Google çalışanları sendika kurdu

6 mins read
Google çalışanları, sendika

Google çalışanları sendika kurdu

Google çalışanları, sendika

Google ve ana şirket Alphabet Inc çalışanları Pazartesi günü bir sendika kurulduğunu duyurdu ve işçiler ile internet devinin yönetimi arasında yıllarca süren çatışmalar tırmandı.

Alfabet İşçileri Sendikası, rolleri veya sınıflandırmaları ne olursa olsun tüm çalışanlara ve yüklenicilere açık olacağını söyledi. Aidat toplayacak, organizasyon personeline ödeme yapacak ve seçilmiş bir yönetim kurulu bulunduracaktır.



Büyük bir ABD teknoloji şirketinde nadir bir kampanya olan sendikalaşma çabası, CODE-CWA olarak bilinen yeni teknoloji odaklı bir girişimin parçası olarak Amerika İletişim İşçileri tarafından destekleniyor. Alphabet Workers Union’a katılan Google çalışanları aynı zamanda CWA Local 1400’ün de üyesi olacaklar. ABD’de 200’den fazla çalışanı temsil eden grup, ücretlendirme, çalışan sınıflandırması ve Google’ın yaptığı iş türleri gibi konuları üstlenmeyi planlıyor.

Google’da yazılım mühendisi olan Dylan Baker yaptığı açıklamada, “Google’daki tüm çalışanların şirketlerinin değerlerini yansıttığını gerçekten görmek istiyorlarsa bizimle çalışabileceklerini bilmelerini sağlamak için yetenekli organizatörler işe alacağız,” dedi.

New York Times’ta yayınlanan sendika örgütleyicilerinden bir mektup, şirketteki işyeri endişelerinin yöneticiler tarafından çok uzun süredir göz ardı edildiğini söyledi. Google, son yıllarda orduyla yapılan sözleşmeler, sözleşmeli çalışanlara farklı muamele ve cinsel taciz iddiasıyla görevden alınan bir yöneticiye yönelik zengin bir çıkış paketi nedeniyle bazı çalışanlarla çatıştı.

Google’da insan operasyonları direktörü Kara Silverstein yaptığı açıklamada, “İş gücümüz için destekleyici ve ödüllendirici bir iş yeri oluşturmak için her zaman çok çalıştık” dedi. “Elbette çalışanlarımız, desteklediğimiz işçi haklarına sahipler. Ancak her zaman yaptığımız gibi, tüm çalışanlarımızla doğrudan iletişim kurmaya devam edeceğiz. “

Başarılı bir Alphabet sendikası, yöneticilerin otoritesini sınırlarken, şimdiye kadar çoğunlukla sendikalaşmadan kaçınan Silikon Vadisi’nde benzer çabalara ilham verebilir. Perakende, Toptan Satış ve Çok Katlı Mağazalar Birliği, Kasım ayında Alabama’daki bir Amazon.com Inc. tesisinde ön saflardaki çalışanları temsil etmek için evrak hazırladı. Şirketin ABD depo çalışanları şu anda sendikalı değil. Önümüzdeki haftalarda tesisteki 5 binden fazla işçi arasında oylama bekleniyor.

Duyuruda, yeni organizasyonun Alphabet’in işgücü arasında çoğunluk desteği sağlamaya çalışıp çalışmayacağını, Alphabet tarafından resmi olarak tanınmasını veya ABD şirketlerinin agresif bir şekilde direnen bir süreç olan şirketle toplu pazarlık yapıp yapmayacağını belirtmedi. CWA’nın üyeliği, yasal toplu pazarlık haklarından yoksunken toplu eyleme katılan, Tennessee’deki devlet üniversitesi çalışanları gibi bazı çalışanları içerir.

2018’deki Google işçi protestoları, şirketi bir Pentagon yapay zeka sözleşmesinin geçersiz kılınmasına izin vermeye zorladı. Çalışan ayaklanmaları da şirketin aynı yıl zorunlu tahkim kullanımını sınırlandırmasına neden oldu.

CWA, sendikanın Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na işçilerin toplu eylemde bulundukları için kovulduğunu iddia eden bir şikayette bulunduğu en az 2019’dan beri Google aktivistlerini destekliyor. Aralık ayında, ajansın baş hukuk müşaviri bu iddialardan bazılarını ele alarak Google’ı yasadışı bir şekilde aktivist çalışanları işten çıkarmak, sorgulamak ve gözetlemekle suçladı. Google, çalışanların haklarını desteklediğini ve söz konusu çalışanların “politikalarımızı ciddi şekilde ihlal ettikleri ve güvenilir bir sorumluluğun kabul edilemez şekilde ihlal edildiği” gerekçesiyle cezalandırıldığını söyleyerek yanlış davranışları reddetti.

(Altıncı paragrafta Google yanıtıyla ilgili güncellemeler.)

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386