Dışa dönük Kadınlar Erkek Dışa dönüklerden İki Yönden Farklıdır

9 mins read

Dışa dönük Kadınlar Erkek Dışa dönüklerden İki Yönden Farklıdır

Yeni kişilik araştırması; dışadönüklük ve cinsiyet arasındaki bağlantıyı araştırıyor.

Dışa dönük Kadınlar Erkek Dışa dönüklerden İki Yönden Farklıdır

Erkek dışadönükler, birçok yönden kadın dışadönüklere benzer. Her ikisi de başkalarının enerjisinden beslenir, her ikisi de uyanık oldukları saatlerin çoğunu başkalarıyla iletişim kurarak geçirir ve her ikisinin de büyük sosyal ağları vardır – çevrimiçi ve gerçek hayatta.

Ancak bazı önemli farklılıklar var. Social Psychology and Personality Science dergisinde yayınlanan yakın tarihli bir makale, bu tür iki farklılığı tanımlıyor – dışa dönük kadınların romantik mutluluğu deneyimleme olasılığı daha düşük ve yüksek derecede mesleki bağlılığa sahip olma olasılıkları daha az.


Okumaya devam et:


Bu, dışa dönük kadınların bu iki şeye sahip olamayacağı anlamına gelmez; dışa dönük erkeklere biraz daha doğal gelebilir.

Bu sonuca varmak için, Maine’deki Colby Koleji’nden Christopher Soto liderliğindeki bir araştırma ekibi, hangi kişilik boyutlarının farklı yaşam sonuçları için en çok tahmin edici olduğunu görmek için 6.000’den fazla kişilik testini analiz etti.

Şaşırtıcı bir şekilde, Soto ve ekibi cinsiyetler arasında dikkate değer bir tutarlılık buldu. Ölçtükleri kişilik özelliklerinin çoğu (örneğin, vicdanlılık, anlaşılabilirlik, dışadönüklük ve nevrotiklik) erkekler ve kadınlar için aynı yaşam sonuçlarının (liderlik, refah, mizah ve iş tatmini) öngörüsüydü.

Soto, “Özellik-sonuç ilişkilerinin çoğunun cinsiyetler arasında tutarlı olmasını bekliyordum, ancak tutarlılık derecesinin% 60’a mı yoksa% 90’a mı yakın olacağından emin değildim” dedi. “Dolayısıyla, özellik-sonuç ilişkilerinin% 90-95’inin sürekli olarak demografik gruplar arasında gözlemlendiğini bulmak, kesinlikle beklentilerimin en üst noktasındaydı.”

Anlamlı farklılıklar nerede ortaya çıktı?

Birincisi, uyumluluğun kişilik boyutunda yüksek puan alan kadınlar – yani insanların kibar, sıcak, düşünceli ve işbirlikçi olarak algılanmasına neden olan özellikler kümesi – uyumlu erkeklerden daha az finansal güvenceye sahipti. Diğer araştırmalar uyumluluğun kadınlar için daha düşük ücretlerle ilişkili olduğunu bulduğundan, bu şaşırtıcı olmamalıdır. Hoş erkekler ayrıca kadınlardan biraz daha yüksek romantik doyum sergilediler, ancak kadınlarda uyumluluk genellikle diğer kişilik özelliklerinden daha yüksek romantik tatmin ile ilişkilendirildi.

Vicdanlı olma özelliği ya da dikkat, çalışkanlık ve ciddiyet sergileme eğilimi, erkekler ve kadınlar arasında önemli ölçüde farklılıklar gösterdi. Vicdanlı erkeklerin mesleki bağlılık ve içsel başarı sergileme olasılığı kadınlardan daha fazlaydı. Alternatif olarak, vicdanlı kadınlar, vicdanlı erkeklerden daha çok toplum yanlısı davranışlar sergiliyorlardı.

Bilim adamları ayrıca “açıklığın” kişilik boyutunu ya da bir kişinin hayal gücü, entelektüel açıdan meraklı ve çeşitlilik arayışında olma derecesini de inceledi. Kadınlarda açıklığın gönüllülükle daha güçlü bir şekilde ilişkili olduğunu buldular. Aynı zamanda kadınlarda işe erişim ve iş başarısı ile daha yakından ilişkiliydi. Erkekler için açıklık, daha fazla refah ve yüksek affetme yeteneği ile ilişkilendirildi.

Bu araştırma, önceki araştırmada bulunan kişilik özellikleri ve yaşam sonuçları arasındaki ilişkilerin çoğunu tekrarlamak için daha geniş bir çabanın parçası olarak gerçekleştirildi. Bu amaçla, araştırmacılar çalışmalarını bir başarı olarak görüyorlar. Şöyle yazıyorlar: “Bu sonuçlar, kişilik-sonuç literatürünün, özellik-sonuç ilişkilerinin makul ölçüde doğru bir haritasını sağladığını, ancak aynı zamanda tekrarlanabilirliği iyileştirme çabalarından fayda sağladığını gösteriyor.”

Bu çalışma aynı zamanda erkekler ve kadınlar arasındaki kişilik farklılıklarını araştıran başka bir çalışmanın bulgularını da yansıtıyor. Bu araştırmada, psikologlar dünyanın her yerinden bireyler tarafından alınan 30.000’den fazla kişilik testi sonucunun sonuçlarını analiz ettiler. Cinsiyet farklılıklarının var olduğunu gördüler – örneğin, kadınlar “duyarlılık” ölçülerinde daha yüksek puan alırken, erkekler “görev” ve “sorumluluk” ile ilişkili özelliklerde daha yüksek puan aldılar – aynı zamanda yüksek derecede örtüşme buldular. Örneğin, belirli bir kişideki kişilik özellikleri arasındaki korelasyonlar erkeklerde ve kadınlarda benzerdi. “Değişmezlik testleri ve matris benzerlik indeksleri, kişiliğin korelasyonel yapısının iki cinsiyette eşdeğer olduğunu gösterdi.”

Kaynak link

Gelecek yazının konusu: Pandemi Sırasında İçedönüklerin Duygusal Gücü Yeni araştırma, COVID-19’da içe dönüklerin yaşam boyu dayanıklılığını gösteriyor.

Kişiliğin yalnızlıktan kaçınma yeteneğini nasıl etkilediği sorusu, COVID-19 salgını sırasında insanların ruh sağlığını nasıl koruyabileceklerini ve bunun günlük yaşam üzerindeki etkisini anlamak için önemlidir.

Yazımız çok yakında yayında olacak…

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.