ABD’li yetkili, COVID vakalarındaki yükselişin ortasında “yaklaşan kıyamet” konusunda uyardı

5 mins read
ABD'li yetkili, COVID vakalarındaki yükselişin ortasında "yaklaşan kıyamet" konusunda uyardı

ABD’li yetkili, COVID vakalarındaki yükselişin ortasında “yaklaşan kıyamet” konusunda uyardı

Dr Rochelle Walensky, head of the US Centers for Disease Control and Prevention, warned of 'impending doom' as coronavirus cases rise in the US [File: Lucy Nicholson/Reuters]

ABD, koronavirüs aşı dağıtımı devam ederken, Pazartesi günü itibariyle günlük ortalama 63.000 yeni enfeksiyonu yakalıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üst düzey bir sağlık yetkilisi, ülke aşı dağıtımıyla ilgili beklentileri aşmaya devam etse bile, artan COVID-19 vakalarının ortasında “yaklaşan kıyamet” konusunda uyardı.

Pazartesi günü bir basın toplantısında, Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) başkanı Dr Rochelle Walensky, “yaklaşmakta olan kıyamete dair tekrar eden hislerimi yansıtacağını” söyledi.

  1. Süveyş Kanalı’nın uzun süreli tıkanma korkusu petrol fiyatlarını yukarı çekiyor
  2. Brezilya’da daha ölümcül mutant ortaya çıktı

Gazetecilere, “Dört gözle beklediğimiz çok şey var, nerede olduğumuza dair çok fazla söz ve potansiyelimiz var ve umut için çok fazla nedenimiz var, ama şu anda korkuyorum,” dedi gazetecilere.

Johns Hopkins Üniversitesi’nden alınan verilere göre, ABD 29 Mart itibarıyla günde ortalama 63.000 yeni vaka alıyor – yeni enfeksiyonlarda yakın zamanda görülen bir platonun ardından gelen bir artış.

Bu arada, CNBC’nin bildirdiğine göre, geçen hafta ülke genelinde günde ortalama 2,7 milyon aşılama yapıldı.

CDC, Beyaz Saray’a göre, ülkenin aşılama kampanyasının geçen yılın sonlarında başlamasından bu yana Pazartesi günü itibarıyla 145,8 milyondan fazla aşı dozunun uygulandığını ve yaşlıların yüzde 73’ünün ilk dozunu aldığını söylüyor.

Başkan Joe Biden Pazartesi günü yaptığı açıklamada, ABD’li yetişkinlerin yüzde 90’ının 19 Nisan’a kadar aşıya hak kazanacağını söyledi.
Biden Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında, “Yetişkinlerin büyük çoğunluğu için 1 Mayıs’a kadar beklemek zorunda kalmayacaksınız. 19 Nisan’da çekim için uygun olacaksınız,” dedi.

Medicare ve Medicaid Hizmetleri Merkezlerinin yönetici vekili Andy Slavitt, duyurunun “iyi haber” olduğunu söyledi, ancak Amerikalıların halk sağlığı kurallarına uymaya devam etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

“Doğru yöne gidiyoruz. Ama yavaşlayamayız. Milyonlarca kişi aşılanmamış ve risk altında ”dedi.

Bazı yetkililer, küçültülmüş hafifletme önlemlerini yeni vakalardaki artışa katkıda bulunduğu için eleştirdi.

Texas ve Mississippi gibi bazı eyaletler, CDC tavsiyelerine rağmen kısıtlamaları kaldırdı ve yetkileri maskeledi. İşletmeler hala kısıtlamaları uygulayabilirler.

Beyaz Saray Baş Tıp Danışmanı Dr. Anthony Fauci Pazar günü CBS’ye verdiği demeçte, vakalardaki artışın “bahar tatili ve azaltma yöntemlerinin geri çekilmesi gibi şeylere” bağlanabileceğini söyledi.

Bu arada bazıları, ABD hükümetinin tamamen aşılananların serbestçe çalışmasına ve seyahat etmesine izin vermek için “aşı pasaportu” verme olasılığını değerlendirdi.

Ancak Beyaz Saray basın sekreteri Jen Psaki Pazartesi günü Biden yönetiminin aşı pasaportları için federal bir yetki vermeyeceğini söyledi. Psaki, “Özel sektör tarafından yürütüleceğine inanıyoruz” dedi.

Johns Hopkins Üniversitesi raporuna göre, ABD Pazartesi günü itibariyle 30,2 milyondan fazla COVID-19 vakası ve 549.000’den fazla koronavirüsle ilgili ölüm bildirdi.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.