aljazeera: Türkiye, kadınları şiddetten koruyan anlaşmadan çekildi

6 mins read

aljazeera: Türkiye, kadınları şiddetten koruyan anlaşmadan çekildi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iktidar partisindeki muhafazakarların son zaferinde Cuma günü yapılan bir cumhurbaşkanlığı kararnamesine göre, Türkiye, kadına yönelik şiddeti önleme ve bunlarla mücadele amaçlı dünyanın ilk bağlayıcı anlaşmasından çekildi.

The opposition CHP party criticised the move, and one party official said that abandoning the treaty meant 'keeping women second class citizens and letting them be killed' [File: Murad Sezer/Reuters]

2011 İstanbul Sözleşmesi, hükümetlerin aile içi şiddet ve benzeri tacizin yanı sıra evlilik içi tecavüz ve kadın sünnetini kovuşturan yasaları kabul etmesini gerektirmektedir.

Geri çekilme için bir neden belirtilmedi, ancak Erdoğan’ın iktidardaki AK Parti yetkilileri geçen yıl hükümetin kadına yönelik artan şiddetin nasıl önleneceği konusundaki bir anlaşmazlık ortasında çekilmeyi düşündüğünü söylemişti.

“Kadın haklarının teminatı, başta Anayasamız olmak üzere iç tüzüğümüzde yer alan güncel düzenlemelerdir. Yargı sistemimiz dinamik ve gerektiğinde yeni düzenlemeleri uygulayacak kadar güçlü ”dedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Twitter’da, harekete gerekçe göstermeden.

Muhafazakarlar, tüzüğün aile birliğine zarar verdiğini, boşanmayı teşvik ettiğini ve eşitliğe yapılan atıfların LGBTQ topluluğu tarafından toplumda daha geniş kabul görmek için kullanıldığını iddia etmişlerdi.

Muhalefetteki CHP partisi hareketi eleştirdi.

CHP’nin insan haklarından sorumlu genel başkan yardımcısı Gökçe Gökçen, anlaşmadan vazgeçmenin “kadınları ikinci sınıf vatandaş tutmak ve öldürmelerine izin vermek” anlamına geldiğini tweetledi.

Türkiye, Erdoğan’ın partisindeki bir yetkilinin 2020’de anlaşmayı iptal etmesinden sonra olası bir ayrılmayı tartışıyordu.

O zamandan beri kadınlar İstanbul ve diğer şehirlerde sokağa çıktı ve hükümeti kongreye sadık kalmaya çağırdı.

Kadın cinayetlerinin artması

Türkiye anlaşmadan vazgeçen ilk ülke değil. Polonya’nın en yüksek mahkemesi, bir kabine üyesinin Varşova’nın, milliyetçi hükümetin fazla liberal bulduğu anlaşmayı bırakması gerektiğini söylemesinin ardından anlaşmayı inceledi.

Türkiye’de aile içi şiddet ve kadın cinayeti ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.

Erdoğan, bu ay hükümetinin kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için çalışacağını söylemek de dahil olmak üzere kadına yönelik şiddeti kınadı. Ancak eleştirmenler, hükümetinin kadın cinayetlerini ve aile içi şiddeti önlemek için yeterince şey yapmadığını söylediler.

Türkiye kadın cinayetlerine ilişkin resmi istatistik tutmuyor. Dünya Sağlık Örgütü verileri, Türkiye’deki kadınların yüzde 38’inin yaşamları boyunca bir partnerin şiddetine maruz kaldığını gösterirken, bu oran Avrupa’da yaklaşık yüzde 25’tir.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre Türkiye’de geçen yıl 300 kadın katledildi.

aljazeera: Türkiye, kadınları şiddetten koruyan anlaşmadan çekildi 1
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na göre 2020’de Türkiye’de yaklaşık 300 kadın öldürüldü [Dosya: Murad Sezer / Reuters]
Ankara, yüzbinlerce kez indirilen şiddete başvurduğu bilinen kişilerin etiketlenmesi ve kadınların polisi uyarması için akıllı telefon uygulaması oluşturulması gibi önlemler aldı.
Erdoğan’ın kararı, hak ve özgürlükleri iyileştireceğini ve AB standartlarının karşılanmasına yardımcı olacağını söylediği yargı reformlarını bu ay açıkladıktan sonra geldi.

Türkiye 2005 yılından beri bloğa katılmaya adaydır, ancak erişim görüşmeleri politika farklılıkları ve Ankara’nın insan hakları konusundaki sicili nedeniyle durdurulmuştur.

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381