Uyku bizi daha zeki yapıyor peki geleceği gösterebilir mi?

5 mins read
Uyku bizi daha zeki yapıyor peki geleceği gösterebili mi?

Uyku bizi daha zeki yapıyor peki geleceği gösterebilir mi?

Uykunun sizi daha akıllı yapabileceğine dair daha fazla kanıt var

Uyku bizi daha zeki yapıyor peki geleceği gösterebili mi?

Yeni araştırmalara göre rüya görmek hafızayı geliştirebilir, yaratıcılığı artırabilir ve gelecek için daha iyi plan yapmanıza yardımcı olabilir.

Yakın zamanda yapılan bir çalışmada, rüyaların en canlı olduğu REM uykusuyla kestiren insanlar, yaratıcılığa yönelik kelime problemlerinde daha iyi performans gösterdi. Çalışmayı yöneten psikiyatrist Sara Mednick’e göre, REM veya hızlı göz hareketi uyku, insanların fikirleri yeni şekillerde birleştirmelerine yardımcı oluyor.

Yapılan deneyin sabah turunun bir kısmı, bazı SAT problemlerine benzer bir kelime-analoji testi içeriyordu. Örneğin, “cips: tuzlu :: şeker:……” verildiğinde cevap “tatlı” oluyordu.

Gün ortasında, ilk turdan sonra deneklere, izlendikleri 90 dakikalık bir dinlenme süresi verildi.

Katılımcılardan bazıları, -tipik olarak bir kişi uykuya daldıktan bir saat sonra başlayan REM uykusu ile kestirdi- diğerleri REM’siz şekerleme yaptı. Üçüncü bir grup sessizce dinlendi ama uyumadı.

Öğleden sonra ikinci tur testler yapıldı. Tipik bir ikinci tur testinde, katılımcılardan hangi tek kelimenin görünüşte ilgisiz üç kelimeyle ilişkili olduğunu tahmin etmeleri istendi. Örneğin, “kurabiye”, “yürek” ve “on altı” verildiğinde, cevap “tatlı” oldu. İkinci tur soruların çoğunun doğru yanıtları, birinci turdaki analoji sorularına verilen çözümlerle aynıydı.

Cevapları ilk turdaki cevaplarla eşleşen ikinci tur sorularda – örneğin, “tatlı” ve “tatlı” – KEP uykucuları performanslarını yüzde 40 artırdı. Bulgularını Cuma günü San Diego’da Amerikan Psikoloji Derneği’nin yıllık kongresinde sunan San Diego’daki Kaliforniya Üniversitesi’nden Mednick, REM üyesi olmayanlar ve şekerleme yapmayanların bu sorunlarda hiçbir gelişme göstermediğini aktardı.

Bu, REM uykusunun katılımcıların görünüşte ilgisiz şeyler arasındaki bağlantıları görme yeteneğini geliştirdiği anlamına geliyor: ilk tur analoji problemlerinden gelen cevaplar ve her iki turda ilişkilendirme testindeki üç kelime.

Mednick, tüm grupların sabahın cevaplarını eşit derecede iyi hatırladığını ve ikinci turun sadece şekerleme yapanların ezberleme yeteneklerini test etmediğini kanıtladığını belirtti. Bunun yerine, REM, “insanların o kelimeye ilişkin hafızalarını bu kelimeyi başka bağlamlarda kullanabilmekten ayırmalarına yardımcı olmada bir rol oynamaktadır” dedi.

Uyku, Anıları Tahminlere Dönüştürmeye Yardımcı Olur mu?

Derin uyku ile güçlendirilen gelişmiş bir hafızanın bir yararı daha olabilir: geleceği hayal etmenize ve daha iyi plan yapmanıza yardımcı olmak olabilir

Araştırması Mednick’inkinden ayrı olan Harvard’lı psikiyatrist Daniel Schacter National Geographic News’e “Gelecekteki olayları hayal ettiğinizde, gerçekte meydana gelen deneyimlerin yönlerini yeniden birleştiriyorsunuz” dedi.

Psikoloji kongresinde sunum yapan Schacter, beyindeki hipokampus gibi hafızayı işleyen aynı alanların, deneklerden gelecekteki olayları hayal etmeleri istendiğinde artan aktivite gösterdiğini keşfetti (etkileşimli beyin haritası).

REM uykusu sizi geleceği gören bir kristal küreye dönüştürebilir mi?

Daniel Schacter  “Kimse gerçekten bilmiyor. Ama bir bağlantı olabileceğinden şüpheleniyorum. Sonuçta rüyalar, geçmiş deneyimin yönlerini yeniden birleştirmenin farklı bir yolu.”

Kaynak lİnk

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386