ABD’li milletvekilleri YouTube Kids’i “boş, tüketici” verimsiz arazi olarak adlandırıyor

7 mins read
ABD'li milletvekilleri YouTube Kids'i "boş, tüketici" verimsiz arazi olarak adlandırıyor

ABD’li milletvekilleri YouTube Kids’i “boş, tüketici” verimsiz arazi olarak adlandırıyor

ABD'li milletvekilleri YouTube Kids'i "boş, tüketici" verimsiz arazi olarak adlandırıyor

Amerika Birleşik Devletleri Ekonomi ve Tüketici Politikası Dairesi Gözetim ve Reform Alt Komitesi, YouTube CEO’su Susan Wojcicki’ye Salı günü gönderilen bir mektupta, YouTube’un çocukları kendilerine zarar verebilecek materyallerden korumak için yeterince şey yapmadığını söyledi.

United States House alt komitesi, Google‘ın sahip olduğu video hizmetinin çocukları “boş, tüketici içerikli bir çorak arazide” reklam sunabilmek için uygunsuz materyalleri beslediğini söyleyerek YouTube Kids’i araştırıyor.

Soruşturma, Google’ın, YouTube’un ebeveynlerinin izni olmadan çocuklarla ilgili kişisel verileri topladığı iddialarını çözmek için 2019’da 170 milyon dolar ödemeyi kabul etmesine rağmen geldi.

ABD’nin Ekonomi ve Tüketici Politikaları Konusu Gözetim ve Reform Alt Komitesi, YouTube CEO’su Susan Wojcicki’ye Salı günü gönderilen bir mektupta, YouTube’un çocukları kendilerine zarar verebilecek materyallerden korumak için yeterince şey yapmadığını söyledi. Bunun yerine, mektuba göre platformda hangi videoların bunu yapacağına karar vermek için yapay zekaya ve içerik oluşturucuların öz düzenlemesine güveniyor.

Ve 2019 anlaşmasının ardından yapılan değişikliklere rağmen, mektupta belirtildiği gibi, YouTube Kids hala çocuklara reklam gösteriyor. Ancak reklamları çocukların çevrimiçi etkinliklerine dayandırmak yerine, artık onları izledikleri videolara göre hedefliyor.

YouTube, yorum isteyen bir mesaja hemen yanıt vermedi.

Kongre soruşturması, okulları kapatan ve çocukları meşgul etmek için YouTube gibi hizmetlere giderek daha fazla bağımlı hale gelen evden çalışan ebeveynleri terk eden bir koronavirüs salgınıyla ilgili bir yıl oldu. Bu, “ekran süresi” kurallarının yeniden düşünülmesine ve çocukların ekranların önünde geçirdikleri zamanın miktarından dolayı suçluluk duygusuna yol açarken, bazı uzmanlar ebeveynlerin niceliğe değil niteliğe odaklanmasını tavsiye ediyor.

Ancak milletvekilleri, YouTube Kids’in markadan başka bir şey olmadığını söylüyor.

Mektupta, “YouTube Kids, içeriğin çocukların izleyebilmesi için uygun olup olmadığını belirlemek için hiçbir zaman veya çaba harcamıyor” diyor. “YouTube Çocuk, içerik oluşturucuların kendi kendini düzenlemesine izin veriyor. YouTube yalnızca videonun konusunu, videonun çocuk karakterlerine, temalarına, oyuncaklarına veya oyunlarına ve daha fazlasına vurgu yapıp yapmadığı gibi faktörleri dikkate almalarını ister. ”

13 yaşın altındaki çocuklar, şirketlerin kişisel bilgilerini toplayıp paylaşabilmeleri için ebeveynlerin onayını gerektiren 1998 federal yasasıyla korunmaktadır.

2019 anlaşması uyarınca Google, çocuklara yönelik materyalleri etiketlemek için video oluşturucularla birlikte çalışmayı kabul etti. Kullanıcılar yaşlarına bakılmaksızın bu tür videoları izlediklerinde veri toplamayı sınırlayacağını söyledi.

Ancak milletvekilleri, anlaşmadan sonra bile 2015’te başlatılan YouTube Kids’in boşluklardan yararlanmaya ve çocuklara reklam vermeye devam ettiğini söylüyor. Ana YouTube hizmetinin yaptığı gibi izleyicinin ilgi alanlarına dayalı reklamları hedeflemese de, videoları önermek için çocukların ne izledikleri hakkındaki bilgileri izler. Ayrıca kişisel olarak tanımlayıcı cihaz bilgilerini de toplar.

Reklamların çocuklara ulaşmasının başka gizli yolları da var. Mektupta, “yüksek hacimli” çocuk videoları, gizli pazarlama ve reklamların, genellikle kendileri de çocuk olan “çocukların etkileyicilerinin” ürün yerleştirmeleriyle kaçırıldığını söylüyor.

Mektupta, “YouTube bu tür sorunlu pazarlamayı engellemeye çalışıyor gibi görünmüyor” diyor. House araştırma ekibi, görüntülediği videoların yalnızca yüzde dördünün gelişimsel olarak uygun materyal sunan “yüksek eğitim değerine” sahip olduğunu keşfetti.

Çocuklar uygulaması, YouTube’u Google ve California, Mountain View’da bulunan kurumsal ana ortağı Alphabet için kârın çoğunu oluşturan reklam satışları için giderek daha çekici bir çıkış noktasına dönüştürmeye yardımcı oldu.

YouTube geçen yıl yaklaşık 20 milyar dolarlık reklam geliri elde ederek toplamını sadece üç yıl öncesine göre iki katından fazla artırdı. Video sitesi, 2017’de yüzde 8’in biraz üzerinde bir artışla, Google’ın toplam reklam satışlarının yaklaşık yüzde 13’ünü oluşturuyor.

House alt komitesi, YouTube’un yedi yaş ve altı çocuklar için reklamları tamamen kapatmasını tavsiye ediyor. Ayrıca, ebeveynlere şu anda mümkün olmayan “otomatik oynatma” özelliğini kapatma yeteneği vermesini de ister (ancak ebeveynler çocuklarının video izlemesini sınırlamak için bir zamanlayıcı ayarlayabilirler).

Milletvekilleri, YouTube’dan kendilerine YouTube Kids’in en iyi videoları, kanalları ve gelir bilgilerinin yanı sıra harcanan ortalama süre ve diğer bilgilerin yanı sıra kullanıcı başına izlenen video sayısı hakkında bilgi sağlamasını istiyor.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386