Etiyopya, Dünya Sağlık Örgütü başkanını yerel Tigray liderlerini desteklemekle suçluyor

4 mins read
Etiyopya, Dünya Sağlık Örgütü başkanını yerel Tigray liderlerini desteklemekle suçluyor

Etiyopya, Dünya Sağlık Örgütü başkanını yerel Tigray liderlerini desteklemekle suçluyor

Etiyopya Genelkurmay Başkanı Perşembe günü, DSÖ başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus’u (ülkenin yurtdışındaki en yüksek profilli) Tigrayan’ı, çatışmaların yaşadığı muhalif bölgedeki liderler için lobi yapmak ve silahlandırmakla suçladı

Etiyopya, Dünya Sağlık Örgütü başkanını yerel Tigray liderlerini desteklemekle suçluyor

Başbakan Abiy Ahmed, iktidar partisi Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’ni (TPLF) hükümetiyle mücadele etmek ve istikrarı bozmakla suçladığı 4 Kasım’da kuzey bölgesine karşı bir askeri harekat başlattı.

Ordu komutanı Berhanu Jula düzenlediği basın toplantısında, TPLF lideri Meles Zenawi yönetiminde sağlık bakanı olarak görev yapan Tedros’un partiye atıfta bulunarak “bu ekibin bir parçası” olduğunu söyledi.

Tedros’un TPLF’ye yardım etmek için “çevrilmemiş taş bırakmadığını” söyledi, parti Abiy bölgede askeri bir saldırıyı hedeflediğini söyledi.

Ondan ne bekliyorsunuz?

Etiyopya halkının yanında yer almasını ve onları kınamasını bekliyoruz ”dedi.


Okumaya devam et:


Tedros henüz suçlamaya yanıt vermedi.

55 yaşındaki, 2017 yılında DSÖ’nün ilk Afrikalı başkanı olarak atandı ve Covid-19 salgınıyla boğuşurken hane halkı adı haline geldi. Time dergisinin en etkili kişilerinden biri olarak gösterildi.

Abiy hükümeti, hedefinin Tigray’deki ortalama siviller değil, TPLF’nin “gerici ve haydut” üyeleri olduğunda ısrar ediyor.

Ancak gözlemciler, Tigray’lıların işlerini kaybetmeleri veya etnik kökenleri nedeniyle tutuklanmalarıyla ilgili endişelerini dile getirdiler.

“Dış güçler”

TPLF, 1991’de Etiyopya’nın askeri Derg rejiminin başı olan Mengistu Hailemariam’ın devrilmesine öncülük etti ve 2018’de atanan Abiy’in gelişine kadar otuz yıl boyunca siyasete egemen oldu.

Parti, Abiy yönetiminde bir kenara atılmaktan şikayet etti ve ülkenin dertleri için günah keçisi ilan etti ve bu yıl merkezi hükümetle yaşanan şiddetli düşmanlık, koronavirüs nedeniyle ertelemeye meydan okuyarak kendi seçimlerini yapmalarına yol açtı.

4 Kasım’da Abiy, TPLF’nin bölgedeki iki federal askeri kampa “kırmızı çizgiyi” aşarak saldırdığını söyledi.

Tartışmalı kampanyası, savaş uçaklarının Tigray’i bombaladığını ve ağır çatışmalara sahne olurken, Uluslararası Af Örgütü korkunç bir katliamı belgeledi.

Tigray’deki bir iletişim kesintisi, iddiaların doğrulanmasını zorlaştırdı, ancak toplam ücretin yüzlerce olduğuna inanılıyor.

Kaynak link

FİKRİKADİM

The ancient idea tries to provide the most accurate information to its readers in all the content it publishes.


Fatal error: Uncaught TypeError: fclose(): Argument #1 ($stream) must be of type resource, bool given in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php:2386 Stack trace: #0 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2386): fclose(false) #1 /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php(2146): wp_cache_get_ob('<!DOCTYPE html>...') #2 [internal function]: wp_cache_ob_callback('<!DOCTYPE html>...', 9) #3 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/functions.php(5420): ob_end_flush() #4 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(324): wp_ob_end_flush_all('') #5 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php(348): WP_Hook->apply_filters('', Array) #6 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/plugin.php(517): WP_Hook->do_action(Array) #7 /home/fikrikadim/public_html/wp-includes/load.php(1270): do_action('shutdown') #8 [internal function]: shutdown_action_hook() #9 {main} thrown in /home/fikrikadim/public_html/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase2.php on line 2386