Türkiye, Biden ekibi görevi üstlenirken en kötüsünden korkuyor

8 mins read
Biden'ın Türkiye'ye kapıyı yeniden açma şansı neden oldu?

Türkiye, Biden ekibi görevi üstlenirken en kötüsünden korkuyor

Türkiye, Biden ekibi görevi üstlenirken en kötüsünden korkuyor
Joe Biden, Antony Blinken ile birlikte. (Reuters)
Yaşar Yakış
Yaşar Yakış

Türkiye ile ABD arasındaki iç karartıcı tablonun ilk işaretleri, geçen hafta yeni Biden yönetimindeki kilit bir kişiden geldi. Dışişleri Bakanı adayı Antony Blinken Salı günü Türkiye hakkında şunları söyledi: “Stratejik – sözde stratejik – ortağımızın Rusya’daki en büyük stratejik rakiplerimizden biri ile aynı çizgide olacağı fikri kabul edilemez.” Orada durmadı. Senato Dış İlişkiler Komitesi onay duruşmasında, Washington’un mevcut yaptırımların Türkiye üzerindeki etkisini değerlendirdikten sonra daha fazla baskı gerekip gerekmediğini belirlemesi gerektiğini söyledi.

Blinken, Türkiye’ye yönelik eleştirileriyle tanınıyor, ancak daha göreve başlamadan önce bir NATO müttefikine “sözde stratejik ortak” olarak atıfta bulunması, Ankara’nın bu yönetimde zorlu bir görevle karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Muhtemelen Türkiye’nin hem ABD hem de Rusya ile iyi ilişkiler sürdürme hakkına sahip olduğunu kabul etmek istemiyor.

Yeni Biden ekibindeki bir diğer önemli figür, şu anda savunma bakanı olan emekli ordu generali Lloyd Austin. 2013 yılında Orta Doğu, Orta Asya ve Güney Asya’daki ABD çıkarlarının savunulmasından sorumlu olan ABD Merkez Komutanlığının (CENTCOM) komutanlığına atandı. Suriye’de IŞİD ile mücadele kapsamında ABD’nin eğit-teçhiz programı çerçevesinde Türkiye ile işbirliği yaptı, ancak bu program daha sonra başarısız oldu. Suriye silahlı muhalefetinin savaşçıları Türkiye’de eğitildi ve makineli tüfeklerle donatılmış 12 araçla Suriye’ye gönderildi, ancak sınırı geçer geçmez çok sayıda savaşçı kamyonlarını, silahlarını ve cephanelerini El Nusra Cephesi’ne teslim etti.


Okumaya devam et: Güney Kore: İran tıbbi malzeme ve korona aşısı satın almak istiyor


Austin, bu dezavantajın ardından Kürt savaşçılara döndü çünkü – Türkiye’nin güçlü muhalefetine rağmen – ABD onları daha güvenilir ve daha iyi savaşçılar buldu. Austin, Eylül 2015’te Senato’da yapılan bir duruşmada ABD’nin Halk Koruma Birimleri’nin (YPG) Kürt savaşçılarıyla meşgul olduğunu ve Kürtlere danışmanlık ve yardım sağladığını itiraf eden ilk Amerikan askeri yetkilisiydi.

Austin 2016’da emekli oldu, ancak CENTCOM’u komuta ederken Kürt savaşçıların silahlanmasında çok önemli bir rol oynadı. Artık ABD askeri planlarının yalnızca Orta Doğu’da değil, tüm dünyada uygulanmasından sorumlu üst düzey bir yetkili haline geldiğine göre, Türkiye’nin endişelenmesi için nedenleri var.

Türkiye’yi sevindirmeyen üçüncü üst düzey yetkili, Beyaz Saray’ın Orta Doğu ve Kuzey Afrika’daki özel temsilcisi Brett McGurk. ABD’nin Suriye Kürtleri üzerindeki politikasının mimarı olarak kabul edilir. Türk medyası, Suriyeli Kürtlerin liderliğiyle ilişkileri hakkında eleştirel açıklamalar yayınladı.

Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Türkiye’nin geçmişte bazı endişeleri olduğu bir diğer isim. 2017’de yazdığı bir makalede, Türkiye’nin Türkiye’deki ABD Büyükelçiliği personelinin bazı üyelerini tutuklamasını “rehin almaya” benzetti ve Ankara’nın Irak’taki Kürtlere yönelik askeri operasyonlarını sert bir şekilde eleştirdi. Ayrıca eski ABD Başkanı Donald Trump’ı Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi’ne yeterince sert davranmadığı için eleştirdi. Yolsuzluğa karışan Türk yetkililere ve savunma sanayii yetkililerine yaptırım uygulanmasını önerdi.

Son fakat en az değil, Başkan Joe Biden’in kendisi. Türkiye’yi pek çok kez eleştirdi. Bir senatör olarak, Türkiye’nin çıkarlarına aykırı birçok kararı ya sponsor oldu ya da destekledi.

Türkiye-ABD ilişkilerinin geleceğinde önemli bir faktör Biden’in İran politikasının detayları olacak. Ankara, Washington’un İran politikasında piyon olarak kullanılmasından hoşlanmayabilir, ancak ABD ve Irak ile üçlü işbirliğine karşı çıkmayabilir. Türkiye’nin, ABD’de terör örgütü olarak belirlenen Kürdistan İşçi Partisi (PKK) üzerindeki baskıyı sürdürmek için Irak’ın işbirliğine ihtiyacı var. Dolayısıyla Washington, İran’a daha fazla baskı yapmak için Irak’ta Türkiye ile işbirliği yapabilir. Böyle bir işbirliği, ABD’nin Suriyeli Kürtlerle işbirliğinden vazgeçeceği anlamına gelmez.

Dahası, uzun kamu hizmeti nedeniyle Biden, Türkiye’nin Avrupa-Atlantik toplumu için öneminin farkındadır. Böylelikle Türkiye’yi aleyhine olabilecek her adımın artılarını ve eksilerini tartabilecek.

Başka isimler de var ama yukarıda bahsedilenlerin bir şekilde Türkiye’yi etkileyecek idari kararlar alması bekleniyor.

Kasım ayındaki ABD başkanlık seçimleri Türkiye’de yakından izlendi ve Türk bürokrasisi gelecekteki müzakerelerde birkaç senaryo için hazırlık yapmış olmalı. Biden’ın atadığı kişilerin geçmişte sahip olabileceği olumsuz tavırdan bağımsız olarak, çoğunun Türkiye’yi oldukça iyi tanıması bir avantajı. Muhtemelen bir müttefik olarak onu kaybetme riski olmadan Ankara’yı kontrol altında tutmaya çalışacaklar.

Bir fırtına yaklaşıyor olabilir, ancak neden olacağı zararı tahmin etmek hala zor.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2381 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2381): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2141): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2381