Vahşetin Psikolojik Kökenleri

14 mins read
Vahşetin Psikolojik Kökenleri
Vlad Dracula'nın ekmeğini düşmanlarının kanına batırmak gibi efsanevi dehşet verici tavrı, Bram Stoker'in Drakula'sına ilham verdi.

Vahşetin Psikolojik Kökenleri

Tarih boyunca, bir kişinin düşmanını basitçe yenmenin ötesine geçen birçok şiddet örneği vardır: mızraklara kafa takma, parçalara ayırma, göğsünü açma. Bu kaba şiddet biçiminin amacı nedir? 

Vahşetin Psikolojik Kökenleri
Vlad Dracula’nın ekmeğini düşmanlarının kanına batırmak gibi efsanevi dehşet verici tavrı, Bram Stoker’in Drakula’sına ilham verdi.

İlk olarak, agresif çatışmanın bazı temellerinin üzerinden geçelim. Doğa vahşi bir yerdir. Çoğu hayvan yemek, eş, statü ve diğer kaynaklar için rekabet etmelidir. Elbette, bir kaynak için her zaman savaşmaya değmez. Saldırganlık maliyetlidir, bu nedenle hayvanların bir kaynak üzerinden savaşmanın göreceli maliyetlerini ve faydalarını hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirebilmeleri gerekir. Bir durumu yükseltmeye karar verip vermemeniz, kaynağın sizin için önemine, rakibiniz için ne kadar önemli olduğunu düşündüğünüze ve rakibinize kıyasla kendinizin göreceli dövüş yeteneğine bağlıdır. Temel olarak: Ne kadar istiyorsun ve bunun için kavga kazanma şansınız nedir?

Boyut ve Güç Kazanma Şansını Nasıl Etkiler?

Esasen her türde boyut, bir savaşı kimin kazanacağına dair iyi bir belirleyicidir.  Büyük köpek, küçük köpeği daha çok dövecektir. Bu, boyutu gerçekten değerli bir kazanma başarısı göstergesi yapar. Bu çok şaşırtıcı değil ve muhtemelen çoğu insanın sezgilerine uyuyor. Boks, UFC ve güreş gibi dövüş sporlarının ağırlık kategorilerinin olmasının nedeni budur. 140 kiloluk bir adamı 200 kiloluk bir adama karşı dövüşmek adil bir dövüş değildir.

Önemli olan sadece vücut kütlesi değildir. Bazı hayvanlar, bir dövüşün sonucunu etkileyebilecek boynuz, diş ve pençe gibi silahlar geliştirdiler. Bu tür silahlar “güce” katkıda bulunur. Yine de, önemli olan bu silahların boyutu olma eğilimindedir. Daha büyük boynuzları, daha büyük dişleri veya daha büyük pençeleri olan hayvanların bir dövüş kazanma olasılığı daha yüksektir.

İnsanlarda, belirli kas gruplarının ölçümlerini, savaşma yeteneğinin bir temsilcisi olarak kullanırız. Örneğin, daha büyük pazı veya pektoral kaslar vücut kütlesindeki bazı farklılıkları telafi edebilir. İki 200 kiloluk erkek aynı vücut kütlesine sahip, ancak güçleri büyük olasılıkla farklı olabilir.

Saldırganlığı ve Motivasyonu Anlamak

Vücut büyüklüğü ve gücüne ek olarak, saldırganlık ve kaynak değeri şiddetli bir tartışmanın sonucunu etkiler. Daha saldırgan bireylerin daha hızlı dövüşmek için tırmanması daha olasıdır. Aynı şekilde, bir kaynağa rakiplerinden daha fazla değer verirlerse, daha agresif bir şekilde savaşabilir ve daha riskli stratejiler kullanabilirler.

Bu tür bir saldırganlık, avcı / av etkileşimleri sırasında devreye girebilir. Bunun viral bir örneği, bebeklerini yemeye çalışan bir yılanla savaşan anne tavşanın videosudur. Evrimsel olarak, bebekler inanılmaz derecede değerli bir kaynaktır. Çocuklarını korumaya çalışan anneler, vücut kütleleri veya güçlerindeki farklılıklara rağmen daha riskli tartışmalara girebilirler.

İnsanlar Neden Korkunç Şiddete Başvurabilir?

Öyleyse neden filmdeki kötüler ve gerçek hayattaki kötüler bazen korkunç derecede şiddet içeriyor? İş arkadaşlarım ve ben, korkunç şiddetin failin dürüst ya da başka bir şekilde korkunçluğunu göstermesinin bir yolu olabileceğini tahmin etmiştik. Temel olarak, fail, kime işaret ederse etsin durumu tırmandırabileceklerine ve iki kez düşünmeden bunu yapmaya istekli olduklarına ikna etmeye çalışıyor.

Çalışmamızda, katılımcılara iki erkek arasındaki etkileşim hakkında bir hikaye okumalarını sağladık. Bazı katılımcılar, bir adamın korkunç ve gereksiz bir şiddet eylemi gerçekleştirdiği bir hikaye okurken, diğerleri dehşet verici olmayan bir etkileşim okudu. İşte ilk çalışmadan bir örnek. Tüm katılımcılar ilk iki paragrafı okur ve ardından hangi grupta olduklarına bağlı olarak sonuçlardan birini izler.

Kırsal bir dağ silsilesinin yakınında serin bir sonbahar günüdür. Bölge, tarihsel olarak komşu etnik gruplar arasındaki şiddetli çatışmalarla tanınır. Ancak, son büyük şiddet olayının üzerinden birkaç yıl geçti. Alan, gelişmemiş ormanların önemli alanları dahil olmak üzere bol doğal kaynaklara sahiptir. İnsanlar genellikle avlanmak, balık tutmak ve yabani mantar toplamak için ormanlara giderler.

Bir gün bir adam dağların eteğindeki ormanlık ormanda mantar topluyor. Aniden bir dalın çatırdağını duyar. Komşu bir gruptan bir avcıyı görmek için döner. Avcı, mantar toplayıcısının farklı bir etnik gruba ait olduğunu çabucak anlar. Avcı tüfeğini kaldırır, doğrudan mantar toplayıcıya nişan alır ve ateş eder. Parlak bir ateş ve çok fazla duman… Avcı tüfeği düşürür, geriye doğru sendeleyerek göğsüne yayılan kırmızı lekeye bakar; yere düşüyor. Korkmuş mantar toplayıcı bir kayanın arkasına çömelir ve izler, ancak avcı hareket etmez. Tüfeğin yanlış ateşlenmiş olması gerektiğini anlayınca, ağzı açık, gözleri açık ve kırpmadan duran avcıya doğru sürünür. Mantar toplayıcı eğilir ve iki parmağını diğer adamın boynuna koyar – nabzı atmaz. Adamın gömleğinin cebinde çakı olduğunu fark eder. Eline aldı ve bıçağı açıp kapadı.

Katılımcıların yarısı için tüyler ürpertici olmayan sonuç: Yere fırlatmadan önce inceliyor. Sonunda ayağa kalktım ve eve döndüm.

Katılımcıların diğer yarısı için dehşet verici sonuç: Onu inceliyor ve ardından adamın gözlerini oymaya ve dilini kesmeye devam ediyor. Daha sonra avcının gözlerini ve dilini çakıyla birlikte yere fırlatır. Sonunda ayağa kalktım ve eve döndüm.

Korkunçluk Neden Müthişliği Gösterebilir?

Senaryoyu okuduktan sonra katılımcılardan mantar toplayıcısını hayal etmelerini istedik. O ne kadar uzun? O ne kadar büyük? O ne kadar güçlü? Katılımcılar, gücü belirtmek için beden kaslarının boyutunu ve animasyonlu görüntülerini belirtmek için silüetler kullandılar. Bu üç ölçü – yükseklik, boyut ve güç – bir “zorlayıcılık” ölçüsü oluşturmak için birleştirildi.

Mantar toplayıcısının (ve farklı bir araştırmadaki bir balıkçının) korkunç durumu okuyan katılımcılar tarafından kelimenin tam anlamıyla daha büyük ve daha güçlü – yani Daha zorlu – olarak tasavvur edildiğini bulduk. Buna, algılanan saldırganlık ve motivasyondaki artışlar aracılık ediyordu.

Başka bir deyişle, korkunç şiddet, katılımcıları failin daha agresif ve daha motive olduğuna inanmaya yöneltti, bu da onlara kelimenin tam anlamıyla daha büyük, daha güçlü ve daha zorlu bir düşman olarak tasavvur edilmesine dönüştü.

Psikolojik savaş

Failin aslında daha büyük ve daha güçlü olup olmadığı önemli değildi. Daha önce de bahsettiğim gibi, birçok hayvan, çatışmaya girmenin olası maliyetlerini tartmak için büyüklük ve güç gibi ipuçları kullanır. Korkunç derecede şiddetli olmak sizi daha büyük ve daha güçlü gösteriyorsa, bu, düşmanlarınızın bilinçaltında bir çatışmayı kazanma yeteneğinizi abarttığı psikolojik bir avantaja dönüşebilir.

Çatışmanın bu psikolojik yönünü etkileyen birçok mecaz vardır – örneğin, rakibinizi sindirmek için bir meydan okumaya yanıt olarak “çılgınca davranmak”. Davranışınız rakibinizin saldırganlığınızı ve motivasyonunuzu abartmasına neden oluyorsa, bu kinaye için bir miktar gerçek olabilir.

Çalışmamız, filmdeki bu kadar çok kötü adam ve canavarın neden korkunç derecede şiddetli olduğunu da açıklayabilir. Negan’ın “The Walking Dead” te “Lucille” yarasasıyla insanların beynini ezmesi gerekmiyordu – ama bu kesinlikle korkunçluğun etkili bir işaretiydi.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.