Robotlar Neden Sosyal Anksiyeteli İnsanlara Yardım Edebilir?

5 mins read
Robotlar Neden Sosyal Anksiyeteli İnsanlara Yardım Edebilir?

Robotlar Neden Sosyal Anksiyeteli İnsanlara Yardım Edebilir?

Robotlar Neden Sosyal Anksiyeteli İnsanlara Yardım Edebilir?

  • Yeni bir çalışmada, sosyal kaygısı olan insanlar masa tenisi becerilerini geliştirmek için bir robotla çalışmayı tercih ettiler.
  • Araştırma, birçok insanın robotlarla çalışmaya direnirken, makinelerin insan duygularından yoksun olması nedeniyle, sosyal kaygısı olanların bu nedenle bu fırsatı memnuniyetle karşılayabileceğini göstermektedir.
  • Devam eden araştırmalar, robotların veya yapay zeka uygulamalarının sosyal kaygı ile yaşayan insanlara nasıl yardımcı olabileceğini gösterebilir.

Siberpsikoloji, Davranış ve Sosyal Ağ üzerine yapılan bir araştırma, yapay zekanın sosyal kaygılı kişilerin daha rahat hissetmelerine yardımcı olmak için umut verici bir geleceğe sahip olduğunu öne sürüyor.

Araştırmacılar 100 üniversite öğrencisine masa tenisinde robot mu yoksa insan partnerle mi antrenman yapmayı tercih edeceklerini sordu. Katılımcılardan, 6 aydır uygulamada olan profesyonel bir insan veya robotik eğitim partneri sunan bir masa tenisi eğitim merkezinin varsayımsal senaryosunu düşünmeleri istendi. Daha yüksek sosyal kaygısı olan insanlar, bir insan eğitmenine göre robotla eğitimi tercih etme eğilimindeydi ve bir robot eğitmeniyle daha rahat hissettiler.

Diğerlerini sporda oynayıp eğitebilen yapay zekaya sahip robotlar bir gerçektir: Omron’un FORPHEUS adlı masa tenisi robotu, insanlarla masa tenisi oynayabilir. Robot, diğer oyuncunun masa tenisi seviyesini hatırlamak ve belirlemek için yüksek hızlı ve yüksek doğruluklu senkronize algılama kullanıyor. Oyuncunun raketi nasıl salladığını gözlemler, topun hareketini izler ve tepkisini oyuncunun seviyesine göre ayarlıyor. FORPHEUS aynı anda topun, oyuncunun ve raketin hareketlerini algılıyor. Ayrıca badminton oynayan robotlar da var: Japonya’da Kengoro ve Çin’de Robomintoner.

https://youtu.be/NxfjLXqATHU

İnsan-robot etkileşimi üzerine yapılan önceki araştırmalarda, robotların duygulardan yoksun olduğu algısı nedeniyle insanlar hizmet veya yardımcı robotları benimsemeye daha az istekli olmuşlardı. İnsanlar aynı zamanda çok insan gibi olduklarında robotlardan rahatsız olurlar – tekinsiz vadi sorunu. Robot insanlara ne kadar çok benzerse, o kadar çok insan robotun ürkütücü veya ürkütücü olduğunu hisseder. Buna karşılık, bu çalışma, özellikle sosyal kaygısı olan kişilerin, insanlardan çok robotlarla spor yapmaya daha istekli olabileceğini ve ileriye doğru yararlı bir yol sağladığını öne sürüyor.

Sosyal kaygı, başkalarının olumsuz yargıya varma korkusundan kaynaklanabilir ve daha fazla sosyal izolasyona veya normal ve sağlıklı aktivitelerden kaçınmaya yol açabilir. AI robotlarının kullanımı, sosyal kaygı erişim eğitimi olan kişilere yardımcı olma potansiyeline sahiptir. Bu engeli ortadan kaldırmak için teknolojinin kullanılması, başkalarıyla daha olumlu ve daha az korkulu etkileşimlere doğru ilk adım olabilir ve olumlu bir geri bildirim döngüsünü teşvik edebilir.

Bu çalışma, masa tenisi eğitimi alanında yapay zeka robotlarına odaklandığı ve aynı zamanda gerçek teknoloji mevcut olmasına rağmen varsayımsal bir durum hakkında bir anket olduğu için sınırlıdır. Gerçek insan-robot deneyimlerini ve bu teknolojiyle ilgili tercihlerini ve tutumlarını inceleyen ek araştırmalar, insan-robot ilişkisini aydınlatmak için giderek daha önemli hale gelecektir. Yapay zeka robotlarının geleneksel sosyal kaygı tedavisine nasıl entegre edilebileceği ve bu tür yeni teknolojilerin sağlık ve zindelik için faaliyetleri nasıl teşvik edebileceği ve destekleyebileceği hayal edilebilir.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386