Gezegen paktı: Çin ve Rusya Ay uzay istasyonunu kuracak

3 mins read
Gezegen paktı Çin ve Rusya Ay uzay istasyonunu kuracak

Gezegen paktı: Çin ve Rusya Ay uzay istasyonunu kuracak

Gezegen paktı Çin ve Rusya Ay uzay istasyonunu kuracak

Moskova, Sovyet zamanlarının öncü günlerinin ihtişamını yeniden ele geçirmeye çabasında ve Pekin kendi dünya dışı emellerini geliştirirken, Rusya ve Çin ortak bir Ay uzay istasyonu planlarını açıkladı.

Rusya bir zamanlar uzay yolculuğunun ön saflarında yer alsa da (ilk insanı uzaya gönderdi)  küresel hırsları, ekonomik sorunlar ve yaşanan yolsuzluklar nedeniyle geriledi.

Son yıllarda uzay keşiflerinde ve araştırmalarında büyük kazanımlar elde eden Çin ve Amerika Birleşik Devletleri tarafından gölgede bırakıldı.

Rus uzay ajansı Roscomos Salı günü yaptığı açıklamada, Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) ile “yüzeyde ve / veya Ay’ın yörüngesinde oluşturulan bir deneysel araştırma tesisleri kompleksi” geliştirmek için bir anlaşma imzaladığını söyledi.

CNSA, uzmanların Çin’in bugüne kadarki en büyük uluslararası uzay işbirliği projesi olacağını söyledikleri projenin “tüm ilgili ülkelere ve uluslararası ortaklara açık” olduğunu söyledi.

Rusya, uzay yarışında yeniden liderliği ele geçirmeye çalışıyor.

Bu yıl, Rusya’nın mürettebatlı ilk uzay uçuşunun 60. yıldönümünü kutluyor – 1961’de Yuri Gagarin’i uzaya gönderdi ve bunu iki yıl sonra ilk kadın Valentina Tereshkova izledi.

Aksine, ABD uzay ajansı NASA, ilk mürettebatlı uçuşunu yalnızca 1968’de uzaya gönderdi.

Ancak Moskova, son yıllarda Ay ve Mars keşiflerinde hem Washington hem de Pekin’in gerisinde kaldı.

Bu arada, Moskova ile daha yakın ortaklık arayan Çin, kendi başına başarılı bir uzay programı başlattı.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.