NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye Hakkındaki ‘Ciddi Endişeleri’ Kabul Etti

4 mins read

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye Hakkındaki ‘Ciddi Endişeleri’ Kabul Etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Türkiye Hakkındaki 'Ciddi Endişeleri' Kabul Etti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg Pazartesi günü yaptığı açıklamada, üye ülke Türkiye’nin eylemlerinden “ciddi endişeleri” olduğunu, ancak ittifakın Ankara ile ilgili anlaşmazlıkları çözmek için önemli bir platform olduğu konusunda ısrar etti.

Stoltenberg Avrupa Parlamentosu’nda milletvekillerine verdiği demeçte, “Ciddi endişelerimi dile getirdim ve hepimiz Doğu Akdeniz’den Türkiye’nin Rus hava savunma sistemi S-400’ü satın alma kararına veya Türkiye’deki demokratik haklarla ilgili ciddi farklılıklar ve bazı sorunlar olduğunu biliyoruz” dedi.

“Ancak NATO’nun bu sorunları tartışmak, bu sorunları gündeme getirmek ve farklı endişeler hakkında ciddi tartışmalar ve tartışmalar yapmak için en azından önemli bir platform sağlayabileceğine inanıyorum.”

AFP’nin bildirdiğine göre, Türkiye, 30 ulustan oluşan gruptaki bazı müttefiklerinin, NATO üyesi Yunanistan ile denizde toprak anlaşmazlığındaki tavrı ve Suriye, Libya ve Dağlık Karabağ’daki çatışmalardaki rolü nedeniyle öfkesini çekti.

Aralık ayında Washington, Ankara’nın S-400 füze savunma sistemini NATO’nun rakibi Rusya’dan satın alma kararı üzerine Türkiye’nin askeri tedarik dairesine yaptırım uyguladı.

Yeni ABD Başkanı Joe Biden, yönetimi Türkiye lideri Recep Tayyip Erdoğan’a yaklaşımını anlamaya devam ederken, Rus silahlarının satın alınması konusunda sert bir tutum sergiliyor.

NATO dışişleri bakanları, ABD destekli ittifakın Biden’ın ekibinin de yer aldığı ilk yüz yüze görüşmesi için önümüzdeki hafta Brüksel’de toplanacaklar.

NATO uzun zamandır Türkiye ile iç anlaşmazlıkları gidermeye çalıştı – Ankara’nın Suriye’den gelen milyonlarca mülteciyi barındırmada ve IŞİD grubuyla mücadelede oynadığı role işaret ediyor.

Geçen yıl ittifak, Doğu Akdeniz’de gerilimin artması ve o zamandan bu yana durgunluğun yatışması nedeniyle Türkiye ile Yunanistan arasındaki çatışmalardan kaçınmak için bir “çatışmayı giderme mekanizması” kurdu.

Biden’in yaklaşımı konusundaki belirsizliğin ortasında, Avrupa Birliği ve Mısır gibi bölgesel rakiplerle bağlarını iyileştirmek isteyen Ankara, son aylarda daha geniş bir diplomatik misyonda yer alıyor.

Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386