ABD Genelinde “Oy Hakkı” Savaş Nasıl Gelişiyor?

11 mins read
Oy hakları: ABD genelinde savaş nasıl gelişiyor?

ABD Genelinde “Oy Hakkı” Savaş Nasıl Gelişiyor?

ABD’deki oy hakları Savaşı, ülke çapında Kongre ve eyalet yasama organlarında eşzamanlı olarak oynanan bir dramadır.

ABD Genelinde "Oy Hakkı" Savaş Nasıl Gelişiyor? 1

ABD Genelinde "Oy Hakkı" Savaş Nasıl Gelişiyor? 2
Anthony Zurcher

Bir yandan, devlet başkentlerindeki Cumhuriyetçiler, vatandaşlarının ne zaman ve nerede oy kullanabileceklerini kısıtlayan yasaları kabul etmeyi amaçlıyorlar – Donald Trump’ın başkanlık yenilgisinden birkaç ay sonra Joe Biden’e yaptığı oylama sahtekarlığı iddialarını gerekçe göstererek.

Öte yandan, Washington DC’deki Demokratlar, seçimleri yürütmek için federal kurallar belirleyerek bu kararları devlet politikacılarının elinden almak için yasaları zorluyorlar.

Tartışmanın merkezinde, Amerikan demokrasisi için en büyük tehdidin ne olduğu sorusu var. 2020’de büyük ölçüde erken ve postayla oylamaya dayanan bir seçim sürecinin güvenliği mi?

Yoksa büyük bağışçıların ve güçlü çıkarların etkisiyle bozulan, özellikle tarihsel olarak dezavantajlı gruplar için oy vermeyi gerekenden daha zor hale getiren bir sistem mi?

Demokratlar harekete geçiyor

ABD Genelinde "Oy Hakkı" Savaş Nasıl Gelişiyor? 3

Çarşamba gecesi Temsilciler Meclisi, destekçilerinin “Halk İçin Yasa” olarak adlandırdıkları düzenlemeyi kabul etti.

Bir nesil içinde ABD seçim sisteminin en kapsamlı federal reformlarından birini temsil ediyor.

Tasarı, seçmenlerin istenirse postayla oy pusulası alabilmesini, her federal seçimden önce en az 15 gün erken oylama yapılmasını zorunlu kılmasını, kağıt oy pusulalarını gerektirmesini ve oylama makineleri için standartlar belirlemesini garanti edecek.

Devletlerin cezalarını tamamlamış suçluları haklarından mahrum bırakmasını ve açıklanmayan sözde “kara para” siyasi katkılarına yeni kısıtlamalar getirmesini yasaklayacak.

Pek çok yeni seçmen, teknoloji şirketlerinin siyasi reklamlarla ilgili bilgileri ifşa etmesini, bağışçıların finanse ettiği küçük adaylar için yeni hükümet desteği oluşturmasını ve partizan avantajı için “gerrymandering / hileli oylama” oylama haritaları uygulamasına son vermesini gerektiren yasaya otomatik olarak kaydedilecek.

Meclis, tasarıyı partiye yakın bir oylamayla onayladı ve bir Demokrat – Mississippi’den Bennie Thompson – yeniden sınırlandırma hükmünün siyah seçmenleri dezavantajlı kılacağı endişesi nedeniyle karşı çıktı.

Cumhuriyetçiler kazıyor

Demokratik yasalara Cumhuriyetçilerin muhalefeti neredeyse tamamlandı.

Meclis Azınlık Lideri Kevin McCarthy, tasarıyı Demokratik iktidarı pekiştirecek “benzersiz bir siyasi manevra” olarak nitelendirdi.

Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, Trump yanlısı isyancılar tarafından saldırıya uğradıktan sonra ABD Kongre Binası’nı tahliye etmek zorunda kaldıktan sonra yaptığı ilk açıklamalardan birinde, Demokratik önerinin “seçim sahtekarlığı fırsatlarını artıracağını” yazdı. İlk Değişiklik, seçimlerimize olan güveni daha da aşındırıyor ve yasal olarak uygun niteliklere sahip seçmenlerin oylarını sonsuza kadar sulandırıyor. ”

Florida’daki Muhafazakar Siyasi Eylem Konferansı’nda Pazar günü yaptığı konuşmada Donald Trump, tipik açık sözlülüğüydü. Tasarıyı “geçmesine izin verilmeyen” bir “canavar” olarak nitelendirdi.

Seçim güvenliği – sık sık Trump’ın Kasım yenilgisinin yaygın bir sahtekarlığın sonucu olduğu yönündeki temelsiz inanca dayanıyordu – hafta sonu CPAC toplantısında düzenli bir konuşma konusuydu. Konferansta oylama önlemleriyle ilgili yedi panel yer aldı ve çoğu Meclis mevzuatını sert bir şekilde eleştiren katılımcıları içeriyordu.

Senato sırası

Demokratların kontrolündeki Meclisin Halk İçin Yasasını onaylamasıyla, tasarı şimdi Senato’ya taşınıyor ve Başkan Joe Biden’in masasına ulaşması ve yasaya imzalanması için yasayı da onaylaması gerekiyor.

İki yıl öncesinin aksine, House benzer bir reform dizisini ancak Senato tarafından görmezden gelinirken geçtiğinde, Kongre’nin üst meclisi artık Demokratlar tarafından kontrol ediliyor. Ancak bu, faturanın görünümünün daha parlak olduğu anlamına gelmez.

Önümüzde duran, Senato’nun en önemli yasama parçaları için 60 oy gerektiren kötü muamele kuralı. Yalnızca 50 Demokrat ile tasarıyı savunanların davalarına katılmak için 10 Cumhuriyetçi bulmaları gerekecek. Bu, en azından, göz korkutucu bir görevdir.

Kongre yeniden sınırlandırma reformu ve federal olarak yetkilendirilmiş postayla oy verme yönergeleri gibi bazı hükümler, başlangıç ​​niteliğinde değildir. 791 sayfalık Meclis tasarısı, değişen düzeylerde çekişmelerle dolu ve Senato Cumhuriyetçileri onları metodik olarak ayıracak.

Bu, bazı Demokratların sahtekarlığı tamamen ortadan kaldırmaktan ve yasanın salt çoğunluk oyuyla onaylanmasına izin vermekten bahsetmesine neden oluyor. Ancak bu, tüm Demokratların onayını gerektirecek, bunlardan ikisi – Batı Virginia’dan Joe Manchin ve Arizona’dan Kyrsten Sinema – haydutluğun sona ermesine karşı olduklarını söyleyenler de dahil.

Bu, özellikle Cumhuriyetçiler seçim reformlarını engellemeye devam ederse, Senato Demokratlarını denemekten alıkoymayabilir.

Rhode Island Senatörü Sheldon Whitehouse, “Bunu birkaç kez yere getiriyorsunuz ve engellemelerine izin veriyorsunuz ve kötü niyetli engellemenin bazı üyelerin haydutluk hakkındaki görüşleri üzerinde ne gibi bir etkisi olduğunu görüyorsunuz,” dedi.

Trump’tan ilham alan devlet düzeyinde bir itme

Kongrede Demokratik oylama reformlarını kabul etmedeki aciliyetinin ardında, şu anda yürürlükte olan 43 eyaletteki yasama meclisleri ile Halk İçin Yasası’nın zorunlu kılmaya çalıştığı aynı oylama süreçlerini ve sistemlerini kısıtlayan bir yarış içinde oldukları gerçeği var.

ABD Genelinde "Oy Hakkı" Savaş Nasıl Gelişiyor? 4

Örneğin, Gürcistan’da eyalet binası Pazartesi günü, oy pusulalarının iadeleri için bırakma kutularının kullanımını kısıtlayan, postayla oy kullanmak için fotoğraflı kimlik gerektiren ve Demokratlara doğru eğilen birçok siyah kilisenin organize ettiği Pazar günleri erken oylamayı sona erdiren bir tasarıyı onayladı. oy dışı sürüşler.

Wisconsin’de benzer unsurlara sahip yasalar var ve seçim yetkililerinin eksik seçmen bilgilerine sahip olmayan oy pusulalarını düzeltmesini yasaklıyordu.

Diğer eyaletler, aynı gün oylama kaydı için yeni sınırlar, kayıt için vatandaşlık kanıtı gösterme şartları, postalanan oy pusulaları için daha erken posta damgası son başvuru tarihleri ve doğrulama çabalarına yanıt vermeyen aktif olmayan seçmenlerin seçim listelerini tasfiye etmeyi düşünüyor.

Cumhuriyetçiler, bunları dolandırıcılığa karşı korunmak ve Amerikalıların seçim sürecine güvenmelerini sağlamak için sağduyulu önlemler olarak çerçevelendiriyorlar. Demokratlar, Kasım ayındaki oylamadan sonra Trump ve diğerleri tarafından yapılan asılsız iddiaların halkın güvenini zedelediğine karşı çıkıyor.

Kaynak lİnk BBC

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.