırır.

Son olarak, bir partnerin uzun vadeli kişisel gelişiminin ilişki üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceği görülmektedir: “… romantik bir partnerle paylaşılmayan şekillerde sürekli olarak ilişki dışında büyümek yakınlık ve bağlantı duygularını azaltabilir ve nihayetinde tutku. ” Bir anlamda, bir zamanlar yakın olan partnerimiz, artık bilmiyormuşuz gibi hissettiğimiz biri haline gelebilir.

Elbette bu, ilişki dışında kişisel gelişimden kaçınmamız gerektiği anlamına gelmez. Kariyerlerimizde ve diğer insanlarla etkileşimlerimizde büyüdükçe bu kaçınılmazdır. Bununla birlikte, bu çalışmanın sonuçları, kendi bireysel gelişimimizi ortaklarımızla paylaşılan deneyimlerle desteklememiz gerektiğini, çünkü bunlar bizi ayrı değil, birlikte büyümemizi sağlayacak şeylerdir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381