Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir?

18 mins read
Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir?

Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir?

Dünyanın en hızlı büyüyen uygulamalarından biri olan TikTok, Silikon Vadisi’nin değil Asya’nın teknoloji endüstrisine liderlik ettiği bir dönemi başlatabilir. Bu değişiklik dönüştürücü olabilir.

Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir?

30 yıldan fazla bir süredir, yaklaşık 45 mil kareyi (116 metrekare) kaplayan küçük bir arazi parselinin çalışma, yaşama ve oyun oynama şeklimiz üzerinde çok büyük bir etkisi oldu.

California’nın Silikon Vadisi hayatımızı şekillendiriyor. Ev alışverişlerimizi yaptığımız web sitelerinden izlediğimiz video izleme hizmetlerine ve e-postamızı sağlayan şirketlere kadar neredeyse tamamı Amerika Birleşik Devletleri’nin bu köşesinde bulunuyor.


Okumaya devam et:


Yani yakın zamana kadar. Ana şirketi Çinli ByteDance olan bir uygulama olan TikTok’un yükselişi, Silikon Vadisi’nin üstünlüğünün tam kalbinde yer aldı. Çin’den çıkan diğer dijital ürünlerle birlikte TikTok, teknolojinin geleceğini yeniden şekillendirme potansiyeline sahip – Şangay veya Pekin’in kültürü ve çıkarlarının endüstriyi San Francisco Körfezi’nden daha fazla şekillendirebileceği bir gelecek.

Bunun ne kadar bir değişim olduğunu abartmak zor.

Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir? 1
TikTok kullanıcısı “Ghoulbabyghoul” 2020’de Madrid’de kayıt yapıyor (Kredi: Eduardo Parra / Getty Images)

Avustralya’daki New South Wales Üniversitesi’nde sanat ve medya okulunda kıdemli öğretim görevlisi olan Elaine Jing Zhao, “Daha önce anlatı, Çin’in [Batı] dijital ürünlerinin kendi versiyonlarını çıkarması hakkındaydı” diyor.

“Bugünlerde, Batı sosyal medya platformlarının Çin sosyal medya platformlarından nasıl öğrendiğine doğru anlatının değiştiğini görüyorsunuz.”

Çin uygulamaları, platformları ve hizmetleri şu anda Batı’dakilerden oldukça farklı görünüyor.

Çin teknolojisinin yükselişi

Elbette en ünlüsü, dünya çapında aylık 690 milyon aktif kullanıcısı olan, 100 milyonu Amerika Birleşik Devletleri’nde ve 100 milyonu da Avrupa’da olan TikTok’tur.

Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir? 2
Bir adam, TikTok’ta video yayınlayan herkese indirim sunan bir Pekin restoranının önünden geçiyor (Kredi: Greg Baker / Getty Images)

Çin kaynaklı diğer uygulamalar gibi, TikTok’un sahipleri de uygulamanın arka planını küçümsemeye çalıştı. Çin’in etkileyici endüstrisi ve teknoloji platformları hakkında çok sayıda kitabın yazarı olan Hollanda’daki Groningen Üniversitesi’nde yardımcı doçent olan Jian Lin, “Uluslararası kullanıcılara Çin platformları değil, küresel platformlar olduğu izlenimini vermek istiyorlar” diyor. “Çinli olmadıkları yönündeki bu izlenimi halka gerçekten aktarmak istiyorlar. Tıpkı diğerleri gibiler, küresel bir platform. ”

Geri tepme korkusu, önemli bir kanıt olmadan bunun ulusal güvenlik riski olduğunu iddia eden ABD Başkanı Donald Trump’ın uygulamaya karşı sergilediği sert duruşla doğrulandı. TikTok’a karşı çıkan diğer ülkeler arasında uygulamanın Haziran 2020’de yasaklandığı Hindistan ve Ekim ayında 10 gün boyunca yasaklayan Pakistan yer alıyor.

Ancak Lin, bu zorlukların diğer Çinli teknoloji şirketlerini TikTok’un liderliğini takip etmekten caydırması olası görünmüyor, diyor. “Çinli şirketlerin önümüzdeki yıllarda daha da hırslı ve daha güçlü olacağına inanıyorum” diyor.

Ayrıca bu şirketlerin küresel hedeflerini artırmalarını bekliyor: Çin yerel teknoloji pazarı oldukça doygun olduğundan, rekabetin güçlü seviyelerde olduğunu, denizaşırı pazarlardan daha fazla fırsat geldiğini görebilirler.

Batı teknolojisini değiştirmek

Zaten, Çin tarafından başlatılan uygulamaların kullanıcılarla etkileşim şekli ve uygulamalar içinde sundukları hizmetler Batı platformlarını etkiliyor. Bir örnek: “süper uygulama”.

Şirketlere ve etkileyicilere TikTok’u nasıl kullanacakları konusunda tavsiyelerde bulunan Hollandalı bir sosyal pazarlama ajansı olan Many’un kurucusu Fabian Ouwehand, “Çin’de aynı uygulama içinde birçok farklı şey yaptığınız bir süper uygulama olmak çok yaygındır” diyor. Çince versiyonu, Douyin.

Belki de en popüler kombinasyon? Sosyal medya ve ticaret. Lin, “Çin’de insanlar sosyal medya eğlencesinin ticarileştirilmiş versiyonuna alışkınlar ve uygulamaları aracılığıyla birçok e-ticaret ve iş yapıyorlar” diyor.

Örneğin Douyin’de kullanıcılar, içerik oluşturucuların platforma gönderdiği kısa biçimli videoları izlerken doğrudan uygulamadan ürün satın alabilirler.Bu, Batı’daki TikTok’un Ekim 2020’de başlatılan çevrimiçi alışveriş platformu Shopify ile entegrasyonun tanıtılmasıyla taklit ettiği bir şey. Genellikle yalnızca bir sohbet uygulaması olarak tanımlanan WeChat çok daha fazlasını ifade eder: aynı zamanda bir ödeme platformu ve arkadaşlarla güncel kalmanın bir yolu.

Zhao, süper uygulamaların Çin’de bu kadar popüler olmasının nedeninin basit olduğunu söylüyor. “İnsanlar hayatlarının her bölümünü sosyal medya platformları ve süper uygulamalarla organize etmenin gerçekten uygun olduğunu düşünüyor” diyor. “Çevrimiçi alışverişten taksi çağırmaya, arkadaşlarla sosyalleşmeye ve yabancılarla buluşmaya kadar, tek bir uygulamada yapabileceğiniz her şey.”

Bu tür bir yaklaşım, farklı sistemleri kullanıcılar için tek ve uygun bir yere bağlamak için daha fazla verinin verilmesini gerektirir – bu, herkesin rahat edemeyeceği bir şeydir. Ancak uzmanlar, demografinin uygulama geliştiricilerinin tarafında olduğuna inanıyor. Ouwehand, “Daha genç kullanıcılar, biraz temkinli olan eski nesillere göre bunu daha çabuk kabul edecekler” diyor. “Rahatlığa, mahremiyete değer veriyorlar.”

Batılı şirketler not alıyor. Facebook gibi platformlar, çeşitli özellikleri ve hizmetleri tek bir çatı altında toplamaya başladı: Facebook, son yıllarda çevrimiçi video (Facebook İzleme) ve alışverişi (Facebook Marketplace) çekirdek sosyal ağına entegre etti. Facebook’un sahibi olduğu Instagram, geçtiğimiz aylarda Instagram Reels adlı TikTok benzeri kısa biçimli tekrar eden videoları ekledi ve ayrıca Shopify ile de bir bağlantısı var, böylece influencer hayranlarının favorilerinin giydiği ürünleri doğrudan uygulamadan satın alabiliyorlar.

Silikon Vadisi’nde yerleşik Çinli bir teknoloji uzmanı olan Rui Ma, “Uygulamalarına daha fazla özellik eklemeye çalışan daha fazla şirket görüyorum,” diyor. “Bu, biraz daha Çin teknolojisine benzeyen muhtemelen en açık hareket.”

Gelişmiş denetim

Çin teknolojinin geleceğini nasıl şekillendirebilir? 3
TikTok’un ABD’de 100 milyonu ve Avrupa’da 100 milyonu da dahil olmak üzere dünya çapında 690 milyon aktif kullanıcısı var (Kredi: Drew Angerer / Getty Images)

Ancak perde arkasında anlamlı bir değişiklik yaratabilecek başka farklılıklar da var.

TikTok, videolarının önceliğini kaldırdığı iddia edilen engelli ve fazla kilolu içerik oluşturuculara yönelik yaklaşımları nedeniyle eleştirildi – Çin’deki personel tarafından hazırlanan miras bir moderasyon politikaları. Uygulama, daha açık, daha az sansür içeren bir Batı zevki ve kültürünü barındırmak için ılımlılık politikalarını yeniden çizdiğini söylüyor. (Sosyal medyanın vücut imajını nasıl etkilediğini okuyun).

Lin, “Medya raporlarına dayanarak bildiklerimiz, TikTok’un kendi şirketlerinde ne tür içeriğin tanıtılacağı ve diğer kullanıcılardan ne tür içeriğin silinmesi veya gizlenmesi gerektiği konusunda çok net yönergelere sahip olduğunu gösteriyor” diyor.

Yine de içerik denetleme politikalarını yerelleştirmesine rağmen TikTok, potansiyel olarak rahatsız edici içerik gördüğü yerlere müdahale etmede Batılı sosyal platformlardan çok daha proaktif olmaya devam ediyor. Şirketin Eylül 2020 şeffaflık raporu, 2020’nin ilk yarısında TikTok’tan kaldırılan 104 milyon videonun% 90,3’ünün herhangi bir görüntülemeden kaldırıldığını ve% 96,4’ünün ihlal uyarısı almadan önce uygulamanın kendisi tarafından kaldırıldığını gösteriyor. başka bir kullanıcının içeriği.

Bunu, örneğin YouTube’un içerik denetim politikalarıyla karşılaştırın. Koronavirüs krizi, YouTube’u insan müdahalesi yerine otomatik moderasyona daha fazla güvenmeye zorlayana kadar, uygulama, videoların proaktif olarak kaldırılmasında TikTok’un biraz gerisinde kaldı. En son veriler olan Nisan ve Haziran 2020 arasındaki üç ayda, videoların% 95’i “otomatik işaretleme” ile kaldırıldı, ancak yalnızca% 42’sinin kaldırılmadan önce hiç görüntülemesi yoktu.

Algoritmik öneriler

Çin sosyal medya platformlarının Batılıları etkilemesinin bir başka yolu da bilgiyi sunma ve filtreleme şeklidir.

Facebook ve Twitter, arkadaşlarınızın haber akışınızda yayınladıkları ve paylaştıkları şeylere göre gönderiler önerirken, TikTok ve bunun gibi diğer Çin uygulamaları sizin hakkınızda olabildiğince çok şey öğrenmeye çalışır ve ardından beğeneceğinizi düşündükleri içeriği size yönlendirir. . Ouwehand, “Çin’de keşfe çok daha fazla odaklanan pek çok farklı platformun ortaya çıktığını görüyorsunuz ve burada daha çok sosyal çevrenizle ilgili,” diyor.

Bu model, ilgi alanlarımızın geçmiş arama terimlerimizle veya etkileşim kurduklarımıza dayalı olduğunu varsaymak yerine, daha önce izlediğimiz videolarla ilgili önceki davranışımıza dayalı tercihlerimizi anlar. Bilgiyi kullanma şeklimizi şekillendiren ve içeriği oluşturanların ekonomisini değiştiren anlamlı bir farktır.

Çin’in algoritmik keşif ve öneri modeline göre, kullanıcılar takip ettikleri bireysel içerik oluşturuculara daha az bağlılar. Örneğin YouTube’da, sadık bir hayran kitlesi oluşturma yeteneklerinden dolayı büyük kişilikler ünlü oldular. Ancak TikTok’ta, uygulamanın algoritmasıyla popülerliğini kanıtlayan tek bir video sayesinde herkes bir gecede yıldız olabilir ve bu şöhret, uygulamanın kodu aracılığıyla bir sonraki büyük video ortaya çıktığında neredeyse aynı hızla ortadan kalkabilir.

Bu stratejinin ne kadar popüler olduğu göz önüne alındığında, diğer sosyal medya platformları arasında da daha geniş bir değişime işaret edebilir.

Teknolojinin geleceği

Çinli şirketler teknolojide giderek daha etkili bir rol oynamaya devam ederse, çevrimiçi dünyamız örneğin 2030’a kadar çok farklı görünebilir.

Birincisi, hala büyük ölçüde şimdi gördüğümüz Silikon Vadisi standardından çok daha çeşitli olabilir. Çin uygulamaları şu anda en iyi bilinirken, bu değişebilir. Zhao, “Yalnızca Çinli şirketler değil, Asya’daki diğer şirketler” diyor. Bu bölgesel devler, küresel pazar pastasından da bir pay almak isteyebilir. Facebook ve Google’ın Asya pazarının bir bölümü için rekabet ettiğini görüyoruz, ancak aynı zamanda yerel devler de ABD pazarına giriyor. ”

Ayrıca, TikTok ile zaten gördüğümüz bir şey olan yerelleştirmeye artan bir vurgu yapan uygulamalar da görebiliriz. Zhao, “Küresel bir şirket olmak istiyorsanız, farklı tüketicilere farklı kültürel zevklere hizmet veriyorsunuz” diyor.

Ve Batı ürünlerinin Çin dışındaki ve Asya’nın geri kalanındaki başarılı stratejilerden veya hizmetlerden daha fazla önderlik ettiğini görebiliriz. Ouwehand, “Batı’nın çok şey kopyalayacağı yer burası” diyor. “İşlevsellikler ve daha fazlasını yapmak için kendi uygulamalarının genişletilmesi açısından.”

Önümüzdeki on yıldaki teknolojinin geleceği, son 20 yılda alıştığımız Silikon Vadisi tasarımı idealine kesinlikle çok daha az benzeyecek. Ancak, TikTok’un Douyin’den farklı olması ve uygulamanın Çin sürümündeki değişikliklerin Batı sürümüne doğru ilerlemesiyle kanıtlandığı üzere, küçük adımlar ve küçük etkilerle gelişmesi muhtemel görünüyor.

Zhao, sonuçta küreselleşmiş bir dünyanın nasıl işlediğini söylüyor. “Bu bir çapraz tozlaşma örneği. İş yapmak her zaman birbirinden ilham almakla ilgilidir ”diyor.

Kaynak Link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386