Koronavirüse karşı ‘süper güçlü’ bir antikor keşfedildi

5 mins read

Koronavirüs türüne karşı ‘süper güçlü’ bir antikor keşfedildi

Şarkulavsat gazetesinin haberine göne koronavirüs türüne karşı ‘süper güçlü’ bir antikor keşfedildi ABD’li araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir teknoloji kullanıldı.

Koronavirüse karşı ‘süper güçlü' bir antikor keşfedildi 1

ABD Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde geliştirilen bir teknoloji, Delta varyantı da dahil olmak üzere Kovid 19’a neden olan birden fazla koronavirüs türüne karşı ‘süper güçlü’ bir monoklonal antikorun keşfedilmesini sağladı. Araştırmacıların Cell Reports dergisinin son sayısında yayımlanan açıklamasında “Antikor, yaygın tedavi için etkili adaylar olan sınırlı etkili antikor grubuna değerli bir katkı sağlayan nadir özelliklere sahip” ifadelerine yer verildi.

LIBRA-seq adı verilen teknoloji, virüsleri nötralize edebilen antikorların keşfini hızlandırmaya yardımcı olurken, aynı zamanda henüz beşeri hastalığa yol açmamış ancak potansiyeli yüksek diğer virüslere karşı antikorların taranmasını da sağlıyor. B-hücresi reseptörünün dizilim yoluyla antijen reseptörüne bağlanmasını temsil eden LIBRA-seq teknolojisi, şu an biyoteknoloji endüstrisinde çalışan, Vanderbilt Üniversitesi’nden eski yüksek lisans öğrencisi Ian Setliff ve yine aynı üniversiten yüksek lisansına devam eden Andrea Shiakolas tarafından geliştirildi.

Setliff söz konusu çalışmada, antikorların genetik dizisini ve antikorların aynı anda ve yüksek verimli bir şekilde tanıdığı ve saldırdığı proteinlerin işaretleri olan spesifik viral antijenlerin kimliklerini belirleyip belirleyemeyeceğini araştırdı. Amaç, belirli bir viral antijene odaklanacak antikorları tanımlamanın daha hızlı bir yolunu bulmaktı. Setliff ve Shiakolas’ın çalışması 2019’da Cell dergisinde yayınlanan LIBRA-seq teknolojisinin geliştirilmesiyle sonuçlandı.

Vanderbilt Patoloji, Mikrobiyoloji ve İmmünoloji Enstitüsü Müdür Yardımcısı ve Vanderbilt Mikrobiyoloji ve Bilgisayar Bilimi Programı Müdürü Ivelin Georgiev, yeni çalışmasıyla bu teknolojiyi kullanarak Kovid 19’dan iyileşen bir hastadan bir monoklonal antikoru izole etmede başarılı oldu. Bu antikor, virüse karşı güçlü nötralizasyon özelliği gösterirken salgını kontrol etme çabalarını yavaşlatan virüs varyantlarına karşı da etkili oldu.

Keşfedilen antikor, Kovid 19’u tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan diğer monoklonal antikorlardan ayıran alışılmadık genetik ve yapısal özelliklere sahip. Bu da virüsün daha önce görmediği bir antikordan kaçmak için mutasyona uğrama olasılığını azaltıyor. Georgiev, 23 Eylül’de Vanderbilt Üniversitesi internet sitesinde yayınlanan raporda şu ifadeleri kullandı:

“Bundan 3 ya da 4 yıl önce, şu anki kadar hızlı hareket etmek imkansızdı. Monoklonal antikorların keşfi ve aşı geliştirme söz konusu olduğunda, çok kısa sürede çok şey değişti. Kaybedecek zaman yok. Virüs, yeterince zaman verirsek mevcut aşılardan kaçma yolunu bulacak ve Delta varyantından daha kötü etkiye sahip birçok tür ortaya çıkacak. Tam da bu yüzden mümkün olduğunca çok seçeneğe sahip olmamız gerekiyor. Bu çalışmada açıklanan antikor da bu seçeneklerden biri.”

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.