1940 Yıllarda Ordu’nun Unutulmaz Bir Kadın Öğretmeni “Emine Altınel”

6 mins read
1940 Yıllarda Ordu'nun Unutulmaz Bir Kadın Öğretmeni "Emine Altınel"

1940 Yıllarda Ordu’nun Unutulmaz Bir Kadın Öğretmeni “Emine Altınel”

1940 Yıllarda Ordu'nun Unutulmaz Bir Kadın Öğretmeni "Emine Altınel"

Emine Altınel’in babası Hüseyin Altınel 1887 yılında Trabzon’da doğmuştur. Doğu Karadeniz bölgesini Ruslar işgal etmeye başlayınca, ailesiyle birlikte Trabzon Polathane’den Ordu’ya taşımıştır. Saatçi Hafız Hüseyin Efendi 1926 yılında Fidangör’de bulunan tarihi konağı satın alıp buraya yerleşmiştir. Hafız Hüseyin’in Trabzon’da doğan iki çocuğuna Ordu’da Emine, Osman Bahri, Behice, Leman ve Muzaffer Nihat eklenmiştir. Hafız Hüseyin konağa taşındıktan sonra aileye Mehmet Kemal ve Ahmet İhsan da katıldı. Hafız Hüseyin Beyin eşi Binnaz Hanım, dokuz çocuk doğurduğu için de devletten bir madalya almıştır.
1927-1928 ders yılında ilkokuldan mezun olmuştur. Emine Altınel ailesinde İlkokul diploması muhafaza olunan, ilk evlattır. Çünkü 1928 yılı yeni Türk alfabesinin kabul ediliş yılı olduğu için Emine Hanımın ilkokul diplomasında notlar ve dersler eski Türkçe’dir… Mühürler, Müdür, isim ve imzalar ise yeni harflerledir. İlk mektepten sonra Emine Altınel 1928 yılında girdiği Ordu Orta mektebinde 1932 yılında mezun olmuştur.
1930‘lu yıllardan itibaren Saatçi Hafız Hüseyin Altınel’in konağından kulağa hoş gelen piyano sesleri yükselirdi.. Bir zamanlar Tiyatrosu, kulüpleri, sineması, baloları, orkestra ve müzik koroları ile sosyal seviyesi hayli yüksek bir kent olan Ordu’da o zamanlar birçok evde ve restoran da piyano da vardı. Ordu’dan yüksek tahsil için İstanbul’a ilk giden kızlardan birisi olan Coğrafya öğretmeni Emine Altınel ile Altınel ailesinin çocukları da piyano çalarlardı.
Emine Hanım orta mektepte okurken babası Hafız Hüseyin Efendi akşamları bisikletle kentin caddelerinde gezmektedir. Ordu’da o yıllarda pek sık rastlanmayan bisikletle gezerken Hüseyin Efendiyi yalnız çocuklar değil, herkes hayranlıkla seyrederdi. Babasının sayesinde bisiklete binmeyi öğrenen ve Ordu sokaklarında bisikletle turlayan ilk kız çocuğu Emine Altınel, lise olmadığı için babası tarafından İstanbul Kandilli Lisesi’ne gönderilir.
Kandilli Kız Lisesini de bitiren Emine Hanım, 1936 yılında, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Coğrafya Bölümüne girer. Altınel ailesinin desteğiyle Coğrafya fakültesinde başarıyla okuyan Emine Altınel, 1940 yılında Üniversite’ den mezun olur. Üniversite bitiren ilk kız çocuğu olarak doğduğu şehrine geri döner ve Ordu ortaokulunda Coğrafya öğretmeni olarak görev yapmaya başlar. 1942-1945 yılları arasında Altınel ailesinin en son doğan üç kardeşine, Lise tahsil hayatlarında da, annelik yapmıştır.
Emine Altınel 1940-1942 yıllarında Ordu Ortaokulunda Öğretmenlik yaparken 1947 yılında Ordu’da açılan ilk Lise’de de öğretmenliğe başlar. 1947-1952 yılları arasında Ordu Lisesi’nde Coğrafya dersi öğretmenliği yapan Emine Altınel, 1952 yılında Operatör Doktor Doğan Erbuğ ile evlenir. 1954 yılında Korkut isimli erkek çocukları dünyaya gelir…
Op. Dr. Doğan Erbuğ Beyin vazifesi dolayısı ile Emine Altınel Erbuğ ayrıca Urfa ve Balıkesir Liselerin de, Coğrafya öğretmenliği yapmıştır. İstanbul’da Moda Kız Lisesinde öğretmenlikle beraber, Müdür Yardımcılığını da başarı ile yürüten Emine Altınel Erbuğ, sanata önem veren, giyimine çok dikkat eden bir insandı. Mutlu bir evlilik dönemi olan öğretmen Emine Altınel Erbuğ, 2001 yılında hayata veda etmiştir. Oğlu Korkut’ tan, Doğan ve Alp isimli iki erkek torun sahibidir.
Kaynak: Altınel Aile Müzesi arşivleri ve Kemal Altınel’le yapılan şifahi görüşmelerde öğrenilen bilgilerdir…

Naim Güney

Ordu yerel tarih araştırmacısı. Gazeteci, yazar.

"Tarih" geçmişle gelecek arasında köprü kurmaya imkan tanır ve dün ne olduğumuz, gelecekte ne olabileceğimize dair bize fikirler verir"