Koronavirüs Kontrolün Ötesinde Mutasyona Uğramayabilir

9 mins read
Koronavirüs Kontrolün Ötesinde Mutasyona Uğramayabilir

Koronavirüs Kontrolün Ötesinde Mutasyona Uğramayabilir

Koronavirüs Kontrolün Ötesinde Mutasyona Uğramayabilir

Koronavirüs Kontrolün Ötesinde Mutasyona Uğramayabilir 1
Faye Flam

Erken koronavirüs alarmlarının yükseltilmesinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ve enfeksiyonlardaki düşüşe rağmen yeni korkular artıyor. Yeni Covid-19 çeşitleri, kötümserleri bir sonraki dalganın daha da büyük olabileceğinden endişelendiriyor.

Virüsün, geçen yaz biyologların tahmin ettiğinden daha derin bir şekilde mutasyona uğradığı doğru. Ancak yeni araştırmalar, koronavirüsün ne kadar hileye sahip olduğunu ve bunun aşıların ayak uydurmasını kolaylaştırabileceğini de gösteriyor

Bilim adamları varyantlar konusunda bir şekilde kör olmuşlarsa, bunun nedeni, koronavirüsün grip veya HIV’den farklı bir şekilde mutasyon eğiliminde olduğunu tam olarak anlamamış olmalarıdır. Bu virüs, genetik kodunun parçalarını düşürerek şekil değiştirme yeteneğine sahip.



İlk zamanlarda, birkaç bilim adamı, bağışıklık sistemi zayıflamış hastalardan alınan virüs örneklerini inceleyerek bu sözde silme mutasyonlarını gözlemledi. Bu tür hastalar viral evrim için pota olabilirler, çünkü virüs hücrelerinde aylarca hayatta kalır ve her zaman kendi kopyalarını oluşturur.

Bilim adamlarının bireylerde gözlemlediği mutasyonlar, şu anda yeni varyantlarda görülenlerle esasen aynıydı. Bağışıklık sistemi zayıflamış hastalardaki mutasyonları analiz eden Pittsburgh Üniversitesi’nden moleküler biyolog Kevin McCarthy, bu göz açıcıyı buldu. “O hastadaki evrim, bazı yönlerden, virüsün tüm dünyada neler yapacağını önceden haber verdi” dedi.

McCarthy’nin grubu bulgularını bu ayın başlarında Science dergisinde yayınladı. Başka bir grup araştırmacı, Aralık ayında New England Journal of Medicine’de benzer bir karşılaştırma yayınladı.

Geçen ilkbahar ve yaz, bilim adamları SARS-CoV-2’nin bir moleküler düzeltme mekanizması içerdiği için mutasyona karşı bir şekilde mutasyona karşı olduğunu düşünmüşlerdi. Mutasyona uğramış bir virüs çoğaldığında, bu mekanizma onu düzeltir. İnsan hücreleri ve diğer hayvanların hücreleri, çok fazla hata yapmadan çoğalmalarına izin veren bu tür çeşitli düzeltme sistemlerine sahiptir. İnfluenza virüsleri ve HIV, bu virüslerin tek bir aşı için çok hızlı gelişmeye devam etmesinin nedenlerinden biri.

Bununla birlikte, koronavirüsün düzelticisinin bir tür mutasyona izin verdiği ortaya çıktı: eksik genetik kodun bir bölümü. Böylece virüs, kodun bölümlerini çıkarabilir ve yine çoğalabilir – ve yine de diğer insanlara bulaşabilir.

McCarthy, sonbaharda bir hastada bulunan bazı silinmeler sorulduğunda bunu takip ettiğini söylüyor. “Dünyanın her yerinden görülebilen veritabanında depolanan SARS-CoV-2’nin tüm bu genomik dizilerine bakmaya başladım. Ve ek örnekler bulmaya başladım.” diyor.

Silinmeler, viral proteinlerin şekillerini hem düzeltme mekanizmasından hem de insan bağışıklık sisteminden kaçabilecek şekilde değiştirmelerine izin verebilir. McCarthy, insanların endişelendiği şeyin bu olduğunu açıkladı. Büyük haber yapan ilk yeni varyant – Birleşik Krallık’ta çok hızlı yayılan B.1.1.7 varyantı – bu silinmelerden ikisine sahip.

B.1.1.7’nin büyük avantajı, insanlar arasında aktarım için artan bir yetenek gibi görünüyor. İnsanların bir virüse karşı ne kadar çok antikor ürettiklerinin – daha önce enfekte oldukları için ya da aşılandıkları için – bu antikorlardan kurtulabilecek herhangi bir yeni varyantın avantajı o kadar büyük olacağı da evrimin temel bir ilkesidir.

Penn State Üniversitesi evrimsel biyolog Andrew Read, bunu bir adada yeni avcıların ortaya çıkmasına benzetiyor. Halihazırda orada bulunan hayvanlar ya ölür ya da adapte olur – kabuklarını büyüterek, tırmanarak ya da oyarak ya da savaşma yeteneği kazanarak.

Koronavirüs aşı karşıtı bir strateji geliştirirse, karşı bir stratejiye ihtiyacımız olacak.

Bu, mevcut aşıların daha geniş bir antikor yelpazesi oluşturacak şekilde yükseltilmesi anlamına gelebilir. Ayrıca insanlara birinci ve ikinci dozları için farklı aşılar vermeye yardımcı olabilir – bu, klinik deneylerde test edilmesi gereken bir yaklaşımdır.

McCarthy, aşılanmasına rağmen Covid-19 almış hastalar hakkında daha fazla veri görmek istiyor. Ne zaman maruz kaldılar ve vücutlarında yüksek veya düşük virüs seviyeleri var mıydı? Bu kavga, virüsü anlamak için çalışan tüm bilim adamlarının ihtiyaç duydukları tüm verilere sahip olmasını gerektirir.

Ancak şimdiye kadar öğrendiklerinden, yeni varyantların salgının asla sona ermeyeceği anlamına geldiği görülmüyor. McCarthy, SARS-CoV-2’nin kendisini insanları enfekte etmede ve antikorlardan kaçmada daha iyi hale getirecek sonsuz şekillerde mutasyona uğratamayacağını düşünüyor. Şimdiye kadar, bilim adamları aynı silmelerin tekrar tekrar ortaya çıktığını görüyorlar. “Virüs bize belli bir nedenden dolayı belli bir şekilde geliştiğini söylüyordu” dedi.

Bu noktada, yeni değişiklikler farklı yerlerde bağımsız olarak ortaya çıkıyor – sözde yakınsak evrim – ve olası değişikliklerin sayısı sınırlı olabilir.

Bir yıl önce, bazı insanlar salgının gidişatının basit formüllere göre tahmin edilebileceğini düşünüyorlardı. Koronavirüsün karmaşıklığı ortaya çıktıkça, bilim adamları tahminlerine daha az güveniyorlar. Ancak bu, salgının asla ortadan kalkmayacağını varsaymak için hiçbir neden olmadığı anlamına da gelir.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386