Aşı etkinliği nedir?

5 mins read
İlk Aşı Ne Zaman Yapıldı?

Aşı etkinliği nedir?

Aşı etkinliği nedir?

Aşı etkinliği, bir klinik araştırmada aşı olan bir grup insanda bir hastalıktaki azalma yüzdesidir. Aşının etkinliğinden farklıdır ve aşının klinik deneyler dışında toplumdaki kişilere verildiğinde ne kadar iyi çalıştığını ölçer.

Tüm yeni aşılar, ne kadar iyi çalıştıklarını test etmek için klinik denemelere tabi tutulur. Bir aşı adayının geliştiricileri, klinik araştırma çalışma protokollerinde genellikle denemelerinin ana hedeflerini belirler.

Bu hedeflere birincil uç noktalar denir. Şu anda geliştirilmekte olan birçok deneysel COVID-19 aşısı için birincil son noktalar, yeni semptomatik COVID-19 vakalarını önlemeye odaklanmaktadır.

Bilim adamları, bir aşı adayının ne kadar iyi çalıştığını, plasebo alan grup ile deneysel aşıyı alan grup arasındaki yeni hastalık vakalarındaki farka bakarak hesaplayabilirler.


Okumaya devam et: Alaycı düşmanlık kardiyovasküler hastalığa yol açabilir


Buna aşı etkinliği denir. Örneğin Pfizer / BioNTech, COVID-19 aşısı için% 95’lik bir etkinlik bildirdi. Bu, aşı grubundaki yeni hastalık vakalarında plasebo grubuna kıyasla% 95 azalma anlamına gelir.

Etkililiğe karşı etkililik

Aşı klinik araştırmalarına katılan gönüllüler genellikle yakından izlenir. Araştırma ekibi genellikle katılımcıların genel sağlık durumunun ve ilgili sağlık durumlarının farkındadır.

Katılımcılar genellikle herhangi bir yan etkiyi rapor ederler ve günlük semptom izleme günlüklerini doldurabilirler.

Pek çok klinik araştırmanın hamilelik, belirli sağlık koşulları ve yaş gibi dışlama kriterleri vardır. Deneysel aşıları içeren denemeler, bilim adamları bu grupları olası zararlardan korumak için önemli miktarda güvenlik verisi toplayana kadar nadiren çocukları veya yaşlıları içerir.

Aşı etkinliği, yalnızca bir aşının klinik deney koşulları altında ne kadar iyi çalıştığı hakkında bilgi sağlar. Bilim adamları genellikle bunu, laboratuar onaylı COVID-19 vakalarının sayısı gibi ölçebilecekleri faktörlere dayandırırlar.

Ancak bir klinik araştırmanın ideal koşulları, klinik araştırmalar dışındaki gerçek dünyada olup bitenleri mutlaka yansıtmaz.

Aşının etkinliği, aşının klinik deneyler dışındaki kişiler aşıyı aldıktan sonra gerçek dünya koşullarında ne kadar iyi çalıştığını bize söyler.

Aşının klinik deneyler dışında nasıl performans gösterdiğini birçok faktör etkileyebilir. Bunlardan biri aşı yaptıranların sağlığıdır. Altta yatan sağlık koşulları, aşının etkinliğini etkileyebilir.

Diğer bir faktör, hastalığa neden olan patojenin zamanla nasıl değiştiğidir. Gribe neden olan virüsler, aşıları daha az etkili hale getiren mutasyonlara eğilimlidir. Aşı geliştiricileri, en yaygın mevsimsel grip türleriyle iyi bir eşleşme elde etmeye çalışmak için her yıl grip aşısını günceller.

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386